Családomat egy gyémántért - Gru 3

2017. június 27. - kultúrfaló

Gyerekként sokan szeretnének kémek lenni, hiszen egy ügynök élete csupa (játék és mese) kaland, izgalom, akció...ráadásul még jobbnál jobb technikai kütyük is rendelkezésre állnak. Mindezek után ki választaná a gonosztevőket? Pedig ha belegondolunk, nem olyan nagy a válaszvonal a két elhivatottság között, csak az indíttatások mások. Erre pedig az animációs stúdiók is ráeszméltek már, az Illumination egyenesen már a harmadik egész estés rajzfilmet készítette el egyikük főszereplésével.

gru32.jpg

Tovább

Nyomd, Edgar, Nyomd - Baby Driver

2017. június 24. - Creativ3Form

Mindenek előtt…

Edgar Wright. Nem cseng ismerősen? Oké, segítek: Shaun of the Dead, Hot Fuzz, Scott Pilgrim vs. the World, The World's End. Így se ismerős? Nos, akkor először is: nem szégyelled magad? Másodszor: nézd meg az egyiket, nem kell mindet, csak az egyiket, és akkor tudni fogod, hogy mi az az Edgar Wright érzés. Hogy miért ő az egyik – ha nem a – legegyedibb látásmódot birtokló filmrendező Hollywoodban. Ezért is voltam elképesztően izgatott, amikor pár éve hivatalossá vált, hogy ő rendezi az akkor éppen aktuális Marvel filmet, az Ant-Mant. Belegondolni is hátborzongató volt, hogy mit fog tudni kihozni a karakter kínálta lehetőségekből. Ám sajnálatos módon, a MARVEL STUDIO-nak más elképzelései voltak a film stílusával kapcsolatban. Túlságosan beszűkültek abba az irányvonalba, amit a filmjeik képviselnek és nem szerették volna, hogy akár csak egy epizód erejéig is valami olyat lásson a közönség, amit még nem. Wrightnak se kellet több, otthagyta a projectet és nem hallatott magáról egy jó darabig. Zárójelben azért szeretném megjegyezni, hogy végül elég jól sikerült az Ant-Man, sőt. Nekem hatalmas pozitív csalódás volt, főleg, hogy Wright miatt utálni akartam…de nem ment, mert végtére is egy kellemes hangulatú, remek humorral és megoldásokkal operáló szuperhős film lett. Természetesen a producerekkel kapcsolatban továbbra is szitokszavak kavalkádja jut a nyelvemre, ha újra (és újra és újra) belegondolok abba, Edgar Wright mit tudott volna kihozni a projectből. Persze utólag belegondolva, lehet jobban jártunk így, ugyan is ki tudja elkészült volna a Baby Driver, ha nincs az Ant-Man fiaskó. A lényeg, hogy Wright belevágott egy új film forgatókönyvébe, aminek első oldalára a következőt írta: „Every scene in this film is driven by music.”baby_01.jpg

Tovább

Baby Driver - Nyomd Bébi, nyomd, avagy Edgar Wright mesterműve

A nagyszerű Edgar Wright legújabb filmje egy olyan darab, amit majd jóleső érzéssel helyezhetünk a polcunkra a Gengszterek sofőrje és a Drive mellé. Mindhárom film főhőse egy szófukar, vérprofi sofőr, aki elképesztő hidegvérrel segíti a rablók munkáját, mígnem útjába nem kerül egy nő, A NŐ, illetve az a bizonyos utolsó nagy meló. Nagy rá az esély, hogy Walter Hill klasszikusa nélkül sem a Drive, sem pedig a Baby Driver nem létezne, úgyhogy hálásak lehetünk neki, amiért filmjével hatást gyakorolt a későbbi generációkra, melynek eredményeképpen most megszületett egy kvázi trilógia, mely évtizedeken ível át, és darabjainak természetesen azt leszámítva, hogy végül is ugyanarról szólnak semmi közük egymáshoz. Viszont az azonos téma mellett van még egy közös tulajdonságuk, mindhárom film zseniális.baby-driver_4.jpg

 

Tovább

Ez nem volt szép, tesó - Transformers: Az utolsó lovag

Duplakritika!

Remek sztori, elképesztő színészi munka, kreatív látványvilág. Ja, nem... az egy másik film. Michael Bay a Transformers-széria ötödik epizódjának készítése során se hallgatott senkire, még a józan észre sem (pláne arra nem). De ugye ezt nem is várta senki, hiszen az nem tartozik a munkamódszerei közé. Ez van, hogy bejön neki (mint, a maga nemében zseniális Pain & Gain), és van, hogy nem. A Transformers: Az utolsó lovag esetében sem túl bonyolult a helyzet, de mi szerkesztőségen belül azért árnyaljuk kicsit a képet. A Múmia után ismét duplakritikában mondjuk el.

transformers_az_utolso_lovag.jpg

Tovább

Tony, a kevésbé (el)ismert Scott

2017. június 21. - Fincherista

A Scott név hallatán a rendezők közül alighanem Ridley ugrik be a legtöbbeknek, holott hét évvel fiatalabb öccse, Anthony David „Tony” Scott szintén kivételes karriert tudhat maga mögött. A „fiatalabbik Scott” szárnyai bontogatásakor a Loving Memory lírai szépségével még akár el is hitethette magáról az angol filmszakmával, hogy a realisztikus mélydrámák új képviselőjét tisztelhetik benne, de idővel a maga lázadó rock ’n’ roll énjével tisztázta a helyzetet és ma már tudjuk, hogy személyére úgy illő tekinteni, mint a modern akciófilmek egyik úttörőjére. Az 1944. június 21-én született angol rendező ma ünnepelné 73. születésnapját, a blog pedig jelen poszttal emlékszik meg a Scott-fivérek merészebb, de kevésbé elismert tagjáról.

tony.jpg

Tovább

Unalomra kárhoztatva - Élesítve

2017. június 20. - hannigabi

Egy olyan korban, ahol az akció műfaj olyan kiváló filmekkel van fémjelezve, mint a Mad Max: A harag útja, a Tolvajok városa vagy éppen a Kereszttűz, borzasztó, hogy egyáltalán elkészül egy olyan "csoda", ami a 80-as, 90-es évek akciófilmjeit hivatott másolni, csak jó történet, érdekes karakterek, karizmatikus hősök, és gonoszok nélkül, valamint mindennek tetejében megpróbál többnek látszani, ami valójában. Ez itt hölgyeim és uraim az Élesítve.

Alice valaha nagyszerű CIA-s kihallgató ügynök volt, de egy több, mint 20 halottal járó terrorcselekmény megváltoztatta életét. Magát kezdte el hibáztatni, így ma már csak a menekültügyi hivatalban dolgozik. Viszont, amikor egy biológiai fegyvert bevetni készülő terroristáknak a futárját elfogják, ő az egyetlen ember, akit hirtelen elő tudnak kapni a zsákból. Újra munkába áll, de a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan azt ő eltervezte.

elesitve.jpg

Tovább

A szerelemnek múlnia kell- Porto 35 mm

2017. június 19. - kultúrfaló

Az egyéjszakás kalandok számos rendezőt megihlettek már, ezek főhősei hol szép emlékkel búcsúztak el egymástól, hol pedig a titok kiderülésekor még a családi tűzhely békéje is veszélybe került, de akár egy zaklatót is kaphattak ideiglenes partnerük képében. A Porto 35 mm szerencsére tud újat mutatni a témában anélkül, hogy a jópárszor eldurrogtatott elemeket használná. 

Tovább