DC univerzum: A holnap legendái - Első évad

2017. április 27. - Ike The Rock Clanton

Manapság, amikor a DC univerzumba tartozó sorozatok valósággal magukat szülik meg és újabb és újabb spin-offokra inspirálják a készítőket, igazán nehéz színvonalas show-t készíteni, ami nem vész el a szappanoperaszerű fordulatokban avagy nem billen át a mérleg másik része felé és nem gázol térdig a vége hossza nincs párbeszédekben. Sajnos a "Holnap legendái" erősen az előző kategóriába tartozik. 

legends-of-tomorrow-promo-image-dc-cw-2016.jpg

Tovább

Petr Stančík - Múmiamalom

XIX. századi cseh sör-, gasztro-, és bordélykultúra kezdőknek

2017. április 26. - Duba Dániel

Valahol egy párhuzamos univerzumban Rejtő Jenő és Guy Ritchie egymás melletti pamlagra kerültek egy alulvilágított, füstös ópiumbarlangban, és egy gyors felebaráti szóváltás után közös megegyezéssel átiramodtak a szemközti cseh királyi sörfőzde egyik zsúfolt lerakatába. Aznap este a kettejük közti kreatív energiák úgy találtak egymásra, mint a maláta és a komló egy hordó apátsági sörben, pirkadatra pedig megszületett Leopold Durman, a félelmet nem ismerő, hedonista nyomozó karaktere, amint titkos társaságok, léha örömlányok és a közelgő háború árnyainak kereszttüzében próbálja megfejteni hazája első sorozatgyilkosának rejtélyét, miközben marad ideje végigkóstolni az 1800-as évek végi cseh kulinária és sörkultúra állomásait a legaljától a legtetejéig. Csak hogy Petr Stančík cseh író a szomszéd asztalnál ülve mindent hallott, és közben szorgalmasan jegyzetelt… Így történt, hogy 2014-ben megszületett a Múmiamalom című regénye.

mumiamalom_main.jpg

Tovább

Mindenki ismeri már azt a bizonyos videót... - Körök

2017. április 25. - REMY

Mikor Gore Verbinski, a Karib-tenger kalózai filmek rendezője remake-elte a japán Ringu című horrort, valószínűleg nem sokan hitték azt, hogy egy olyan szintű melót rak majd le az asztalra, amit a mai napig nem fognak tudni megközelíteni minőségben. Készült már folytatás, készült crossover, de mind-mind messze elmaradtak a 2002-es verziótól. Idén F. Javier Gutiérrez próbált meg csavarni egyet a sztorin, hogy aztán jól pofára essen Samarával szemben.

vlcsnap-2017-04-20-18h27m44s767.png

Tovább

A Fülöp-szigetek mocska - Végzetes lövés

2017. április 24. - hannigabi

Manapság már nehéz úgy krimit csinálni, hogy az a műfaj krémjéhez tartozzon, nem igazán tudnak már úgy felépíteni egy történetet, illetve olyan csavart kitalálni, amire eddig ne lett volna példa, ezenkívül pedig az ágazaton belül olyan remekművekhez kéne felérni vagy legalább megközelíteni őket, mint Boston mocskában elmerülő Hideg nyomon, az emberiséget pellengérre állító Hetedik, a Coen életmű mesterműveként emlegetett Fargo vagy a gyerekmolesztálás következményeit vizsgáló Titokzatos folyó. Az utóbbi évek próbálkozásai közül bőven Mikhail Red alkotása kerül a legközelebb ahhoz, hogy ennek az illusztris társaságnak a részese legyen.

birdshot.PNG

Tovább

Bűn és bűnhődés- Amerikai pasztorál

2017. április 23. - kultúrfaló

Az USA a '60-as években nehéz időszakot él: ott van a vietnámi háború, ami csak az ember életeket és a pénzt viszi; a háború ellenes mozgalmak és a nyomában járó polgári engedetlenség; a feketék egyenjogúsági küzdelme és a polgárjogi aktivisták fellépése. Az Amerikai pasztorál ezt a korszakot mutatja be egy tökéletesnek, már-már az amerikai álomnak mindenben megfelelő család szemüvegén keresztül. Felróhatjuk nyugodtan neki, hogy nem mélyül el ezeknek a nagyon mély bemutatásában, csak említés szintjén foglalkozik velük, a drámai hátteret megadva. Sokkal inkább az apa-lánya kapcsolatra megy rá, és pont ettől lesz szerethető.

ap2.jpg

Tovább

Villámkritikák: Erkélyemről a világ és David Lynch: Az én művészetem

2017. április 22. - hannigabi

A Free Fire kapcsán már írtam arról, hogy sokszor az egyszerű ötletekből, milyen jó filmek születnek, csak rengeteg kreativitás, egy nagyszerű rendező és egy jól felépített forgatókönyv kell hozzá. De mi van olyankor, amikor ez utóbbi nem teljesül vagy hovatovább nem is igazán létezik?

Mert a produkció olyan, mintha végig az improvizáció lenne, amit megfűszereznek azzal, hogy dokumentarista módon vannak elmesélve a főszereplő (aki egyben a rendező is) gondolatai, víziói, valamint a kamerájával felvett életképei. Ezek pedig az ő narrációja által vannak egybefűzve, és történetről, mint olyanról nem igazán lehet beszélni esetében. De ez vajon automatikusan azt jelenti, hogy rossz filmről beszélünk és ez nem más, mint a szerző önmagának kreált filmje?

Nem, mert olyan dolgokról beszél, amiről mindannyian elgondolkodtunk már. Életről, halálról, a múltról, a jelenről, a jövőről. Honnan jöttünk? Mi a célunk? Hova tartunk? Mi lenne, ha egyedül maradnánk a Földön? Mit tennénk a bekövetkező öngyilkosság előtt? És így tovább folytathatnám a sort olyan kérdésekkel, ami eszünkbe jut egy napfényes hétvégén a kertben vagy éppen az erkélyen ücsörögve. A film csúcspontjai pedig a főhős kézzel megrajzolt képzelgései. Mert amellett, hogy ezek nagyon kreatívak, rettentően viccesek tudnak lenni.

Az Erkélyemről a világ nem a legjobb film. Megkockáztatom, hogy a legegyszerűbb, ami valaha elkészült. De pont ebben az egyszerűségben rejlik a bája is. A máról szól, a ma emberéről, az életről. Erről a szép életről. Erről a csodás életről. 6/10

dle2.jpg

Tovább

A kultstátusz szinte garantált - Kereszttűz

2017. április 21. - hannigabi

Sokszor hoznak ki nagyon egyszerű ötletekből elképesztően jó mozikat. Ehhez persze kell egy olyan forgatókönyv, ami képes egyszerűségében is jól felépíteni és elmesélni a sztorit, illetve kell egy olyan rendező, aki egyedi és ötletes látásmódját beleadva képes tálalni a kész produktumot. Ben Wheatley pedig képes volt ebből a két elemből egy olyan filmet összegyúrni, ami gyaníthatóan az idő előrehaladtával kult státuszba fog emelkedni.

freefire2.jpg

Tovább

A rosszfiú és a kutyája - Desierto: Az Ördög országútja

2017. április 20. - Lakat Barnabás

Még a légkondicionált moziteremben ülve is érezzük a sivatagot felforraló őrjítő hőséget, ami „játszadozik” a Jeffrey Dean Morgan által alakított rasszista redneck agyával. A faszi totál zakkant, miután határvédelem címén távcsöves puskájával lebonyolít egy eredményesnek mondható embervadászatot, bepattan a pickupjába majd nem kevésbé őrült németjuhászának társaságában kortyol egy embereset a húgymeleg whiskey-ből. Eredményes volt a nap, a java pedig még hátra van.desierto-01.jpg

Tovább