[Supernatural Movies]

[kritika] Toy Story 2 (1999)

2014. február 12. - REMY

4 évvel az első rész után ismét visszatért a vászonra Buzz és Woody, hogy felpörgessék azt a tempót, amivel végigrohanták történetük első 80 percét. Ez sikerült is, ám ez valamilyen szinten elvárható volt, hiszen a folytatások célja, hogy űbereljék az előző részt. Véleményem szerint megugrani azt a szintet nem tudták, de megismételni viszont sikerült.

t2.jpg

Az első részben attól féltek a játékok, hogy jön egy új, jobb játék, és ők felkerülnek a polcra. Most azonban attól kell félni, hogy mi lesz akkor, ha Andy felnő, és elfelejti őket. Andy anyukája eladja a kacatokat a házból, azonban Woody megpróbálja megmenteni az egyik elromlott játékot, ám végül ő kerül oltári nagy bajba. A hőn szeretett cowboyunkat elrabolják, és Buzzék feladata, hogy megmentsék a gonosz karmai közül…

Mindig nehéz második résznek lenni, hiszen, ha az első epizód magasra tette a lécet, akkor a folytatásnak kutya kötelessége minél közelebb ugrania ahhoz a ponthoz, vagy esetleg megugrania azt. Rengetegszer el is hasalnak a folytatások, ám szerencsére van arra is példa, hogy sikerül az újítás, s ezáltal egy újabb ragyogó darab kerül fel a filmvásznakra. A Toy Story 2 ott van a legjobb folytatások között, és ehhez kétség sem fér.

John Lasseter és csapata újabb fokozatba kapcsoltak, ami azzal járt, hogy a történet sokkal mélyebbé és kalandosabbá vált. Itt már nem csak a szomszédhoz ugrottunk át egy kis petárdázásra, hanem átszeltük a várost a játékbolton keresztül, egészen a felhőkarcolóig. A legfontosabb kérdés, amit megcélzott a film, az nem más, mint az elmúlás. Ugyebár ez az élet velejárója, és ezt mindenki megtapasztalja, és ez ellen nincs menekvés. Jelen esetben a főhős, Woody volt az első áldozat, aki a kedvenc játékaink közül megtapasztalta ezt az érzést, és csak úgy, mint a legtöbbünket, őt is megrázta a helyzet. Belegondolt, hogy mi lesz akkor, amikor tényleg felnő Andy, és már nem fog többé vele/velük játszani, és a szeretett játékból csupán egy porfogó lesz a polcon vagy a padláson, vagy éppenséggel a szemetesben (mert ugyebár ez is lehetséges…). Azonban szerencsére ott voltak Buzzék is a filmben, akik rávilágítottak arra, hogy amíg van lehetőség, és amíg nem következik be az a bizonyos időpont, addig nekik ott a helyük a szobában, és kötelességük Andy mellett maradni.

t1.jpg

A Toy Story 2 ugyan felülmúlta néhány dologban az első részt, gondolok itt az akciókra, a látványra, a történet hosszúságára, komolyságára, de egy valamiben nem, és az az újdonság hatása. Ez ugyan törvényszerű, de épp ezért nem tudom azt mondani, hogy jobb film lett, mert nem lett. Inkább csak úgy fejezném ki magam, hogy ismételten egy tökéletes remekművet láthattunk, amibe a dolgozók a szívüket, lelküket belerakták, hogy tanúi lehessünk az első Pixar duplának, ami ráadásul minden várakozást felülmúlt. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr965785783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása