[Supernatural Movies]

Szerelmi leckék kezdőknek és középhaladóknak-Tizenhét (2017)

2017. szeptember 26. - kultúrfaló

A szerelem, a párválasztás minden életszakaszban nehéz. Ha szerencsénk van, akkor olyan embert találunk, aki nem addig akar csak velünk lenni, amíg az igazából kiszemelt egyént megszerzi, illetve az sem jobb lehetőség, ha plátói szerelmet érzünk valaki iránt, aki még csak azzal sincs tisztában, hogy a világon vagyunk. Monja Art osztrák rendezőnő első játékfilmjének szereplői is hasonló cipőben járnak, és mindegyikük a saját vérmérsékletének megfelelően próbál meg boldogulni a szerelmi útvesztőben.

Kapcsolódó kép

Paula és osztálytársai már a felnőtté válás kapujában állnak, így egyre többször szembesülnek annak minden jó és árnyoldalával. Egyaránt látjuk a fiúk és a lányok bátortalan lépéseit annak érdekében, hogy meg tudjanak nyílni a nekik tetsző osztálytársuknak vagy a közös baráti kör egyik tagjának. Miközben bátortalan vagy erőteljesebb próbálkozásaikat nézzük, szóba kerül a szerelem fontossága egy kapcsolatban (esetleg a házasságban), és a különféle országok társadalmi szokásai is.

A film bájosan fájdalmasan mutatja be ezeket a puhatolózó, tapogatózó szerelmi próbálkozásokat. Bájosan, hiszen a nézőnek minduntalan eszébe juttatja, hogy ő is hasonlóan esendő volt ebben a korban; az új kapcsolat feletti örömöt és azt, hogy milyen volt ismerkedni a másikkal. Ugyanakkor a fájdalom is jelentős szerepet kap, hiszen Paula nem igazán rajong a srácokért, inkább az egyik osztálytársnőjébe szerelmes, viszonzatlanul. Charlotte több alkalommal is bátorítja a lányt, azonban egy éve jár egy sráccal, így nem tudni, hogy hogyan is érez igazából. Ezen a szerelmi háromszögön kívül még egy másik viszonzatlan is szerepet kap, melynek elszenvedője egy geek srác, akit viszont Paula csak barátként kezel.

Kapcsolódó kép

A Tizenhét a szerelem nem csak jó oldalát mutatja be. Sajnos ebben a korban is már megvan az emberekben az a képesség, illetve ösztön, amivel tudatosan fájdalmat akarnak okozni a másiknak. Látjuk, hogy egyesek a kapcsolatukban csak játékszerként viseltetnek a másik fél iránt, ugyanakkor erőteljesen kihasználják a másikat, hogy kielégíthessék vágyaikat. A kívülállás is megjelenik Paula alakján keresztül, hiába vannak oda érte a srácok, ő nem közeledik feléjük. Neki Charlotte tetszik, de ő még nem tudta eldönteni, megvallani saját magának a valódi érzéseit, így inkább bent marad egy olyan kapcsolatban, amiben ugyan biztonságban érzi magát, de nem teljes.

tizenhet_17_salzgeber.jpg

Monja Art szereplőin keresztül a szerelem számos formáját mutatja be, de szerencsére nincs benne semmi szájbarágósság. Remek ötlet, hogy több jelenetnél is látjuk a valóságot és azt, amit a szereplők valójában szeretnének tenni. Ezt a kétpólusúságot pedig annyira tökélyre járatja a rendezőnő, hogy az egyik jelenetben amikor azt várjuk, hogy ez most vajon a valóság vagy a vágy, akkor szembesülünk vele, hogy néha elég bátornak kell lennünk, hogy a kettő közti válaszvonalat átléphessük. Hiszen már van az a fájdalom, frusztráltság, kilátástalanság és harag, amik miatt annyira csalódunk a környezetünkben és a világban, hogy saját természetünkkel teljesen ellentétesen cselekszünk. 8/10

A filmet a Szemrevaló Filmfesztiválon láttuk.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9512897790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása