[Supernatural Movies]

[kritika] Űrgolyhók (1987)

2013. december 03. - REMY

A legnagyobb paródiák akkor születnek meg, ha az alapanyag is minőséget képvisel. Gondoljunk csak a Horrorra akadva filmekre, a Csupasz pisztolyokra vagy éppen a most terítékre kerülő Űrgolyhókra. Mel Brooks rekeszizom megmozgató filmje olyan műveket vett alapul, mint a Star Wars, az Alien, illetve a Majmok bolygója. Miután ezeket összegyúrta, megszületett a 80-as évek egyik legjobb filmparódiája, az Űrgolyhók.

űr2.jpeg

Lone Starr a belevaló űrcowboy a félig ember, félig kutya társával, Morzsával utazgat a világegyetemben, ám miután megtudják, hogy Vespa hercegnőt megpróbálja elrabolni a gonosz és hatalmas Lord Helmet, hogy általa elrabolhassák a Druida bolygó légkörét, akkor már célirányosan száguldoznak az űrben. Starr és Morzsa hatalmas bátorságról tesznek tanúbizonyságot, amikor szembeszállnak az Űrgolyhókkal, akiket csak a Svarc erejének segítségével tudnak megállítani…

Miután a vígjáték műfaj haldoklik, így nem tudok mást csinálni, minthogy előveszem a régi és időtálló alkotásokat, amiket huszadjára is érdemes megtekinteni. Anno tudtak vígjátékot készíteni, és a rendezők nem csak az akkori jelenre gondoltak. Akkoriban olyan alkotások is napvilágot láttak, amiket manapság is szeretettel vesz elő az ember, és nem csak egyszeri nézésre voltak alkalmasak. Az elmúlt évekből melyik film mondhatja el ezt magáról, hogy újra és újra ugyanazt az örömöt tudja nyújtani? Nyilván 1-2 filmet össze lehet szedni a 2000-es évekből is, de sajnos nagyon rossz irányba ment el a zsáner. Az ártatlan, de annál jóval ütősebb poénokat felváltotta a fingás, a trágár beszéd és Adam Sandler…

No, de visszatérve Mel Brooks filmjére, azt kell mondanom, hogy 26 év után is felüdülés volt megtekinteni, és bizony az elsőosztályú színészi gárdát – már, ami a paródiákat illeti – még mindig öröm volt nézni. A Lord Helmetet alakító Rick Moranis volt véleményem szerint a csúcs az Űrgolyhókban, és a játékának köszönhetően az egész Star Wars univerzum kapott egy jókora pofont. De, igazából senkire nem lehetett panasz. John Candy itt is hozta a tőle elvárható magas szintet, valamint Bill Pullman, George Wyner, és a többiek is helytálltak.

Az Űrgolyhók, és igazából a 80-as évekbeli vígjátékok legnagyobb pozitívuma a jól megírt poénok voltak. (Hát mi más, hiszen vígjátékról beszélünk) Elképesztő természetességgel csinálták meg a legnagyobb ökörségeket is, és a legtöbb esetben a poénok után csak egy „Mi a f***-t tudtunk volna ellőni. Gondoljunk csak az átfésülős jelenetre, a radaros részre, vagy bármelyik jelenetre, ami a 90 perces játékidő alatt lezajlik. A természetesség volt a legnagyobb fegyvere ezeknek a filmeknek, és hiába voltak oltári nagy baromságok, hiába voltak lehetetlen helyzetek, soha nem estek át abba a kategóriába, amikor már kínos vagy éppen erőltetett lett volna az adott szituáció.

űr.jpg

Az Űrgolyhókat minden Star Wars-ot szerető embernek látnia kell, de ez a film még azoknak is tökéletes lehet, akik a Star Wars ellen vannak. Mel Brooks filmje a legnagyobbak között van számon tartva és nem is érdemtelenül. Kötelező! 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr275671863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.03. 08:48:10

Ez szerintem is így van, csak akkor lehet jó paródiát csinálni ha az alapanyag minőségi. És ebben az esetben az volt. Nem is kicsit. Sőt nem csak volt, de ma is az. :D

Ahogy a paródia is zseniális még most is.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.12.03. 12:16:43

Mint a Csupasz Pisztoly-filmek. Újra és újranézve, tele van elképesztő helyzetkomikumokkal, és a lehető legtermészetesebben csinálták ott is.

stoppos76 2013.12.03. 12:32:09

Kicsit off: Azon gondolkodtam valamelyik nap, hogy vajon megöregedtem és azért nem tetszenek a vígjátékok, vagy ennyire szarok lettek. Megnyugtattál, hogy nem csak én érzem őket szarnak mostanában. :)

Meth, Not even once 2013.12.03. 13:34:38

Azért nem ennyire tragikus a helyzet, bár főleg az animációs filmek vették át a régi élőszereplős jó humorú filmek helyét. Shrek 1-2, Szörny Rt., Madagaszkár stb. teljesen élvezhető és vicces filmek. Viszont az tény, hogy az élőszereplős vígjátékok mostanában már borzasztóak, és televannak milliószor elhasznált böfögős-fingós poénokkal.
Azonban mostanában sok az olyan film, ami jó humorú, de azért nem egyértelműen vígjáték, vagy paródia, gondoljunk itt a Karib-tenger kalózaira (az 1-2re), vagy a Kick-Assre. Ezek teljesen vicces filmek, csak épp nem vígjátékok.
Szóval a humor még nem veszett el a filmiparból, csak más műfajokba vándorolt.

paráznabillegető 2013.12.03. 13:54:13

nálam nagyon hasonló kategória a jégkalózok.
abban is milyen poénok és mekkora nevek vannak már!

Laliath 2013.12.03. 14:11:53

Most vagyunk a mostban. Mikor? Hát most!

mojoking77 2013.12.03. 14:19:17

Azert ne felejtsuk el, hogy ez a film ket kulonbozo szinkronnal kerult a magyar tekak polcaira, es az altalad emlitett verzio messze a gyengebb volt.
Mellesleg pont a heten neztem meg a Naszok Aszat (hatodjara), es meg mindig az egyik kedvenc vigjatekom. Jo tudom ez meg a 90'es evek, mielott Adam Sandler vegkepp megorult volna, de egy masik orok kedvencben a Pancserock-ban is nagyon jot alakitott.. Az utobbi tizen X ev vigjatekai? Nehez, de biztos vannak klasszikusok.Bar kb 5 perce gondolkodok es egy hollywoodi alkotas sem jut eszembe, ugyhogy lehet, tenyleg nagy a baj...

Palex 2013.12.03. 14:57:24

Űrgolyhók
Top Secret
Csupasz pisztoly
És esetleg még az Airplane

Kár, hogy nincsenek ilyenek mostanság.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.03. 15:04:18

@Meth, Not even once: Van igazság abban, amit írsz, de nekem mégis hiányoznak azok a vígjátékok, amik régebben készültek. Hiányoznak a természetesen előadott poénok, mert őket felváltotta az erőltetett, és már-már kínos viccelődés.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.03. 15:12:09

Csak hogy egy kicsit kötekedjek: az Airplane a kifejezetten tré Airport filmek paródiája, mégis rohadt jó :)

De igen, az Űrgolyhók örök :)

kkn 2013.12.03. 15:42:41

@Meth, Not even once: Egyfolytában vígjátéksorozatokat nézek. Ha már filmet ritkán.
Viszont még egy Karib-tenger gyerekeset sem láttam. Ma már nem nézek ilyeneket, mint ahogyan westernt sem. Valahogy kinőttem ezekből. Inkább nézek rajzfilmeket, animációsokat.

Mr.Treeger 2013.12.03. 16:45:13

Rick Moranis, John Candy, Dan Arkroyd, Chevy Chase, Bill Murray, Steve Martin
Ma napig szívesen viszanézema filmjeiket, és mindig szórakoztatnak.
De nekem vígjáték TOP3:

Meglógtam egy Ferrarival
Hóbortos hétvége
Idétlen időkig

Mlinarcsik 2013.12.03. 17:14:03

A legjobb parodai amit valaha lattam...

vanRob 2013.12.03. 19:14:18

@Palex: Talán még a Haláli fegyvert lehetne idesorolni. Amikor a két maszkos ül a zsaruk mögött ugyanabban az autóban (követik őket), az zseniális.

Meth, Not even once 2013.12.03. 23:39:40

@kkn: Igaz, a sorozatok a vígjátékokban is nagyon erősek. Szvsz a sorozatok kezdik elvenni a filmektől az "igényes szórakoztatás"-t. Míg a filmek egyre inkább a látványra avagy a család-barátságra mennek, a sorozatok egyre igényesebbek (lsd. Breaking Bad, Game of Thrones, stb.). De persze a sorozatok-filmet szerepe a mai popkultúrában egy másik témához tartozik, szóval erről majd máskor :)

stoppos76 2013.12.04. 10:45:15

@Mr.Treeger: Nameg az Ember, aki túl keveset tudott. És azt is rosszul. :)

Void Bunkoid 2013.12.10. 00:13:28

@Meth, Not even once: a Shrek és társaival az a bajom, hogy a főszereplő vicceskarakterek nagyon kiütnek a környezetből. Shrek például egy tündérmesébe és ogrebőrbe rakott lakótelepi bunkógyerek, a szókincse/megnyilvánulásai is ezt a karaktert adják.
süti beállítások módosítása