[Supernatural Movies]

[kritika] Amerika Kapitány - Az első bosszúálló (2011)

2014. április 07. - REMY

A legidősebb bosszúálló története, avagy hogyan aludjunk át egy évszázadot. Az Amerika kapitány a 2011-es megjelenését követően két részre szakította a filmnézőket. Valaki odáig volt érte, valaki pedig a Bosszúállók széria leggyengébb epizódjaként tekintett rá. Nos, a Kapitány esetében sajnos az utóbbi álláspontot is el lehet fogadni, mégpedig azért, mert ez a film jó is, és rossz is, azonban az már csak rajtunk áll, hogy a mérleg nyelve merre billen, ugyanis egy hajszálvékony sáv választja el a két végletet.

cap2.jpg
A II. világháború kellős közepén állunk. A lelkes ifjú, Steve Rogers is szeretne belépni a hadseregbe. Azonban a testi adottságai katasztrofálisak, ráadásul aszthmás is, így semmi esélye nincs felvennie a kesztyűt. Viszont pont kapóra jön neki egy új katonai projekt, ami szuperkatonát tud csinálni az emberből (legalábbis ezt remélik). Rogersnek nincs más esélye kikerülni a hadszíntérre, így elfogadja a lehetőséget, a végeredmény pedig nem más, mint egy Amerika kapitány. A hős először cirkuszi bohóc, majd később a Hydra legyőzője lesz…

A legnagyobb hiba az első filmeknél, hogy nem hagynak elég teret a főhősnek a kibontakozásra, és nem tudjuk meg, hogy honnan fejlődött igazi jelképpé, legalábbis a legtöbb esetben csak nagyon felületesen. Na, már most Joe Johnston filmjében bőven kapunk választ erre a kérdésre, és bizony ez a legfontosabb egy eredettörténetnél. Az Amerika kapitány ezenfelül egy egész korrekt storyval is bír, amit ügyes akciójelenetekkel, és remek fényképezéssel tarkítottak. De ez még nem lett volna elég a sikerhez, ha nem csempésznek a filmbe stílust. A kapitánynak ugyanis volt stílusa, volt egy remek Indiana Jones érzete, ami miatt remekül muzsikált a filmvásznon a hős.

Ugyanakkor tény, hogy sok hibával is rendelkezik a film, ami leginkább a milliószor látott sablonokban keresendő. Például az olyanokban, mint a szerelmi szál, vagy a főgonosz kidolgozatlansága (Ez sajnos értendő most a hadseregére is…). Nem egyszer, nem kétszer játszották már el ezt a blockbustereknél, de mégis meglépik újra és újra, csak tudnám, hogy miért?! Miért nem lehet elegendő időt szánni a főellenségre, hiszen ő adja a sava-borsát az egésznek, és ő miatta lesz a főhősből igazi hős.

cap.jpg
Az Amerika kapitány, összességében a hibái ellenére is sokkal kerekebbnek, sokkal egyedibbnek tűnik, mint a többi első fázisos Marvel "egy hősös" film (kivétel a Vasember). Lehet mondani rá, hogy tipikus elsőfilm, de valamivel mégis több. Ugyanakkor azt is meglehet érteni, ha valakit nem kapott el a film hangulata, így kevésbé tudta élvezni. No, de majd a 2. rész, hiszen a Tél katonája áprilisi nyitórekordot döntött az USA-ban, és az IMDB-n is meglehetősen szépen szerepel. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr65965439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2014.04.07. 00:10:34

Mekkorát csalódtam ebben a filmben, te jó ég. Hihetetlen mód vártam, és elkeseredve jöttem ki róla. Hatalmas lehetőség volt benne, de számomra nem aknázták ki. Hangulat nincsen, az akciók botrányosan vannak rendezve, nem beszélve arról, hogy a 80%-a bele van sűrítve egy 3 perces, zenés klippbe. :-D A szerelmi szál totálisan felesleges és súlytalan, próbáltak benne drámázni, de nem volt ereje, valamint magát a karaktert se tudta megkedveltetni velem a film. Az csak a Bosszúállóknak sikerült.
Csütörtökön lesem a 2. részt, az előzetesek alapján sokkal de sokkal jobbat várok, mint ettől.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.07. 00:12:27

@Creativ3Form: Na, akkor te azt a réteget erősíted, akinek nem jött be. Hát sajna ez a film tényleg ilyen.

Amúgy a 2. rész nagyon keménynek néz ki. IMDB-n is jól tartja magát közel 50k szavazat után. Aeonfluxon is dicsérték. Nagyon várom.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.07. 15:18:17

akkor majd én leszek a másik véglet, nekem nagyon tetszett, láttam már vagy 3x. :D
süti beállítások módosítása