[Supernatural Movies]

Hogyan tovább? - Utódlás

Pilot kritika

2018. június 11. - hakos05

Manapság a filmes és a tévés szféra határainak elmosódása miatt már fel sem kapjuk a fejünket, ha egy mozis rendező neve a kisképernyőn tűnik fel. Mégse lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a vígjátékairól ismert, de a könnyedebb hangvételű, ám vígjátéknak mégsem mondható Nagy dobással egészen az Oscarig eljutó Adam McKay az HBO egyik legújabb sorozatának a pilotját vezényelte le.

succession-s1-ka-1920.jpg

Persze, a tévés világ működési mechanizmusa jócskán eltér a filmekéhez képest. Mondhatni a rendező személye másodlagos, hiszen az alapvető irányítás a showrunner (jelen esetben az In The Loop miatt legjobb forgatókönyv jelölést kapó Jesse Armstrong) kezében van. Mégis, ha egy stílusos pilotot kapunk egy gyakorlott rendezőtől, az meghatározhatja, hogy maradunk-e a későbbiekben. A feltételes mód nem véletlen, de erről később.

A már említett A nagy dobás után csak a szóban forgó epizódot rendező McKay maradt az üzleti élet világánál. A történet ezúttal egy visszavonulni kész médiatulajdonos birodalma és a felnőtt gyerekei körül forog. Közülük Kendall épp egy üzletet akar nyélbe ütni, ezzel is bizonyítva rátermettségét az utódlásra. Ez a két mondat nagyjából le is fedi az első részben történteket. Az Utódlás első epizódja felépítésében tipikusan bevezető jellegű volt. A sokszereplős sorozat a karaktereket vonultatta fel, melyhez az apa születésnapi bulija adta meg a keretet. A családtagokról azonban egyelőre nem tudtunk meg sokat. Talán túlságosan is a cég körül forogtak az események, hiszen a szereplők jelleme is az üzlethez való viszonyukból bontakozott ki. A Kieran Culkin által alakított Roman például (látszólag) magasról tesz az egészre. Ha már hozzáállás és karakterek: értem, hogy az antihősök korát éljük, de egyelőre nem látom, miért kéne a későbbiekben is ezekkel a figurákkal maradnom, hiszen kivétel nélkül ellenszenves az összes, csak mindenki a maga módján másmiért az. Az epizód persze nem nélkülözte a humort sem (a legkreatívabb rókázós jelenet képzeletbeli díját nálam megnyerte magának, hangosan nevettem rajta), mégis összességében inkább szánalmat lehet irántuk érezni. Ebbe a zárt közösségbe ugyan megérkezik egy rokon, aki a néző szeme is lehetne, de láthatóan nem rá építették az epizódot. Sőt, gyakorlatilag főszereplő sincs, hacsak nem a háttérben meghúzódó céges birodalom lenne az. Így a párbeszédek legtöbbje is az üzlet körül forog, úgyhogy akit ez a közeg nem érdekel, az sajnos eleve kizáródik a potenciális nézők közül.

succession7d64a4d26a.jpg

A rendezéssel tehát nem volt gond, rutinmunkának is hatott. Viszont az egyórás játékidőből remélem, visszavesznek a későbbiekben. Már egy tíz percet nyisszantó vágóolló is jó szolgálatot tenne. A kérdés azonban továbbra is az, hogy miért maradjunk a továbbiakban, ha alig van kapaszkodó az ellenséges karakterek miatt. A második epizód talán megadja a választ. 7/10

Megnézhető az HBO GO-n!

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1914039728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása