[Supernatural Movies]

La Chana, a flamenco királynője

2018. február 06. - kultúrfaló

Egy idős asszony ül egy széken, a fájós térdét masszírozza. Miután rendre utasította a rakoncátlankodó testrészt, elhelyezkedik a széken, tapsra emeli a kezét, behunyja a szemét és a lábaival követni kezdi az egyre intenzívebb tapsot. Alig telik el pár pillanat és nyoma sincs semmiféle fájdalomnak. Mi nézők pedig nem bírjuk levenni róla a szemünket. Ő La Chana, a flamenco királynője és a neve annyit jelent, hogy aki mindent tud...egy pillanatig sem kételkedünk.

A filmet a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk, ahol elnyerte a Közönségdíjat.

lachana.jpg

A spanyol cigány családból származó Antonia sosem tanulta a flamencot, tévé hiányában a rádióban hallgatta a zenét, a ritmust szinte azonnal megérezte és megértette. Először 15 évesen lépett fel, gitáros nagybátyja kíséretében óriási sikert aratott, innentől kezdve nem is volt ez másként. Azonban a cigány hagyományok miatt eleinte a családja férfi tagjai, majd férje hozta meg a döntéseket életéről, fellépéseiről. Peter Sellers a Bobo című filmben látta először, és úgy megragadta La Chana arcán tükröződő érzelem, hogy magával akarta vinni Hollywoodba, hogy segítsen neki befutni. A férje azonban ezt, majd a világ körüli turné tervezetét sem találta jó ötletnek, így megakadályozta mindegyik tervet. 

Főhősünk a dokumentumfilm elkészültekor közel van a 70-hez, és legalább még egyszer színpadra szeretne lépni, és csak reménykedni tud, hogy nem ez lesz élete utolsó fellépése.  Fénykorában előfordult, hogy szólni kellett a gitárosnak, mert nem tudták tartani a ritmust, most azonban "csak" egy széken ülve tud táncolni. Azonban még így is el tudja varázsolni a közönséget. 

A vetítés után beszélgetés volt Lucija Stojevic rendezőnővel, akit a flamenco tanára hozott össze La  Chanaval, 2 nappal később elkezdődött a forgatás. Eleinte nem engedett be férfiakat a felvételekkor. Miután kész lett a film, közel 9 hónap kényszerpihenő következett, mert jelenlegi állapotában nehéz volt látnia magát, ezért eleinte nem akarta, hogy bemutassák a filmet.

La Chana személyisége és tehetsége azonnal magával ragadja a nézőt. És miközben nézzük őt, fájdalmasan szembesülünk azzal, hogy milyen nagy veszteség érte a világot, amiért képtelen volt a hagyományok miatt szembeszállni volt férje féltékenykedésével és elnyomó természetével szemben. 10/10

A film MAFAB adatlapja.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3813617806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása