[Supernatural Movies]

A hegyek és a vizek könyve/Big Fish & Begonia- Anilogue 2017

2017. december 02. - kultúrfaló

Ilyen megrázóan szép történetet a feltétel nélküli szeretetről, az odaadásról, a bátorságról és a barátságról keresve sem találhatnánk. Mindezeken túl ráadásul még a megvalósítás is gyönyörű.

A filmet az idei Anilogue nemzetközi animációs filmfesztiválon láttuk.

169677_1511248785_6128_1.jpg

Az olyan ősi kultúrákban, mint például a kínai, sokkal jobban jelen vannak az embereket állandóan foglalkoztató kérdések, mint például hogy mi történik a halál után az ember lelkével; van-e valamilyen formában túlvilág és vajon mi lesz velem a halálom után, ha nem voltam eléggé jó. Ezekre keresi a választ Xuan Liang és Chung Zhang filmje, ráadásul a tradíciókat és a néphagyományokat is beépítik a történetbe, mégpedig úgy, hogy a XXI. század embere számára is mindvégig érdekes marad.

Chun egy olyan lény, aki az emberek és istenek között helyezkedik el. A Másoknak hívott közösség tagja, mindegyiküknek van egy különleges képessége: a természet különböző szegmenseit tudják irányítani, Chun a begóniákat, de olyan is akad, aki a vizet, a szelet, a fákat vagy a madarakat. 

mv5bztqwntdhywetzmewyy00yzyxltkxnzatzje1odrin2e0nwmzxkeyxkfqcgdeqxvynjgxmzy5ndg_v1_sy1000_cr0_0_1724_1000_al.jpg

A hagyományaik szerint a felnőttkor küszöbén levőket 7 napra vörös delfin alakban elküldik az emberek világába, hogy megnézzék és lássák azt, hogyan élnek azok, akiknek az életét befolyásolják. Ezen idő alatt azonban nem léphetnek egyikükkel sem kapcsolatba, viszont a 7 nap leteltével akár úgy is dönthetnek, hogy ebben a világban maradnak. 

Chun azonban ellenszegül a szabályoknak és megfigyeli egy fiatal fiú és a húga hétköznapjait. Amikor a vörös delfin bőrében levő lány veszélybe kerül, a fiú a segítségére siet, ami sajnos az életébe kerül. Mivel főhősünk hibásnak érzi magát a történtek miatt, a 7 nap leteltével a Lelkek Hercegnőjéhez fordul, hogy a fiú újra életre kelhessen. Ennek azonban olyan következményei lesznek, amik nem csak kettejükre, hanem a Mások életére is óriási és visszafordíthatatlan hatással lesznek.

A hegyek és a vizek könyve a szó legnemesebb értelmében valódi mese. Kicsik és nagyok egyaránt tanulhatnak belőle és közben még jól is szórakoznak. Az enyhén narancssárgás látványvilágot jó nézni, a jellegzetesen megrajzolt figurák szerethetőek (még a Patkány hercegnő tettének mozgatórugóját is megértjük).

tumblr_p06oswchxo1wjanwxo2_540.gif

Annak ellenére, hogy helyenként szomorú, igazi életigenlő film, melyben arra biztatnak, hogy ne érjük be azzal, ha unalmas az életünk. Legyen elég bátorságunk meghozni a legnehezebb döntéseket és merjünk kilépni a komfortzónánkból, még akkor is, ha a döntéseink következménnyel járnak és rajtunk kívül mások életét is megváltoztatják. Mert ha még sem léped meg őket, lehet, hogy életed végéig magadat hibáztatnád, hogy nem voltál elég merész. 10/10

A következő vetítés vasárnap (december 3.) lesz 20:30-kor a Kinoban.

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2713408881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása