[Supernatural Movies]

[kritika] Sziklák szeme / The Hills Have Eyes (1977)

2013. augusztus 25. - REMY

Rengeteg olyan horrorfilm van manapság, aminek csak a remake verzióját ismerik (látták) az emberek, mert vagy nem tudják beszerezni vagy nem is tudják, hogy az adott film egy feldolgozás. Wes Craven karrierje kezdetén két olyan filmet is létrehozott, ami mára már a feledés homályába merült és csak a legnagyobb horror rajongók tartják számon. Az a két film nem más, mint az Utolsó ház balra és a Sziklák szeme.

szik.jpg

Egy átlagos amerikai család Kaliforniába tart, de útközbe még meg szerettek volna nézni egy aranybányát. A kis kitérő viszont katasztrófába torkollik, mert a kocsi lerobban és a sivatag kellős közepén ragadnak. Az „út” melletti sziklás dombok között tartózkodik néhány szörnyszülött, akik várják a megfelelő pillanatot, hogy lecsaphassanak az ártatlan turistákra…

Wes Craven tehetsége nyilvánvaló volt az első perctől kezdve, de itt még nem volt képes arra, hogy tökéletesen kibontsa azt, amit eltervezett. A Sziklák szeme alapjáraton egy jó horrornak felel meg, de az összképet nézve nem tud olyan hatással lenni a nézőre, mint a rendező későbbi alkotásai, a Rémálom az Elm utcában vagy éppen a Sikoly. Itt még csak azt mutatta meg, hogy a horror műfajban érzi otthon magát és figyelemmel kell követni a pályafutását, mert nagy dolgokat vihet véghez. (Sajnos visszanézve a filmjeit a mesterműtől egészen a zs kategóriáig alkotott)

A film forgatókönyve több sebből is vérzik, de ez valamilyen szinten jellemző volt az akkori időkre, mert szerették félbevágni a jeleneteket, illetve a lezárást úgy megoldani, hogy hipp-hopp vége legyen a filmnek. Az igények mások voltak, és ezért ezt nem mondanám akkora hibának, mintha most csinálná ezt egy író vagy rendező. Ettől függetlenül viszont az kijelenthető, hogy a Sziklák szeme mára már nem képes olyan szórakozást nyújtani a legtöbb embernek, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt.

Viszont, ha képesek vagyunk valamilyen szinten elvonatkoztatni a mai filmektől, akkor van rá esély, hogy élvezzük a művet. A történet jó, illetve hozzá társul egy olyan gonosz is, aki a puszta jelenlétével megrémiszti a nézőket. Michael Berryman egy igazi jelenség volt a filmben a kinézete miatt. Sajnálatos módon egy súlyos genetikai betegséggel jött a világra, de ő ahelyett, hogy visszahúzódott volna az emberek elől, a színészetet választotta, és odaállt a kamerák elé és befutott a filmiparban. A későbbi években több horrorban is szerepet kapott.

szik2.png

Eme film esetében, amit még érdemes kiemelni az a sminkelés volt, mert Cravenék nem féltek megmutatni olyan dolgokat is, amik elrettenthetik a nézőket. Miért is tették volna, hiszen egy horrorfilmről beszélünk.

A Sziklák szeme a klasszikus horrorok táborát erősíti, de mégsem mondanám azt, hogy ezt mindenképpen látni kell. De ha az idő engedi, akkor miért ne? 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr975470236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stefánia vagdalt 2013.08.26. 10:39:34

Ezt az 1977-es verziót mintha újraforgatták volna ÉS van második része is, ha jól emlékszem. Kotonák mennek a Mojave-sivatagba, ellátmányt vinni valami távoli kutatóbázisra, vagy mérőállomásra. (Nem messze van a kisérleti atomrobbantások terepe.) Őket is elkezdik enni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.26. 12:30:05

@Stefánia vagdalt: Igen-igen van 2. rész is, azt is Wes Craven rendezte, de az nem ért el akkora sikert. Imdb-n is csak 3,4-en áll.
süti beállítások módosítása