[Supernatural Movies]

Valaki más élete – Félvilág

2018. május 25. - kultúrfaló

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró a 2014-ben bemutatott A berni követ utáni 2015-ös filmje megint egy, a magyar történelem utókor számára kevésbé ismert szeletét dolgozza fel. Egy 102 éves bűneset, Mágnás Elza meggyilkolása a történet alapja. A Mágnás Elza halálával végződő események kortalanok, a gazdag eltartó és a szerető története bármelyik országban és korban játszódhatna.

felvilag2.jpg

Egy utazókosarat mos partra a Duna, melyben egy női holttest lapul. Ezután egy gyors ugrással visszatértünk a múltba, és a néző elindul azon a 4 napos úton, mely során kiderül, ki és miért ölte meg a nőt. Az első világháború előestéjén, 1914 januárjában járunk a korabeli Budapesten. Történetünk főhőseit hamar megismerjük, hiszen nincsenek sokan. A főszereplő, az események középpontjában álló Mágnás Elza (születési neve Turcsányi Emília) Kovács Patrícia alakításában kel életre. Két szolgálóját, Rózsit Gryllus Dorka, míg Katót Döbrösi Laura formálja meg. Elza gazdag pártfogóját és kitartóját, Max Schmidtet Kulka János, míg Gergelyt, a szegény körülmények között élő fiatal írópalántát Sándor Péter alakítja.

Elza, a volt kurtizán fényűző és unalmas életet él Max Schmidt gazdag bútorgyárosnak köszönhetően. Az egykori luxus prostituált már felhagyott a szakmájával, és hiába van elég pénze Maxnak köszönhetően, a felső körök mégsem fogadják be maguk közé. Így két világ között, azaz a félvilág határán rekedt. Rózsival, a nagyon vallásos és bigott komornájával él egy hatalmas lakásban. Ezt a csendes, háborítatlan és unalmas életet borítja fel az új szolgálólány, Kató megérkezése. Elza figyelmét azonnal felkelti a fiatal lány, Rózsi pedig egyre féltékenyebb lesz rá, és megpróbálja megfúrni, hogy minél hamarabb eltűnjön a már jól bejáratott életükből. Kató megjelenése olyan feszültséget és kimondatlan sérelmeket hoz a felszínre, melyek nem kecsegtetnek túl sok jóval senki számára.

felvilag.jpg

Elza eredettörténetét csak annyira ismertetik velünk az alkotók, amennyi ahhoz szükséges, hogy megértsük tettei mozgatórugóját és kiállhatatlan természetének okát. A kor celebje, a gyönyörű, de már öregedő nő mindig megkapja amit akar – és akit akar. Veszélyesen játszik az emberekkel, a környezetében élőket már anélkül megsérti, bántja, hogy tisztában lenne a tettével. Nagyon sok dolgot dacból tesz, és a saját érzelmein kívül másokéi hidegen hagyják.

Rózsi korábban együtt dolgozott Elzával az Orfeumban, azonban ami az egyiknek sikerült, az a másiknak nem. Rózsi így barátnője szolgálatába állt, és kénytelen úrnője kénye-kedvének eleget tenni. A komorna úrnőjét okolja azért, hogy ő most azt az életet éli, ami őt illetné meg. Rózsi és Elza között a gyengéd érzelmek fokozatosan féltékenységgé, vádaskodássá alakulnak Kató felbukkanásával.

Elza Katóban fiatalkori önmagát látja, akit az éjszakai világba is bevisz, régi munkaadójának is bemutat. Megadja a választás lehetőségét, a lányon múlik, hogy melyiket választja.

Végül Max, a híres és megfizetett bútorgyáros is fontos szerepet kap annak ellenére, hogy a tragédiáig csak kétszer tűnik fel Elza lakásán, ezek azonban minden bonyodalom forrásai.

A szépen megidézett és korhű Budapest varázslatos lett, a ködös várost bemutató felvételek hátborzongatóak és nagyon jó képi aláfestése az eseményeknek, a korabeli ruhák és lovaskocsik hamar visszarepítenek minket a korszakba. Mindegyik szereplő tettének mozgatórugója kiderül, és a gyilkosság okát is megértjük.

678.jpg

A film gerincét a megtörtént események adják, azonban az alkotók egyszerűsítettek rajtuk. Kevesebb szereplőt vontak be, alig van üresjárat, minden mondatnak, gesztusnak, eseménynek súlyos következménye lesz. A három női karakter merőben eltér egymástól, és éppen ettől lesz izgalmas a film, nekik köszönhetően működik ilyen jól az egész. A történet egyetlen pozitív alakja Kató, aki bár ráléphetne arra az útra, amit Elza megmutat neki, mégis a szolgálók sorsát és a hétköznapi nehézségekkel kikövezett életet választja.A színészek remekül átlényegülnek, el is felejtjük, hogy filmet nézünk. A stáblista alatt hallható éneket Kovács Patrícia előadásában pedig érdemes végighallgatni, hiszen nagyon hamar libabőrösök leszünk tőle. Remek lezárása egy jó kis drámának. 7/10

A film MAFAB adatlapja

 Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7313708028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása