[Supernatural Movies]

Gengszterosztag / Gangster Squad (2013)

2013. április 09. - REMY

Az év egyik legjobban várt filmje volt nálam, egészen addig, amíg nem hallottam meg az első visszhangokat a filmről. Alapjáraton nem szoktak hatással lenni rám az előzetes kritikák, de ennél a filmnél sajnos mégis megtörtént az eltántorítás. No, de elérkezett a pillanat, és meglestem a Gengszterosztagot, és a rengeteg hibája ellenére is jól szórakoztam a bő két óra alatt.

Gangster-Squad.jpg

Hála Mickey Cohennek, a 40-es, 50-es években, Los Angelest is elérte a bűnözés. A gengszternek egyre bővül a birodalma, és nem csak a kábítószer, és fegyverkereskedelem, hanem a kuplerájok, és kaszinók is a markában voltak. Emellett a bíróság és a rendőrség nagy része is neki dolgozott. Egyszóval Los Angeles királya volt Cohen. Azzal viszont nem számolt, hogy a városban néhány zsaru keresztbe akar majd neki tenni, s ezáltal háborút indítani a bűnözés ellen…

Ruben Fleischer lusta volt. Mégpedig azért, mert nem használta ki a projektben rejlő potenciált. Adott volt számára egy első osztályú színészi társaság, egy rakás pénz, valamint egy lehetőség, hogy a gengszterfilmeket ismét visszahozza a köztudatba. Semmit nem úgy csinált, hogy sikeres legyen a film.

Véleményem szerint ott rontotta el, hogy semmi eredetiséget nem akart belecsempészni a műbe a rendező, ami által egy sablonokkal teli maszlag lett az egész. Jól muzsikál ugyan, hiszen a megszokott, jól bevált taktikát illetve sablont alkalmazta, és ezért egy bő 2 órás szórakoztató kikapcsolódást tud nyújtani a film, de ezenkívül semmit. No, persze ez valakinek elég, de ha megnézzük azt, amiből ezt mind kifőzte, akkor már húzhatjuk egy kicsit a szánkat. A story egyszerű, és sehol egy furfangos csavar, vagy egy meglepő fordulat, ami sajnos kiszámíthatóvá teszi a történéseket.

Emellett fel lehet még róni neki a borzalmas steril, giccses képi világot is, ami szerintem nem illett a filmhez. (Ezzel lehet, hogy csak én voltam így.) Valamint a karakterek ürességét. Legtöbbjük csak jött-ment, szinte jelentéktelen képet mutattak magukról. Sean Penn karakterén kívül az összesben benne maradt az a plusz, amit a neves színészi gárda megteremthetett volna. De sajnos nem így lett.

Gangster-squad2.jpeg

Ami viszont tetszett, és amivel lezárnám a Gengszterosztag értékelését, hogy a 2 órás játékidő tényleg kikapcsolja az embert, és ha nem várunk el semmi újat a filmtől, akkor nem fogunk a kardunkba dőlni. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de egy 7/10-et még így is megér nekem, hiába a sok hiba.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr445212256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.09. 00:09:50

Azt a tévhitet könyörgök felejtsük már el, hogy egy rendezőnek kell karaktereket meg történetet írnia, szerencsére (vagy sajnos) arra van egy forgatókönyvíró.
És éppen ezért fordítanám visszájára a logikát, a sablonos szkriptből sikerült valami eredetiséget kicsiholnia Fleischernek ezzel a "giccses" képi világgal, pont azért, mert az autós üldözések, a mátrixos lassítások tényleg nem olyan dolgok, ameiket a Keresztapa meg az LA Confidential világától elvárunk.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.09. 06:48:44

@danialves: Gondolom azért van valami kapcsolat a rendező és a forgatókönyvíró között, és csak váltanak pár szót a film miatt.

Amúgy azok a lassítások szerintem egyáltalán nem váltak a film előnyére. Felesleges volt. Ráadásul rengeteg filmben ellövik manapság.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.09. 08:53:04

az egész film egy iparos sablonmunka volt sajnos.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.09. 10:01:49

@REMY: Nyilván váltanak pár szót, de azért annyira a rendezőnek nincs beleszólása, hogy "írd újra az egészet, mert ez egy szar." Őt is csak szerződtetik egy filmre, ahol már van egy kész szkript. Ráadásul ami a lényeg, h emiatt ez messze nem Fleischer felelőssége, hanem azé a produceré, aki elfogadta ezt a forgatókönyvet véglegesnek.

A lassítások meg a látvány pedig mondom, h nem kell, h feltétlenül tetsszen valakinek, de sztem pont ezektől lett más, mint az összes többi gengszterfilm, ha már az eredetiséget keresed. (És mondjuk attól, h a 300-ban meg a Mátrixban volt már ilyen, attól nekem nem lesz sablonos, mert teljesen más műfaj)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.09. 12:29:25

@danialves: elfogadom amit írsz, és igaz is.

A lassításban viszont nem hiszem, hogy közös nevezőre jutnánk :D

qtics 2013.04.09. 13:05:46

Lényegében egy "Untouchables" remake más maffiózóval, de nekem marhára tetszett!
süti beállítások módosítása