[Supernatural Movies]

[kritika] Phillips kapitány (2013)

2013. november 09. - REMY

Vannak olyan igaz történeten alapuló filmek, melyek bemutatása után mindenki elismerően csettint. Legyen itt szó a valódi szereplőkről, a kritikusokról, a nézőkről, és mindenkiről, aki látta az adott alkotást. A Phillips kapitány esetében majdnem teljes a siker, hiszen „csak” a valódi legénység egy része nyilvánította ki nem tetszését, amit azzal indokoltak, hogy a story nagymértékben elferdíti a valóságot, és Phillips kapitány közel sem olyan, mint a filmben. Viszont mindenki másnak tetszett, és sokan az év egyik legjobb filmjének tartják. (nem is érdemtelenül)

kapitány.jpg

2009. áprilisában a Maersk Alabama teherszállító hajó a kenyai Mombasába veszi az irányt, ám az út során egy kalózok által látogatott területen is át kell haladniuk. Phillipsék jól tudják, hogy veszélyhelyzetben mit kell tenniük, viszont arra nem gondolnak, hogy rövid időn belül élesben is hasznosítani kell a tudásukat, mert bizony a kalózok megjelennek a radaron. Az első támadást még visszaverik, de másodjára a kalózok feljutnak a fedélzetre…

Tegyük félre azt, hogy a történetet megvariálták, és Phillipset igazi példaképpé alakították. Hollywood sokszor meghúzza ezt a lépést, de igazából jól teszik. Ha valaki beül a moziba, akkor élvezni szeretné a filmet, és bizony Paul Greengrassnak hála a Phillips kapitány nagyszerű szórakozást nyújt még akkor is, ha a játékidő meghaladja a két órát, és ezért viszonylag hosszúnak tűnik. Főleg annak tudatában, hogy egy egyszerű túszdráma az egész film. Ugyanakkor megszokhattuk már, hogy Greengrass a legrövidebb momentumokat is képes izgalmassá varázsolni, és a feszültséget is a lehető legjobban tudja adagolni a filmhez. Emellett Henry Jackman zeneszerző is hozzáadta a maga tudását, és ketten együtt tényleg sokszor elérték a tetőfokot.

Ámde a Kapitány története nem lett volna teljes, ha nincs a fedélzeten az a Tom Hanks, aki itt is megmutatja, hogy miért is ő az egyik legtehetségesebb, és legjobb színész manapság. Nem hiába kapott már kétszer is Oscart, és ezzel az alakítással biztos vagyok benne, hogy ismételten ott lesz a neve a jelöltek között. Ám véleményem szerint még Hanks sem tudta volna egyedül elvinni a filmet a hátán, és nem lett volna ennyire jó a film, ha nincsenek jól castingolva a szomáliai kalózok. Barkhad Abdi a kalózok vezére hitelesen és félelmetesen formálta meg a vezért, aki tökéletes „társa” volt Phillipsnek.

kapitány2.jpg

A filmben többször elhangzik, hogy „Minden rendben lesz”. Ez teljes mértékben igaz a film minden elemére. A kritikusok szerették, a nézők szintén, az Oscar-gálán valószínűleg a zsűri tetszését is elnyeri majd, valamint a jegypénztáraknál is szépen teljesített. Greengrass nem kockáztatott és tudta, hogy ezzel a filmmel tényleg minden rendben lesz. A Phillips kapitány tehát egy rendkívül jó dráma (thriller), ami első nézésre biztos, hogy hatásos, és Tom Hanksnek hála a katarzis sem maradhatott el. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr145620661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.10. 11:37:23

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag mindennel egyetértek, én pont emiatt nem sorolnám az év legjobb filmjei közé, túlságosan ki van centizve benne minden összetevő, amelyek között semmi igazán különleges nincs. Egy pörgős, szórakoztató thriller, de ez kevés ahhoz, hogy minimálisan is korszakalkotó legyen, és akár 2-3 év múlva is emlékezzünk még rá.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.10. 12:01:59

@danialves:

Szerintem a színészek miatt fogunk emlékezni erre a filmre. Emellett ugyebár még szórakoztató is, így könnyen lehet majd ajánlani a barátoknak stb.

Nyílméregbéka 2013.11.20. 23:04:49

Most néztem meg, és nagyon tetszett. Nálam is egy erős 8/10, és ha nem is az év legjobb filmje (azért a top5-be eddig belefér nálam), a színészi játék feledhetetlen. Mind Hanks, mind Barkhad Abi oscar gyanús alakítást nyújtottak.

Kyria 2013.11.21. 13:18:10

Nekem bizony a kalózvezér alakítása jobban tetszett, mint Tom Hanksé. Őbenne nem éreztem a színészt, Hanksben igen.

Nyílméregbéka 2013.11.24. 01:36:19

@Kyria: Gondolom azért nem érezted benne, mert nem is színész, amatőrként jelentkezett a válogatásra. Ennek ellenére (vagy ezért?) nagyon jól alakította a szerepét, de ha őszinték akarunk lenni, tulajdonképpen csak magát kellet adnia, egy szomálit, aki boldogulni akar... :)

Tom Hanks szerintem zseniálisan alakított, egy percig sem éreztem, hogy színészkedne, nekem baromi hiteles volt végig, a végén meg az a "sokk-jelenet" mindent vitt. Ha jelölik oscarra, ezt fogják szerintem bevágni...
süti beállítások módosítása