[Supernatural Movies]

Josh Mallerman - Madarak a dobozban

2017. december 15. - kultúrfaló

A Köztes Pillanat.

Aközött, hogy eldöntöd, kinyitod a szemed, és aközött, hogy ténylegesen megteszed.
A Pillanat, mely arról dönt, hogy tovább élsz-e vagy őrültségedben öngyilkos leszel.

A Pillanat, ami minden.

madarak-a-dobozban2.jpg

Az eddig ismert világunk és életünk néhány hét leforgása alatt válik semmisé. A nyugodt, jól bejáratott mindennapjaink, a családunk biztonsága sosem tér vissza, az ismeretlen veszély ott ólálkodik körülöttünk. Senki sem tudja honnan jött és mi is az pontosan, csak azt, hogy ha meglátod, saját kezeddel vetsz véget az életednek…vagy az a valami végez veled.

Malorie ennek ellenére úgy dönt, hogy a közel 4 évig biztonságos házát elhagyva leevez a közelben található folyón egy olyan helyre, amiről évekkel ezelőtt hallott egy telefonhívásnak köszönhetően. A 30 km-es távolságon azonban mindenféle veszély leselkedhet rá és két kisgyermekére, így óriási bátorság kell, hogy kilépjenek az ajtón. Ráadásul nehezítésképpen szemkötőben kell megtenniük a távot, és csak a gyerekek hallására hagyatkozhatnak. Az ismeretlen vizeken evezve pedig ki tudja, hogy mi vagy ki leselkedik rájuk.

A könyvet kézhez véve azonnal felfigyelünk a borító közepén különleges technikával készült "kivágás"-ra, amin keresztül a belső lapon található ábra egy részét, két madarat látunk. Ez az ötlet pedig jól passzol a kiadó új könyvsorozatához, amely Fumax Thriller néven fut.

Az első kötetes Josh Mallerman egy elég erőteljes történettel kezdte írói pályafutását. A több idősíkon folyó események baljósak, a mindent elsöprő apokalipszis kiindulópontja nem biztos és így végig ott motoszkál az olvasóban a szereplőkkel együtt a bizonytalanság. Miközben Malorie minden erejét bevetve evez, az emlékeinek köszönhetően vissza-visszatér a múltba. Ott vagyunk, amikor minden elkezdődik: főszereplőnkkel halljuk és látjuk az egyre borzalmasabb híradásokat; beleborzongunk, amikor elhallgatnak a rádió- és tévé adások, majd a telefonvonalak és megszakad a kapcsolat a rokonokkal, ismerősökkel.

És ezzel párhuzamosan mind inkább érezzük, hogy a még életben levők hogyan lesznek egyre magányosabbak, elkeseredettebbek és tanácstalanabbak, tehetetlenebbek. Ugyanis erre senki sem készülhetett fel, még legbizarrabb rémálmaiban sem gondolt volna ilyen szörnyűségekre. És a napok múlásával egyre jobban érződik a kétségbeesés, hiszen nincs olyan ember, aki beszámolhatna arról, hogy mégis mi történik pontosan a Földön! Egyszerűen nincsenek szemtanúk.

Mallerman nagyon szépen építi fel a történetet, egy mondatnyi üresjárat sincsen, éppen ezért alig pihenhetünk meg, roppant olvasmányos regény a Madarak a dobozban. Az emberiséget mindig is foglalkoztatták az ismeretlen dolgok, az, amit nem láthat, nem tud megmagyarázni. Manapság reneszánszát élik a zombik; az olyan történetek, amiben csak egy marék ember él túl egy járványt vagy pedig ismeretlen eredetű, megmagyarázhatatlan dolgok történnek a bolygónkon. Mindezek közé nagyon jól passzol ez a regény is, mely jól megírt pszichothriller.

Olvasás közben végig ott motoszkál bennünk a kérdés, hogy vajon mi meddig maradnánk életben egy ilyen új világban és hogy egyáltalán életképesek lennénk-e.  Ezenkívül végig ott bujkál a kíváncsiság is, ami valljuk be, mindenkiben megvan: vajon hasonló szituációban mi mennyire tudnánk legyőzni? Hiszen mégis csak egy új világ jön létre körülöttünk; arról nem is beszélve, hogy az önként vállalt vakságnak köszönhetően soha többé nem láthatnánk a kék eget, a zöld füvet, szivárványt, és a környezet hasonló szépségeit. 

Minden egyes sora feszültséggel teli. Nagyon jó a múltba és a jelenbe való betekintés egyensúlya, bár néha idegesítő pillanatban jön a váltás, de ennek köszönhetően még jobban nő a feszültség. Egy rossz szavunk sem lehet a történet vezetésre, a cselekmények kibontakozására...annyi minden történik. 
Malorie a történet kulcsa, ha ő nem ilyen szerethető és ennyire bátor, akkor fele ennyire sem lenne izgalmas a regény, hiszen egy jó főszereplő hiányában kevésbé tudnánk szorítani. A többi szereplő is átlagos volt, roppant emberi, és az ő személyiségükön keresztül jól bemutatásra került, hogy mennyire másféleképpen lehet reagálni.

madarak_a_dobozban_1.jpg

Josh Malerman – Bird Box
Fumax Kiadó, 2015, 256 oldal

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr113453057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása