[Supernatural Movies]

2017 legjobb filmjei #1

20-11.

2017. december 30. - Mikesi Tomi

Holnap véget ér az esztendő, ezért jó szokásunkhoz híven, számot adunk az idei esztendő filmes terméséről. Ezúttal azonban nem tíz, hanem húsz filmet gyűjtöttem össze, amelyet mindenképpen érdemes megtekintenie mindenkinek, ezeket két cikkben sorolom fel. Mivel az alkotásoknak a listába kerüléshez igen komoly feltételeknek kellett megfelelni, így eltekintek a helyezések hirdetésétől, ezek a filmek kivétel nélkül figyelemre és megtekintésre méltóak. Olyan filmek közül válogattam, amik Magyarországon az idei évben kerültek mozikba, vagy az itthon is elérhető streaming szolgáltatások valamelyikére. Következzen tehát 10 film a 2017-es év 20 legjobbja közül.

getout.jpg

Tűnj el!

Az év meglepetésfilmje egy kellemesen szatirikus thriller a kertvárosi sznobok rasszizmusáról. A Black Mirror első évadából megismert Daniel Kaluuya a főszerepben ripacskodik egy kicsit, de, amennyiben ezt lehet, mértékkel. A feszültség oldásaként funkcionáló comic relief, a főszereplő haverja pedig a filmtörténet egyik legpimaszabbul megírt karaktere. A film pofátlanul játszadozik a faji előítéletekkel, olykor nehéz elsőre eldönteni, mi szándékos túlzás és mi az, amit valóban komolyan gondoltak a készítők. Ez pedig nagyon jól áll a film egyszerre humoros, misztikus és ködfelhőbe burkolózó világának.

getoutt.jpg

Columbus

Az Indiana állam béli Columbus arról híres, hogy az egy főre jutó modern építészeti műremekek száma hihetetlenül magas. Ehhez mérten a film látványvilága a végletekig letisztult, ahogy maga a történet is. Adott egy fiatal lány, akinek mindene az építészet, de ahelyett, hogy egyetemre menne, szívesebben tölti idejét a városban, a könyvtárban robotolva. És adott egy fiatal férfi, aki a kómába esett édesapja miatt érkezik a városba, mégis szívesebben lenne bárhol ezen a világon, mint Columbusban. Kettejük története ez a szívmelengető és szemet gyönyörködtető film.

col.jpg

Wind River – Gyilkos nyomon

Ez a film elképesztően erős atmoszférával rendelkezik, lehetetlen akár pillanatokra is elszakadni tőle. Brutális és kegyetlen thriller a téli Wind River indiánrezervátumból, ahol egy tapasztalt vadászra és egy zöldfülű, nagyvárosi FBI ügynökre hárul a nem kifejezetten hálás feladat, hogy kézre kerítsék a 18 éves Natalie Hanson gyilkosát. A vérfagyasztó történet és a fagyos környezet nagyszerűen működnek együtt, miközben a film érzelmi szempontból is rendkívül erős. A szereposztás jobb nem is lehetne, a Bosszúállók sztárjai ezúttal valódi lehetőséget kapnak a kibontakozásra, és tökéletesen dolgoznak együtt.

 wr.jpg

Rögtönzött szerelem

A kissé baljós cím ellenére egy nagyon kellemes meglepetés ez a film, az a fajta romantikus-komédia, ami szerencséjére nagyjából semmiben sem hasonlít az általános hollywoodi romkomokra. A szerelmi szál komolyabb kidolgozást kap és teljesen más irányba tart, mint ahogyan azt a zsánertől már megszokhattuk. A pakisztáni származású humorista és Uber-sofőr Kumail és az egyetemi hallgató Emily kedves története egyaránt csal mosolyt az arcunkra és könnyeket a szemünkbe.

bs.jpg

Jólét

Az a helyzet, hogy Taylor Lautneren kívül, aki úgy tűnik, szerencsére eltűnt a Direct-to-video filmek süllyesztőjében, a szép emlékű Twilight-saga összes főszereplője valójában kiemelkedő képességű színész. Kristen Stewartnak ezt már évekkel ezelőtt is elhittem, de Robert Pattinson ebben az évben győzött meg végleg arról, hogy nem egy faarcú, zsíros hajú vámpírkölök. Ez a mozi egy könyörtelen görbe tükröt tart a fogyasztói társadalom közönyös és önző „egyénei” elé, méghozzá egy egészen új, egyéni módon.

goodtime.jpg

Kerítések

Ugyan sajnos az itthoni mozikat elkerülte, az HBO-nak hála mégis megtekinthető Denzel Washington harmadik egészestés rendezése, a kritikusi dicshimnuszokkal és túlértékelt filmes díjakkal övezett Kerítések. Félreértés ne essék, a túlértékelt semmiképpen nem erre a filmre vonatkozik, ugyanis ez egy igazi mestermű. Míg a legtöbben Viola Davis valóban kiváló alakítását emelik ki, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy Denzel Washington nem csak Oscar-díjra méltó módon bújt egy pittsburghi kukás bőrébe, iskolapéldája lehetne a rendezésnek is. 

fences.jpg

Paterson

Jim Jarmusch legújabb filmje életműve többi alkotásához hasonlóan nem egy hivalkodó film. A patersoni Paterson története amellett, hogy igényesen és okosan szórakoztat, napokra elég gondolkodnivalóval szolgál. Adam Driver egy, az élet apró örömeit kereső buszsofőrt alakít. Egyszerű és csöndes életének két legfőbb örömforrása pedig párja, Laura és a költészet. A lokálpatriotizmus sohasem volt még ennyire szeretetreméltó és példaértékű.

paterson.jpg

Mudbound

Arra, hogy egy történelmi igazságtalanságot mennyire nehezen tud magában helyretenni egy nép, vagy nemzet, hogy milyen mély sebeket tud okozni, az a bizonyíték, hogy még most, 2017-ben is készülnek filmek ilyen témákról. A meglepően alacsony költségvetésű korrajz a második világháború utáni, az afroamerikaiak háborús helytállása ellenére is létező szegregációról és rasszizmusról szól. A filmnek nem a története, inkább a húsbavágó naturalizmusa és realizmusa az erőssége, no meg a nem mindennapi szereposztás.

mudbound.jpg

A Ghost Story

A lehető legtöbb értelemben szokatlan és mégis zsigerien ismerős film. 4:3-as képarányú, a képminőség is a gyerekkort idézi. A szövegkönyv mindössze egy tucat A/4-es lapra ráférne, a rendező ritkán használ verbális eszközöket az önkifejezésre, viszont amikor mégis, azt az év egyik legmellbevágóbb monológján keresztül teszi. A film nem fogja a néző kezét, inkább egy másfélórás önreflexióra hív minket, amennyiben pedig az ilyesmire nyitottak vagyunk, nem mindennapi élményben lehet részünk.

aghoststory.jpg

Szeretet nélkül

Andrej Zvjagincev egy irgalmatlan, kíméletlen filmet készített arról, milyen pusztító hatása lehet egy házasság felbomlásának, két ember egymástól való elidegenedésének és elválásának. Az egészben a legszemetebb pedig, hogy nem is ők sínylik meg leginkább, hanem a gyermekük, Aljosha. Amikor azonban ő nyomtalanul eltűnik az egyik veszekedésük közepette, az érzéketlen, közönyös anya és a megfelelési kényszerében önmagát feladó apa kénytelenek összefogni, hogy megtalálják gyermeküket.

nelyubov.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7713535113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása