Baby Driver - Nyomd Bébi, nyomd, avagy Edgar Wright mesterműve

2017. június 23. - Lakat Barnabás

A nagyszerű Edgar Wright legújabb filmje egy olyan darab, amit majd jóleső érzéssel helyezhetünk a polcunkra a Gengszterek sofőrje és a Drive mellé. Mindhárom film főhőse egy szófukar, vérprofi sofőr, aki elképesztő hidegvérrel segíti a rablók munkáját, mígnem útjába nem kerül egy nő, A NŐ, illetve az a bizonyos utolsó nagy meló. Nagy rá az esély, hogy Walter Hill klasszikusa nélkül sem a Drive, sem pedig a Baby Driver nem létezne, úgyhogy hálásak lehetünk neki, amiért filmjével hatást gyakorolt a későbbi generációkra, melynek eredményeképpen most megszületett egy kvázi trilógia, mely évtizedeken ível át, és darabjainak természetesen azt leszámítva, hogy végül is ugyanarról szólnak semmi közük egymáshoz. Viszont az azonos téma mellett van még egy közös tulajdonságuk, mindhárom film zseniális.baby-driver_4.jpg

 

Tovább

Ez nem volt szép, tesó - Transformers: Az utolsó lovag

Duplakritika!

Remek sztori, elképesztő színészi munka, kreatív látványvilág. Ja, nem... az egy másik film. Michael Bay a Transformers-széria ötödik epizódjának készítése során se hallgatott senkire, még a józan észre sem (pláne arra nem). De ugye ezt nem is várta senki, hiszen az nem tartozik a munkamódszerei közé. Ez van, hogy bejön neki (mint, a maga nemében zseniális Pain & Gain), és van, hogy nem. A Transformers: Az utolsó lovag esetében sem túl bonyolult a helyzet, de mi szerkesztőségen belül azért árnyaljuk kicsit a képet. A Múmia után ismét duplakritikában mondjuk el.

transformers_az_utolso_lovag.jpg

Tovább

Tony, a kevésbé (el)ismert Scott

2017. június 21. - Fincherista

A Scott név hallatán a rendezők közül alighanem Ridley ugrik be a legtöbbeknek, holott hét évvel fiatalabb öccse, Anthony David „Tony” Scott szintén kivételes karriert tudhat maga mögött. A „fiatalabbik Scott” szárnyai bontogatásakor a Loving Memory lírai szépségével még akár el is hitethette magáról az angol filmszakmával, hogy a realisztikus mélydrámák új képviselőjét tisztelhetik benne, de idővel a maga lázadó rock ’n’ roll énjével tisztázta a helyzetet és ma már tudjuk, hogy személyére úgy illő tekinteni, mint a modern akciófilmek egyik úttörőjére. Az 1944. június 21-én született angol rendező ma ünnepelné 73. születésnapját, a blog pedig jelen poszttal emlékszik meg a Scott-fivérek merészebb, de kevésbé elismert tagjáról.

tony.jpg

Tovább

Unalomra kárhoztatva - Élesítve

2017. június 20. - hannigabi

Egy olyan korban, ahol az akció műfaj olyan kiváló filmekkel van fémjelezve, mint a Mad Max: A harag útja, a Tolvajok városa vagy éppen a Kereszttűz, borzasztó, hogy egyáltalán elkészül egy olyan "csoda", ami a 80-as, 90-es évek akciófilmjeit hivatott másolni, csak jó történet, érdekes karakterek, karizmatikus hősök, és gonoszok nélkül, valamint mindennek tetejében megpróbál többnek látszani, ami valójában. Ez itt hölgyeim és uraim az Élesítve.

Alice valaha nagyszerű CIA-s kihallgató ügynök volt, de egy több, mint 20 halottal járó terrorcselekmény megváltoztatta életét. Magát kezdte el hibáztatni, így ma már csak a menekültügyi hivatalban dolgozik. Viszont, amikor egy biológiai fegyvert bevetni készülő terroristáknak a futárját elfogják, ő az egyetlen ember, akit hirtelen elő tudnak kapni a zsákból. Újra munkába áll, de a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan azt ő eltervezte.

elesitve.jpg

Tovább

A szerelemnek múlnia kell- Porto 35 mm

2017. június 19. - kultúrfaló

Az egyéjszakás kalandok számos rendezőt megihlettek már, ezek főhősei hol szép emlékkel búcsúztak el egymástól, hol pedig a titok kiderülésekor még a családi tűzhely békéje is veszélybe került, de akár egy zaklatót is kaphattak ideiglenes partnerük képében. A Porto 35 mm szerencsére tud újat mutatni a témában anélkül, hogy a jópárszor eldurrogtatott elemeket használná. 

Tovább

A tíz legjobb autós film

2017. június 16. - Mikesi Tomi

Őszintén bevallom, gyerekkorom óta rajongok az autókért. Ma már nem olvasom zseblámpa fényénél újra és újra a néhány itthon kapható autósújság aktuális számát a lepedő alatt, de a maranellói gyár bármelyik remekét látva az utcán a szívverésem felgyorsul, a pupilláim kitágulnak és vágyakozva nézek a tűzpiros járgány után. A csütörtökön mozikba került Verdák epizód apropóján pedig összeszedtem a tíz legjobb autós filmet.

+1 Verdák sorozat

cars2.jpeg

Tovább

Mindenki nyugodjon le - Tengerfedő

Japán Filmhét 2017 - Gasztrofilmek a terítéken

2017. június 15. - Duba Dániel

Banana Yoshimoto japán írónő már lassan másfél évtizede ismert a magyar olvasóközönség számára. Kitchen című első regényével nagyjából tíz évvel ezelőtt találkoztam először, de ekkor már a látóteremben volt a kortárs japán irodalom, hála a Geopen kiadónak és Murakami Haruki "műholdas" regényének. Az írónő There is No Lid on the Sea című könyve alapján 2015-ben készítettek egy csendes, merengős hangulatú filmet, amelyet most a héten a Toldi Moziban futó Japán Filmhét keretében volt szerencsém megtekinteni. A Tengerfedő teltházas vetítése során szűk másfél órában élvezhettem a sós, tengeri levegőt, mely így egy kis robbanásmentes felüdülést nyújtott a legutóbbi A múmia, és a hamarosan érkező Transformers sajtóvetítése között.

tengerfedo_poszter.jpg

Tovább