Watchlistről kihúzva #6 - High-Rise

2017. március 24. - Supernatural Movies

J.G. Ballard regény már nem először kapott meghívást a mozgóképek világába. Ott a Cronenberg rendezte Karambol és az iszonyúan erős Spielberg film, A nap birodalma. A High-Riset sokan a megfilmesíthetetlennek tartott kötetek nem túl népes táborába sorolták, egészen addig, míg jött a már eddig is a szokásos filmes konvenciókkal szembe rohanó Ben Wheatley, és jól képen nem törölte a társaságot. Meg ezúttal kicsit talán saját magát is. A könyvvel ellentétben a film nem lett mestermű, de ne legyünk finnyásak, ez a darab még így is megérdemli a figyelmet. Kihúztuk.

high_rise_1.jpg

Tovább

A legjobb élőszereplős Disney remake-ek

2017. március 23. - Mikesi Tomi

Az elmúlt évek sikerei arra a döntésre sarkallták a Disney fejeseit, hogy a létező összes klasszikus meséjüket forgassák újra, ezúttal élőszereplős változatban. Hogy ez mennyire jó, vagy eredeti ötlet, az majd kiderül, ha, például megjelenik Az oroszlánkirály, vagy a Dumbo. A siker egyelőre garantált, A Szépség és a Szörnyeteg az első hétvégén csak az USA-ban visszatermelte a költségvetését. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Disney ráhasalt erre a három témára (Star Wars, Marvel és a klasszikus mesék), és próbálja ezeket a lehető legkevesebb kockázattal elkészíteni. A következőkben az elmúlt évek legkiválóbb újragondolásait gyűjtöttem össze, legtöbbjüknek azonban csak az eredetije Disney. Ami közös, az az, hogy mind lenyűgöző látványvilággal és elképesztő mennyiségű világsztárral bír.

170721_1469375434_6901.jpg

  1. Pán:

Talán az egyik legtöbbször feldolgozott történet Pán Péteré, de ez volt az első, hogy valaki az egészet a legelejéről szerette volna kezdeni, vagyis az 1953-as film előzményét készítette el Joe Wright. Ebben a filmben Pán Péter és Hook egy oldalon állnak és együtt szállnak szembe a Nirvanát kornyikáló, szebb napokat is látott Hugh Jackman-féle Feketeszakállal. Viszont mindezek ellenére, a Pán egy kifejezetten élvezetes film, tucatnyi nagyszerű ötlettel. Ahogyan a következőkben, úgy itt is ismert színészek neveivel próbálták becsábítani a nézőket a moziba, ebben az esetben korlátolt sikerrel. A kritikai és a nézői siker is elmaradt, ami érthetetlen, hiszen élvezetes kikapcsolódás.

11_5.jpg

Tovább

Az abszolút középszer - Menedék

2017. március 21. - hannigabi

Van az úgy, hogy az ember meglátja egy film plakátját és már abból tudja, hogy nem lesz jó film, de reménykedik még, hiszen mondjuk a főbb szerepeket nevezetes, és már bizonyítottan tehetséges színészek fogják eljátszani. Aztán megérkezik az első előzetes, ami csak tovább rombolja minden reményedet. Ezután pedig beülsz a terembe, hogy azt nézd, ahogy kedvenceid 2 órán keresztül csak szenvednek.
menedek.jpg

Tovább

Némaság - Avagy a pokolba vezető út jóakarattal van kikövezve

2017. március 21. - Lakat Barnabás

Martin Scorsese nagyszerű rendező, aki kivételesen egységes, magas színvonalú életművet tudhat maga mögött, a minőségi hanyatlást pedig 74 évesen sem engedte meg magának, sőt. A Némaság, bár nehezen emészthető és véresen komoly témája, valamint az ehhez illő lassú, kimért stílusa miatt bizonyosan nem lesz olyan sokat idézett kultuszdarab, mint a mester harsányabb hangvételű klasszikusai, az egyértelmű, hogy a direktor egyik legfontosabb filmjeként fognak hivatkozni rá.silence3.jpg

Tovább

Be Our Guest - A Szépség és a Szörnyeteg

2017. március 20. - Mikesi Tomi

Elképesztő és lélegzetelállító látványvilág, sodró és lendületes történet, szívbemarkoló és felejthetetlen dallamok. Ilyen és ehhez hasonló nagy szavak jellemzik a Disney legújabb produkcióját. A csúf igazság azonban az, hogy gyakorlatilag semmivel nem több, mint fél órával rövidebb, 1991-ben megjelent elődje. Szinte jelenetről jelenetre ismétli önmagát, Belle és a Szörny szerelmének kialakulása is éppolyan légből kapott, ok nélküli, akár az első Disney-feldolgozásban. A legtöbb hibája azonban abból fakad, hogy mese létére néhányszor túl komolyan veszi magát. Amennyiben túllátunk ezen a tényen és a műfajának megfelelő elvárásokat támasztunk vele szemben, egy rendkívül érzelmes és igényes, de elsősorban szórakoztató élménnyel leszünk gazdagabbak.

batb1.jpg

Tovább

Horizon: Zero Dawn

2017. március 16. - Creativ3Form

Gorilla Games…I mean Guerilla

A Sony konzol tulajoknak valószínűleg ismerősen cseng a Killzone név. Na, ennek a sorozatnak a kitalálói és megalkotói a Guerilla Games, amik a Sony több generációján is megörvendeztették a nagyérdeműt. Ám sajnálatos módon, a sorozat nem vált se kultusszá, se kihagyhatatlan mesterművé, de még az emlékezetes kategóriába is csak maximum a hardcore fanok merik besorolni. De közülük se mindenki. Szerény személyemnek az volt vele a problémája, ami a Crysis sorozattal is...technodemonak kifogástalan, de a hamar unalmassá és monotonná váló játékmenetet és küldetéseket a szép és csilli-villi látvány se tudja megmenteni az „egyszer végig rágod magad rajta, de utána soha többé még csak gondolni se fogsz rá” érzéstől. Éppen ezért nem csigázott fel különösebben, amikor a fülembe jutott, hogy a Guerilla Games szakít a Killzone szériával, és egy teljesen új címbe vág. Ám aztán elérkezett a 2015-ös év E3-as rendezvénye, ahol megmutatták a nagyérdeműnek az első gameplayt, amitől sokan még most is keresik az állukat az elhagyott tárgyak osztályán. Ezúttal ugyanis nem csak a látvány volt fantasztikus, hanem minden más is annak ígérkezett. A futurisztikus, ámbár még is kicsit visszamaradottnak tűnő világ, melyben robot dínók tarkítják a réteket és a végtelen mezőket, nos...minden volt csak szokványos nem. A videóban egy vörös hajú lányt láthattunk, aki éppen vadászni indult, ám közbeszólt egy elég termetes robot dínó, amit főhősünk időlassítások és robbanófejes nyilak társaságában gyűrt le, hogy aztán egy kellemes zene kíséretében bekússzon a cím: Horizon Zero Dawn. Minden gamer szíve egyszerre dobbant nagyobbat az átlagosnál, hiszen tudták...itt nem mindennapi csodában lesz részük.

01_horizon.jpg

Tovább

David Cronenberg bogaras világa

2017. március 15. - Fincherista

Amikor egy reggel nyugtalan álmomból felébredtem, rácsodálkoztam, hogy David Cronenberg már 74 éves és aligha fog újabb filmmel jelentkezni. Azok után, hogy parazitákkal megtébolyított hölgyei elhagyták, kitinvázát levedlette, nemi identitását megtalálta és pszichoanalízis alá vetette múltját, talán tényleg nincs is már miről mesélni: karrierje kiteljesedhetett. Leginkább a bio- vagy testhorror királyaként tartják számon, kevésbé ismert, hogy emellett a sci-fi filmek történetében is a legnagyobb rendezők közé sorolják, de műfajtól függetlenül népszerűségét minden bizonnyal a műveit markánsan átjáró filozófiai háttérnek köszönheti. Mivel előttem már jó néhányan a lehető legváltozatosabb megközelítések mentén elemezték ki műveit, így nem merném azt kijelenteni, hogy jelen írásom hiánypótlónak fog minősülni, ugyanakkor filmes munkásságának legfőbb irányvonalainak meghúzásával szeretnék tisztelegni a ma 74. születésnapját ünneplő kanadai vérbáró előtt.

Hogyan lett "lárvából" csodabogár?

cronenberg-1.jpg

Tovább

Négy lába van, mégis megbotlik - Kincsem

2017. március 14. - Mikesi Tomi

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki a lehetőséget, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egy durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, édesapja gyilkosának a lányába.

275022_1488377569_488.jpg

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu