[Supernatural Movies]

Pofonok földjén - 5 éves a Banshee

2018. március 02. - kultúrfaló

Valahol mélyen, Amerika egyik sötét bugyrában igen csak tökösnek kell lenned, ha jutni akarsz valamire. A város határát jelző tábla átlépésével egy olyan településre érkeztél, ahol a legtöbb konfliktust már régen nem beszéddel, sokkal inkább ököllel oldják meg. Azonban mindezek ellenére mégis van valami a hely atmoszférájában, ami azonnal magával ránt és csak nem akar szabadon engedni. 

banshee2.jpg

Egy ilyen helyre érkezik meg egy nap a 15 év után frissen szabadult egykori elítélt, aki egy halálos kimenetelű kocsmai bunyó eredményeképpen magára ölti a város új sheriffjének személyazonosságát. Döntésének meghozatalában fontos szerepe van annak, hogy régi szerelme itt kezdett új életet. Jól tudjuk, hogy az ilyen nagy egymásra találások csak nagyon ritkán (vagyis szinte soha sem) mennek simán, ezért a 4 évadban számos bunyót, akciójelenetet, lövöldözést kapunk, hogy mégis csak legyen miért izgulnunk. Konfliktus forrás pedig akad bőven: a város kiskirálya; a közeli rezervátumban élő indiánok; de a környék amishai és neo-náciai is sok gondot fognak okozni hőseinknek vagy akár egymásnak.

A(z) (amerikai) (kis)városok mindig is jó táptalajul szolgáltak a sorozatoknak, elég csak Twin Peaks; Stars Hollows; Cicely; Avonlea; Gotham vagy esetleg Dallas nevét felidéznünk. Alan Ball (True Blood) nevével reklámozott Cinemax sorozat erőszakossága és az ugyancsak nem kevés szexualitás miatt valószínűleg sokak gyomrát, illetve ingerküszöbét megterheli, azonban akik úgy vannak vele, hogy végre egy olyan sorozat, amiben nem kímélik a főhősöket, az nagyon szeretni fogja a Bansheeben történő eseményeket és az itt élő karaktereket. Már a pilot magával ránt, nézőként ugyanúgy sodródunk az eseményekkel, mint Hood, miközben alig merünk pislogni, nehogy valamiről is lemaradjunk. Ez a későbbiekben sem változik: főhősünk sheriffként is meg akarja állni a sarat, azonban a bűnözői múltjával sem tud szakítani, így elég változatos napjai vannak. 

Banshee GIF

A sorozat hamar kifulladhatna, ha a szereplők nem lennének ennyire jól megírt figurák. Először is ott van a forrófejű, öntörvényű, megalkuvást nem ismerő volt fegyencünk, akit innentől hívjunk Lucas Hoodnak. Szerelme, Ana, akiért mindent hajlandó megtenni (ez fordítva is igaz), igazi badass csaj. Kettejük közös múltja sokáig az események egyik fő mozgatórugója. Őket szorosan követi az én kedvencem, Job, aki biztosan a legérdekesebb (és lehet, hogy a legmegosztóbb) figura: vérprofi hacker, kellően szarkasztikus, helyenként cinizmussal tálalt feledhetetlen beszólásokkal. Kai Proctor a helyi kiskirály amish felmenőkkel rendelkezik, de már évtizedekkel korábban kiugrott a közösségből. Nem egyértelműen gonosz figura, roppant összetett és sokrétű, helyenként még szorítunk is érte, ha úgy alakul. Az ő egyszemélyes hadseregeként működő, csokornyakkendőt hordó, szemüveges és kicsit törékenynek tűnő Burton figurája is nagyon jó lett: amikor egy laza mozdulattal leveszi az ókuláját és félrebillenti a fejét, akkor jobb, ha mindenki menekül a közeléből, mert még egy felfegyverzett neonáci bandának is kertelés nélkül nekimegy. 

Banshee Burton GIF by Cinemax

Annak ellenére, hogy egy erőszakos, férfias világba csöppentünk, a készítők nem feledkeztek meg igazi mélységgel bíró, és tökös női szereplőkről sem. Anaról már volt szó, rajta kívül Rebecca és Nola is viszonylag jelentős hatással lesz a történésekre. Rebecca Proctor unokahúga és ugyancsak kiugrott amish, és az idő múlásával egyre okosabb manipulátorrá válik, aki méltó utódja lehet majd esetleg a helyi kiskirálynak. Nola kinaho indiánként igencsak jól bánik a fegyverekkel és nem is fél használni őket, arról nem is beszélve, hogy egy jó kis verekedésre is mindig kapható. A sorozat bunyóinak (pedig nagyon sok van) leglátványosabb csúcspontja pont az ő és Burton nevéhez fűződik, amiben ráadásul a legváratlanabb eszközöket használják, arról nem is beszélve, hogy milyen szokatlan helyszínen. Ezt az összecsapást sok film, illetve sorozat is megirigyelhetné, az biztos, hogy nem sok hasonlót láthattunk eddig. 

A Banshee idén lett öt éves, azonban sajnos (méltánytalanul) nincs annyira a köztudatban. Azonban a színészi alakítások, a történet összetettsége és folyamatos magas hőfokon tartása, valamint a hangulata mellett megfelelően adagolja a humort és az izgalmat is. Így ha kilépnél a megszokott szériák köréből, és még a gyomrod is bírja az erőszakot, akkor remek időtöltés lesz. Egy próbát mindenképpen megér. 7/10

Megnézhető az HBO GO-n

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1613562671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MySentiment · http://univerzio.hu 2018.03.02. 14:15:53

Én már láttam és minden percét élveztem. Egy újabb példa az olyan sorozatokra, ahol az ember a negatív (vagy legkevésbé negatív) karakternek drukkol.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2018.03.02. 14:50:01

Az első és a negyedik évad inkább csak zárójel, de a középső kettő kiváló lett.

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2018.03.02. 20:35:01

Szerintem a sorozat legjobb bunyóját Hood szolgáltatta a casinóban lévő megnyitón. Az tényleg eszméletlen jól össze lett rakva.
www.youtube.com/watch?v=jqRPaucl8r4

Billy Hill 2018.07.21. 19:04:32

Meglehetősen véres sorozat, de maradandót alkotott, az biztos!

Best of Burton: "Go home." www.youtube.com/watch?v=_eZ_e3aEBFg
süti beállítások módosítása