[Supernatural Movies]

A vadnyugat alkonya - Yellowstone pilot

2018. június 23. - Mikesi Tomi

A western műfaj reneszánszát éli, egyik legautentikusabb tolmácsa, Taylor Sheridan pedig ezúttal a tévé képernyőin keresztül idézi meg egy jobb sorsra érdemes világrend utolsó mohikánját.

yellowstone.jpg

A sorozat fókuszában John Dutton (Kevin Costner), a völgy ura és parancsolója, valamint az ő gyermekei állnak, akik akkor is az ő harcait vívják meg, ha nem akarják. Dutton egy vérbeli farmer, aki egyszerre tökös cowboy és megfontolt üzletember, a saját világának teljhatalmú egyeduralkodója. A cowboyok, az indiánok és a városlakók akár harmonikusan is élhetnének együtt, gondolhatja az egyszeri néző, viszont ezek az emberek olyan generációkon átívelő konfliktusokat és makacsságot örököltek, ami ezt lehetetlenné teszi. Akad, aki ezeket a szembenállásokat csak a saját politikai előrejutásához használja, van, aki csak a gyors meggazdagodás reményében érkezik a völgybe, és ott van John Dutton, egy mára elinflálódott, kis híján elfeledett amerikai értékrend képviselője, aki leginkább a saját maga és kiskirályságának autonómiáját szeretné megőrizni. Ezekért a célokért viszont ezek az emberek minden mást a háttérbe szorítva képesek küzdeni, és nem félnek a nyílt harctól sem.

Taylor Sheridan hihetetlenül érzékletes módon varázsolja a képernyőkre az egyszerre vérfagyasztóan kegyetlen, mégis lélegzetelállítóan gyönyörű neowestern világot, amit már íróként (Hell or High Water) és rendezőként is (Wind River) vászonra álmodott. Ebben a világban, ami az általános 21. századi szociális problémáktól és kihívásoktól elzárva létezik, sokkal inkább ősi fenyegetésekkel kell szembenézniük az itt élőknek. Ma már természettel való együttélés példáinak tűnnek a cowboyok, a telepesek, holott az indiánok, az őslakosok pont azzal vádolták és vádolják őket untalanul, hogy kizsákmányolják az anyatermészetet. A sorozat igazi modern indiánregény, a konfliktusok ugyanazok, a karakterek is ismerősek lehetnek, az egész történet pedig egy mára már mitikusnak tűnő környezetben, a musztángok, a bölények és a Sziklás-hegység otthonában, a vadnyugaton játszódik.

yellowston3.JPG

Kevin Costner az egyetlen igazi húzónév a szereplőgárdában, bár a sokat látott filmrajongóknak Wes Bentley és Kelly Reilly neve sem hangozhat ismeretlenül, és Sheridan kedvenc indiánja, Gil Birmingham, aki a Wind Riverben hollywoodi klasszikusokat leiskolázó módon alakította a megtört családapát, szintén szerepet kap. Sheridan úgy instruálta a színészeit, hogy az alakításaik is az események, az ábrázolt világ életszerűségére és keménységére hívják fel a néző figyelmét.

A pilot érezhetően még csak bemelegítés, mégis a maga másfél órájával teljesen érthetően vázolja fel a karakterek viszonyrendszereit és konfliktusait. Sheridan a megfontolt építkezés és az alapos kidolgozás híve, várhatóan nem fog elkapkodni semmit, viszont azt az első rész alapján biztosan állíthatom, hogy unatkozni nem fogunk. 8/10

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3514066203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása