[Supernatural Movies]

[kritika] Amerikai botrány (2013)

2014. január 15. - REMY

David O. Russell neve manapság egyenlő a sikerrel. A rendező a 90-es években kezdte a karrierjét (már, ami a mozifilmeket illeti), de 2010-ig mondhatni csak tanulta a rendezői szakma csínját-bínját. Abban az évben azonban felmászott a ranglétra legtetejére, és a Harcos című filmjével beírhatta magát a jelenkor legnagyobb rendezői közé. Pihenni nem nagyon állt meg, és 2 évvel később a Napos oldalt rendezte meg, ami szintén sikeres volt, ám a tavalyi évben újra szintet tudott lépni, hála az Amerikai botránynak.

am.jpg

Irving egy kopaszodó, sörhasú zseni. Ezzel csupán az a baj, hogy a hazugság, és az átverés szakmáját sajátította el a legmagasabb szinten. Egy elvetemült szélhámosról van szó, aki az újdonsült társával, Sydney-vel jutott el az Egyesült Államok olyan bugyraiba, ahová átlagemberként nem juthattak volna el. Egyszer azonban kénytelenek összeállni az egyik FBI-ügynökkel, hogy politikusokat, szenátorokat, maffia tagokat tegyenek hűvösre. A terv jól is halad…egy ideig…

Christian Bale hazudik, Amy Adams hazudik, Jennifer Lawrence szintén hazudik, de nem ez a legnagyobb poén, hanem az, hogy David O. Russell is a képünkbe hazudik, és elhiteti velünk, hogy egy normális filmet forgatott le. De az Amerikai botrány nem egy közönséges film, hanem egy show-műsor, melynek házigazdái Batman, Lois Lane, Mystique, Sólyomszem, és Rocket Raccoon. Ez az ötös kegyetlenül odatette magát, és rajtuk kívül minden létező dolgot a háttérbe szorítottak. De ez nem is véletlen, hiszen Russell kijelentette, hogy a színészekre akar fókuszálni, és azt akarja, hogy kiteljesedjenek a vásznon. Improvizáltak, bohóckodtak, játszottak, és varázsoltak, így nem is csoda, hogy a nagy ötösből, 4 színészt is jelöltek a Golden Globe-ra, amiből kettő meg is nyerte a maga díját. Igazából egy egész posztot lehetne írni arról, hogy ki milyen jól formálta meg a maga karakterét, illetve, hogy a karakter mennyire változtatta meg az adott színészt.

Ugyanakkor az Amerikai botrány storyval is rendelkezik, még akkor is, ha a legtöbb esetben elfeledtetik a színészek, és még így is tudott meglepetéseket okozni a fordulataival, bár azért katarzist nyújtó, és korszakalkotó forgatókönyvről nem igen beszélhetünk a film esetében, de erre itt most nem is volt szükség. Úgy érzem, hogy Russell ezt a filmjét remekül összedobta, még akkor is, ha az első fél óra csak csordogál, de az akció feltűnésével már nem volt megállás. Az élményt tovább gazdagítja a megteremtett hangulat, mely a 70-es éveket idézi meg, amihez hozzájárultak még a jól kiválasztott zenék, és a díszletek is.

am2.jpg

Az Amerikai botrány ugyan nem a nagybetűs popcorn-mozi, de kétségkívül, hogy többet tud nyújtani, mint a legtöbb velejéig hype-olt társa, amik kimerülnek a látványban, és az akciókban. Ez a film a színészekről és karaktereikről szól, és azokat mesterfokon járatja. Bátran lehet nevezni az egyik legerősebb színészi alakításokkal dúsított filmnek, és bátran lehet ajánlani azoknak, akik szeretik élvezni, ha a karakterek coolak. Bár az is lehet, hogy hazudtam, és a film egy kalap szar, de ezt majd döntsétek el ti. Én mindenesetre megajándékozom egy erős pontszámmal, tehát 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr105758623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása