[Supernatural Movies]

Sherlock Holmes, dinoszauruszok, Hasfelmetsző Jack és Stephen King

2018. március 05. - kultúrfaló

A legelső fikciós tanácsadó detektív alakját még az is ismeri, aki egyetlen kalandját sem olvasta vagy esetleg egy kő alatt pihent eddig. Sir Arthur Conan Doyle által megalkotott figura a popkultúra igen szerves része: a legendás Baker Street 221B lakója elképzelhetetlen a pipázás, a hegedűn való muzsikálás és az állandóan nyugtalan elméje nélkül, aminek megnyugtatására a legcsavarosabb bűnügyi esetek kellettek. Ha azok nem voltak éppen kéznél, akkor a tudatmódosító szereknek köszönhetően néhány napos bódultság következett…hogy hűséges albérlő társáról, dr. John Watsonról már ne is beszéljünk, aki az átélt kalandok krónikása is egyben. Az ő szerepét vették át most 28-an a modernkori írók közül a lehetetlennel dacolva, és olyan rövidebb-hosszabb novellákkal szórakoztatják az olvasókat, amelyek hangulatában, stílusában, korrajzában az eredeti történetekkel próbálják meg felvenni a versenyt, megidézve több ismert szereplőt is, hogy az agyafúrt fejtörőkről már ne is beszéljünk.

tenor.gif

Amikor kizártál minden lehetetlen megoldást, az, ami maradt, akármilyen valószínűtlennek tűnik is, az maga az igazság

Holmes alakja először 1887-ben jelent meg a Beeton’s Chrismas Annual című magazin hasábjain A bíborvörös dolgozószoba című történetben. Innentől pedig nem volt megállás, összesen 4 regény és 56 novella adózott a kalandjainak Watson (és Doyle) tolmácsolásában. És hogy minek köszönheti töretlen népszerűségét? Ő az első olyan irodalmi főhősök egyike, akit inkább jellemzett az intelligencia, a megfigyeléseiből levont következtetések és magyarázatok, mint az erő(szak). Módszerei szokatlanok voltak, nem hagyta, hogy a külsőségek elvonják a figyelmét a tényekről és a szeme előtt levő bizonyítékokról.  Egy olyan korban született meg, amikor az emberek még inkább hittek a természetfeletti jelenségekben és a misztikus dolgokban, a mágiában, mint a valóságban.

A Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai az elmúlt harminc év Holmes- írások sava-borsát gyűjti egy csokorba J. J Adams szerkesztésében. Ezek eltérő hosszúságúak és minőségűek, azonban remek szórakozást nyújtanak. Van, amelyikben magyarázatot kapunk a gabonakörök születésére; találkozunk egy hús-vér dinoszaurusszal (abszurd humorát tekintve ez az egyik legemlékezetesebb- és viccesebb írás); van, amiben sátánisták közé keveredünk és olyan is lesz, amiben a párhuzamos univerzumban felcserélődnek a szerepek. Az alkotók között pedig olyanokat találunk, mint Stephen King (na, ő aztán nem hazudtolja meg magát), Neil Gaiman (ő sem), Anthony Burgess, Stephen Baxter, Dominic Green.

Ja, és ilyen para borítót kapott.

 Kapcsolódó kép

J.J. Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Ad Astra, 2015, 684 oldal

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr912931027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása