A kis magyar valóság keserédes bálványa

Ernelláék Farkaséknál kritika

2016. szeptember 29. - Fincherista

Két éve Reisz Gábor diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan az aktualitásával, őszinteségével, valamint egyedi humorával gyorsan a kritikusok és a közönség kedvencévé nőtte ki magát, s boldogan állíthatom, hogy VAN valami jó magyar film a mozikban. Tudniillik Hajdu Szabolcs önreflexív humorával átitatott családterápiája a maga autentikusságával, realisztikusságával és jellegzetesen magyaros mentalitásával bőven rászolgált a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál nagydíjára.

ef.jpg

Tovább

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

2016. szeptember 27. - kultúrfaló

Mindannyian szeretjük a meséket a hősökről, a szörnyekről és a természetfeletti lényekről. Na, de mit tennénk akkor, ha az általunk hallott történetekről kiderülne, hogy nem csupán kitalációk, mégis van valóságtartalmuk-ráadásul nem is kevés. Ransom Riggs könyv trilógiájának első kötetéből Tim Burton rendezett filmet. Vajon sikerült neki a vászonra átültetni azokat az összetevőket, amitől a trilógia olyan különleges?

mv5bmja1mjkzmze3mf5bml5banbnxkftztgwmtq3odyyode_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

Tovább

Kiéhezettek

2016. szeptember 26. - Lakat Barnabás

 

A film felütése bizarr és zaklatott. Kislány számol egy sötét szobában, egy cicás képet bámulva, közben a helyiségbe egyre közelebbről hallható zajok szűrődnek be. Az ajtót aztán felfegyverzett katonák nyitják ki, akik a lányt tolószékbe kötözik, majd betolják egy terembe, hogy tucatnyi hasonló sorsú társa mellett egy különös kémiaórán vegyen részt. Te meg csak ülsz és nézel, mert a látottak máris beszippantottak, és ha nem tudnád, hogy egy zombifilmre váltottál jegyet, akkor az elején lehet, hogy le sem esne, hiszen annyira szokatlan ez az expozíció.

Szokatlan, újszerű és mindemellett jó. A műfaj rajongói pedig végre elégedetten dörzsölhetik össze a tenyerüket.

the-girl-with-all-the-gifts-poster.jpg

Tovább

Assassin's Creed - Brotherhood

2016. szeptember 25. - REMY

 

„Minden út Rómába vezet!”

Felmerülhet a kérdés, hogy hova tovább, amikor egy adott dologban - film,- vagy játékszéria - sikerült feljutni a csúcsra. Az Ubisoft 2009-ben a lehető legmagasabb pontját mászta meg a gamer világnak, amikor kiadták az Assassin's Creed 2-t, majd kimaxolták a játékban rejlő potenciált. Ám, ahogy az lenni szokott, a siker hatására új célokat kellett kitűzniük a fejlesztőknek, amik azt eredményezték, hogy elkezdtek szállingózni a folytatások. Először a Brotherhood, majd a Revelations, és így tovább.

ab3.jpg

Tovább

Benyák Zoltán - A nagy illúzió

2016. szeptember 23. - hakos05

Füstfelhőbe burkolózó tűzpiros autó, melyre mintha egy baljóslatú fekete madár épp lecsapni készülne. Valahol egész biztos találkoztam már ezzel a borítóval. Ám az emlékek, mint tudjuk makacs és képlékeny dolgok. A díjnyertes író, Benyák Zoltán legújabb regénye is erről szól. Meg a halálról.

benyak_zoltan_a_nagy_illuzio_screenshot_20160516095212_1_original_760x425_cover.jpg

Tovább

Robert J. Sawyer - Halál a vörös bolygón

Vörös Mars a noir fekete-fehérjében

2016. szeptember 22. - Duba Dániel

Negyven éve fedezték fel őket először. A vörös homokba ágyazódott ősi maradványok úgy ejtették rabul a gazdagokat és szépeket, mint annak idején az arany és a gyémánt. Ezeket manapság már könnyen szintetizálják, az értékük maximum annyi, mint ezen a kietlen, óriási, vörös porcicán a szép szó. A kövületek azonban mind egy-egy valódi, idegen életforma egyedi lenyomatai, minden pénzt megérnek. Itt, ahol az emberi kapzsiság a ritkás levegővel együtt is pont ugyanannyira fojtogató, a bűn pedig a gyenge gravitáció ellenére is pont ugyanolyan súllyal nyomja a vállad, mint a Földön, óriási robbanással tört ki a gyors gazdagodással kecsegtető nagy marsi fosszílialáz. Tömegével érkeznek az önjelölt archeológusok, szerencsevadászok, egy új élet pionírjai, akik Fortuna istennő kéjes mosolyát várva kapargatják a már évmilliók óta élettelen, fagyott marsi talajt. Csakhogy itt nincsenek istenek. Ha közel érzed a halált, csak helyeztesd át a tudatod egy mesterséges testbe, amit nem sorvaszt el az enyhe gravitáció, és este már élvezheted is tovább a félmeztelen felszolgálók és az olcsó whisky nyújtotta illékony örömöket. Hogy én mit keresek itt? Látod azt a kékes fényű pontot az égen? Odahaza akadt egy kis összetűzésem a tisztelt hatósággal, de már megjavultam, rendes vállalkozást űzök. Ha kiraboltak, megvertek, vagy valaki az utadban áll, az irodám nyitva van előtted. Ha azt gyanítod, hogy a nőd éjszakánként a rossz emberrel kefél, az valószínűleg csak én vagyok, szóval jobb lesz ha elhúzod a csíkot! Ha viszont komoly dologról van szó, talán tudok segíteni. A nevem Alex Lomax, magánnyomozó vagyok a marsi búra alatt. Akkor rátérhetünk végre az óradíjamra?

halal_a_voros_bolygon_main.jpg

Tovább

Escape TheVR, avagy Jani és Pisti a mozivásznon

2016. szeptember 21. - Creativ3Form

Here we go

Nem tudom ki, hogy van vele, de én személy szerint szeretek a youtubeon végigjátszás videókat nézni. Még akkor is, ha teszem azt már végigvittem az adott játékot, mivel nagyon érdekel, hogy azoknál a szakaszoknál, amik rám hatással voltak, hogy negatív, hol pozitív értelemben, azok a youtuber gamerektől mit vált ki. Vajon ők is kifakadnak? Esetleg vinnyognak a röhögéstől? Sokan persze már akkor sem látják értelmét egy ilyen videó megnézésének, ha nem játszott az adott játékkal, mert baromságnak, felesleges időtöltésnek tartja. De szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy hatalmas rajongótábora van az ilyen csatornáknak. Magyarországon az egyik ilyen hatalmas népszerűségnek örvendő csatorna, a TheVR.

TheVR „Jani vagyok” Jani és The VR „Janibazdmeg” Pisti egy évek óta jól működő, és fokozatosan egyre nagyobb rajongótáborra szert tevő csatornát építettek fel olyan profi módon, hogy azt nagyon sokan megirigyelhetnék. Nemcsak, hogy sokrétű az ízlésük, és ennek köszönhetően rengeteg embert bevonzanak, és nem válnak rétegcsatornává, ahol csak RPG-t vagy csak FPS-t játszanak, hanem bizony minden játékos megtalálhatja a maga számításait. Jó, sportjátékokkal nem szoktak nagyon játszani, csak ha kéri tőlük valaki, de ettől még elmondható, hogy a srácoknak remek ízlésük van, és ezt szeretik is megosztani a közönséggel. És ez a megosztás az, ami az egyik legnagyobb fegyverük. A humoruk, az előadásmódjuk és a játékokba való beleélésük elképesztő pillanatokat szülnek, és ennek köszönhetően én, a néző, bizony még jobban beletudom magam élni a történésekbe. Pistinél élvezet nézni, ahogy játszik egy horror játékkal tekintve, hogy nagyon parás, és bizony néha a legkisebb neszre is képes akkorát üvölteni, hogy az ember inkább attól ijed meg, nem pedig attól, amit a játékban látott. Janinál pedig nagyon szeretem, amikor egy nyomozós, thriller szerű játékkal játszik, és szinte eggyé válik azzal a karakterrel, amit irányít. A Jani VS Pisti videóik, amikor egymás ellen játszanak, pedig zseniálisak, minden perce élvezet. És természetesen, ahogy az a nevükből is kiderült, VR játékok tömkelegével is játszanak, és ha jól emlékszem az egyik vlogjukban meg is említették, hogy annak idején csak is emiatt indították el a csatornát, ami aztán végül túlnőtte magát és tart ott, ahol jelenleg tart. Amit még ki kell emelnem velük kapcsolatban, hogy a végigjátszások alatt törődnek is a közönséggel, tehát ha valaki nem beszél annyira jól angolul, akkor a fontosabb információkat rendszeresen lefordítják nekünk, és megmagyarázzák, hogy bizony mi miért van.

Mindent összevetve kijelenthető, hogy az odaadás, a jófejség, a humor az igényesség jellemző rájuk minden téren. Még ha fáradtak és kimerültek is, szeretnek adni, törődnek a közönséggel, minden igényünket kiszolgálják, és ennek is köszönhetik, hogy több milliós (igen, milliós) rajongó táboruk van, és Magyarország egyik legnépszerűbb YouTube párosa lettek az elmúlt évek során.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu