Ready Player One klasszikusok #6 - TRON

2018. március 18. - REMY

James Halliday kedvencei, avagy a Ready Player One klasszikusok. Útikalauz a főnyeremény megtalálásához: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész

Nem könnyű az úttörő filmek sorsa. Ugyanis hiába újítanak, hiába mutatnak olyan fantasztikus dolgokat, eredeti ötleteket, amiket korábban még nem vittek vászonra, vagy nem teljes mértékben, telis-tele szoktak lenni bakikkal, megmosolyogtató jelenetekkel. De őszintén, kit érdekel, mikor a kockázat meghozza gyümölcsét. Steven Lisberger mert nagyot álmodni, és megmerte csinálni az első Mátrix-filmet.
tron_alternate_poster.jpg

Tovább

Bűnös élvezetnek elmegy – Bosszúvágy

2018. március 17. - Lakat Barnabás

1974 és 1994 között a baltával faragott arcú Charles Bronson szinte asszimilálódott a New Yorki-i építész, Paul Kersey karakterével, akinek bőrébe a húsz év alatt öt – egyre alacsonyabb színvonalon mozgó – filmben bújt bele. Miután pitiáner bűnözők megfosztották a családjától, öntörvényű igazságosztóként népes számú rosszfiút tett el láb alól, válogatott módszerekkel, és az akkori akciófilmes trendet követve, egyre nagyobb fegyverekkel. A sorozat kultstátuszba emelkedett a zsánerfilmek kedvelőinek körében, beskatulyázta Bronsont a marcona, szűkszavú igazságosztó szerepébe, az első rész pedig a bosszúfilmek egyik alappillére, amolyan hivatkozási alap lett. Épp ideje volt már egy feldolgozásnak. Vagy nem?death_wish_1.jpg

Tovább

Ready Player One klasszikusok #5 - Fantasztikus utazás

2018. március 16. - REMY

James Halliday kedvencei, avagy a Ready Player One klasszikusok. Útikalauz a főnyeremény megtalálásához: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 

Imádtam anno az Ozmózis Jones-t, ugyanis tök izginek tartottam, hogy minden egy adott testen belül történik. Kalandok a gyomorban, a tüdőben és az agyban? Vajon milyen lehet belülről az egész emberi szervezet? 1966-ban Richard Fleischer, a korát meghazudtoló vizualitással próbálta meg szemléltetni, milyen is lenne az, ha belekerülnénk egy emberbe. Noha az idő vasfoga már kikezdte, az utazás még mindig fantasztikus.

fantastic-voyage_62708.jpg

Tovább

A legjobb Tomb Raider film evör - Tomb Raider (2018)

2018. március 14. - Duba Dániel

A film pechjére alig egy hónapja vittem végig a 2013-as Tomb Raider játékot – amire ugye mind történetében, mind karaktereiben erősen épít a film –, így friss élményeim voltak, milyennek is kellene lenni egy dögös Tomb Raider sztorinak. Óriási pech, mert így túl éles volt kontraszt. Szóval a fenti cím teljes terjedelmében így hangzana: ez minden idők legjobb Tomb Raider filmje, csak hogy az előző két Tomb Raider film pocsék volt.

tomb-raider-movie-review.jpg

Tovább

Meghalt a vezér, éljen a vezér! - Sztálin halála

2018. március 13. - kultúrfaló

Fabien Nury és Thierry Robin képregényén alapul Armando Iannucci politikai szatírája, mely a rettegett és roppant véreskezű vezető utolsó óráit és azokat a hatalmi harcokat állítja középpontba, amelyek már akkor elkezdődnek, amikor a legfőbb vezért csak pár lélegzetvétel választja el a fizikai lét befejezésétől.

Tovább

Háborús matiné - Megan Leavey

2018. március 11. - hakos05

Úgy látszik, Gabriela Cowperthwaite egészen a szívén viseli az állatok sorsát. A dokumentumfilmes rendezőnő a 2013-as Blackfish című alkotásával váltott ki elismerő kritikusi reakciókat, valamint elérte, hogy a SeaWorld bevétele a filmben bemutatott állapotok hatására 81%-kal csökkenjen. Tengeri élőlények helyett legújabb, igaz történet alapján készült nagyjátékfilmes produkciójában egy szőrös négylábú van a középpontban, hiszen köztudott, hogy kutyákkal és gyerekekkel bármit el lehet adni. Akár az iraki háborút is.

megan-leavey-poster01.jpg

Tovább

Ready Player One klasszikusok #4 - Támadás a Krull bolygó ellen

2018. március 10. - REMY

James Halliday kedvencei, avagy a Ready Player One klasszikusok. Útikalauz a főnyeremény megtalálásához: 1. rész, 2. rész, 3. rész,

Peter Yates le se tagadhatná, hogy Star Wars-lázban égett, mikor megalkotta a Támadás a Krull bolygó ellen című alkotását. A filmje ugyan megpróbált elvonatkoztatni a lopott ötletektől, de mindhiába, a lézerpuskákkal érkező idegenek elegendőek voltak ahhoz, hogy Lucas klasszikusa eszünkbe jusson a két órás játékidő alatt. A probléma csupán az volt, hogy ez nem egy Star Wars, de még csak nem is egy szórakoztató mozifilm.

krull_1983_dvd.jpg

Tovább

Női figurák 8+1 verziója

2018. március 08. - kultúrfaló

Következő listánk témája mi más lehetne, mint a NŐ. A világ különböző pontjain számos problémával kell szembenézniük: a nyugati civilizációban a karrier és a gyerek összeegyeztetése; az egyre későbbi gyerekvállalás, a szingliség és az egyedüllét, míg a keleti népeknél a női jogok sárba tiprása és a nők elnyomása, az előre elrendezett házasságok a fő veszélyforrás rájuk nézve. A családon belüli erőszak pedig mindenhol szedi az áldozatait, függetlenül attól, hol élnek.

A mostani listán elsősorban olyan filmeket gyűjtöttem össze, amik ezeket a kérdéseket járják körül. Azonban olyan alkotások is helyet kaptak, amik a nők sokszínűségét mutatják be.

1111111.jpg

Válogatásom most is szubjektív.

Tovább