[Supernatural Movies]

A film, amit már egy tucatszor láttál - Amerikai Bérgyilkos

2017. szeptember 14. - Creativ3Form

Ismerősnek tűnsz

CIA-s beépülős, mentsd meg a hazádat, miközben szétrúgsz pár segget  filmet ma már nem túl hálás feladat csinálni tekintve, hogy rengeteg ilyesféle témájú és kaliberű alkotás készült, így mindig benne van az esély, hogy a legújabb fejezet eltűnik a sablonosság mély medrében. Az Amerikai Bérgyilkos az előzetesek alapján ezt a sablonosságot ígérte, de még is volt valami a hangulatában, ami azt sugallta, hogy ügyesen fog bánni a már ismert recepttel, és a 18-as karikának hála bevállalóssabb is lesz az átlagnál.

american_assassin-movie-dylan_obrien-michael_keaton-taylor_kitsch-sanaa_lathan-_21551.jpg

Biztos, hogy láttalak már valahol

Mitch Rapp épp a tengerparton éli párjával a szerelmesek mindennapi életét. Egy viháncolás közepette felvezetett lánykérést terroristák zavarnak meg, és megölnek több ártatlan civilt, többek közt Rapp szeretett barátnőjét is. Több se kell Rappnak, bosszút esküszik. Évek kemény munkájával kiképzi magát egy kegyelmet nem ismerő profi bérgyilkossá, hogy miután beépült az ellenséges merénylő szervezethez, mindenkit megöljön, akinek csak köze volt szerelme életének kiontásához. Ez a terve nagyon tetszik a CIA berkein belül a terrorista elhárító csoport fő vezetőjének, Irene Kennedynek, aki felveszi a kapcsolatot Rappel, és beszervezi a CIA-hoz. Mivel Rapp izgága és nem nagyon hallgat másokra, kiképzésre küldik Stan Hurley kiképzőhöz, aki fegyelemre és a képességeinek kicsiszolására, kitökéletesítésére fogja megtanítani. Ám nincs sok idő a kiképzésre, ugyan is a Közel-Keleten atomháború veszélye fenyeget, ahol Rapp nem csak korrupt politikusokkal, hanem kiképzője Hurley egyik volt tanítványával is szembe találja magát, aki nem sajnálná annyira, ha a világ egy szegletét atombomba segítségével tennének a földdel egyenlővé.

Van itt minden…bosszúhadjárat, izgága bosszúálló, aki kiképzésre szorul, mester és tanítvány amibe belerondít egy volt tanítvány, hogy aztán egy világmegmentős akcióval tegyék fel a pontot az i-re. Ahogy korábban említettem, az előzetes egy sablonokra épülő alkotást ígért, de sajnálatos módon ezt a sablonosságot is sablonosan adta elő. A filmnek nincs egy olyan stílusa, ami miatt a középmezőny egy erősebb darabjának lehetne titulálni és ami miatt elégedetten csettintenénk a megtekintése után. Van ugyan egy-két erősebb jelenete, mint pl. a tengerparti mészárlás, egy-két akció és a végén a bomba sorsa, de összességében nincs a filmnek olyan eleme, karaktere, motivációja vagy történése, amit ne láttunk volna már korábban, és amit emiatt ne lehetne megjósolni a cselekményt és a „fordulatokat” már vagy 5-10 perccel azelőtt, hogy megtörténne. Ráadásul a film majdnem 2 óra játékidő ellenére kapkodó tempót diktál, és nincs semmi rendesen kidolgozva. Érdekesen indul a beépülős, belülről robbantom szét a terrorista szervezetet felvetésével, de ezt elég gyorsan maga mögött hagyja, és átmegy az egész egy gyorsan lezavart rutin munkába, amibe se szív, se lélek, se egy eredeti ötlet nem szorult. A karakterekért és a sorsukért nem fogunk izgulni, mert úgy is tudjuk, a film hogyan és miként fogja használni őket. Kár érte, mert lett volna lehetőség arra, hogy a karakterek egymáshoz való viszonyulására ráfeküdjenek, és ebből kialakuljon egy érdekes hármas Rapp, a kiképzője Hurley, és a volt, gonosszá vált tanítványa között. Ám sajnos velük kapcsolatban is leragadtak a „küldetés az első” meg a „csalódtam benned és hibáztam, hogy apámként tekintettem rád” sablonáradatok sűrűjében. A 18-as karika pedig csak arra szolgált, hogy nyugodtan káromkodhassanak a karakterek, és a gyilkolásnál fröccsenjen a vér.

Ami, illetve aki talán dicséretet érdemel, az Michael Keaton, aki a félgőzös, kirázom a kisujjamból felfogásával is remekül fest a vásznon és jól áll neki ez a környezet, illetve a főszereplő Dylan O’Brien olyan kiállással és kisugárzással rendelkezik, ami hitelesé teszi az általa játszott karakter. Kár, hogy nem írták meg rendesen, pedig ő tényleg odateszi magát. Szívesen látnám hasonló stílusú, csak sokkal jobban kidolgozott filmekben a későbbiekben.

american-assassin-promo.jpg

Remény volt, nincs

Felesleges tovább szaporítani a szót, az Amerikai Bérgyilkos nem lett jó film. Nézhetetlenül rossz sem, de a pénzspórolás végett inkább nézzétek újra a Bourne filmeket vagy bármelyik 24 évadot (leszámítva a legújabbat). Sokkal jobban jártok vele ti is, meg a pénztárcátok is. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2812827810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása