[Supernatural Movies]

[kritika] E.T. - a földönkívüli (1982)

2014. augusztus 26. - REMY

32 éve már, hogy napvilágot látott a világ legkedveltebb űrlénye, E.T. Az apró termetű, ám rendkívül barátságos földönkívüli hamar a nézők kedvencévé vált, és elképesztő sikereket ért el az idők során, Steven Spielberg pedig halhatatlanná vált – bár ez többször is előfordult vele – hiszen egy örökéletű filmet hozott létre.

et2.jpg

Egy amerikai kisváros melletti erdőben földet ér egy űrhajó. Az űrhajóból fura alacsony termetű lények szállnak ki, hogy felderítsék a terepet, ám amikor megérkeznek az emberek és megzavarják őket, akkor futólépésben hagyják el a Földet. Azonban azzal nem számolnak az idegenek, hogy az egyik társukat otthagyják a bolygón. E.T. ezek után elindul felfedezni a várost, és az ott töltött idő során még barátokra is szert tesz…

Hogy Spielberg miben a legjobb? Hát a történetmesélésben. Az E.T-vel is bebizonyította, hogy nagyon ért ahhoz, hogy miként kell tálalni az adott történetet, és hogy miként szóljon a legkisebbekhez. Az E.T. egy filmvászonra álmodott gyerekmese, sci-fi beütéssel. És pont emiatt lett sikeres a film, mert nem csak a felnőttekhez szól, hanem az összes emberhez, ami által a családi filmek egyik mintapéldánya lett az évek során. Az E.T. nem csak egy sima film, hanem maga Steve Spielberg. Az a Spielberg, aki alkotott, aki élvezte, hogy filmet forgathat, és nem az foglalkoztatta a legjobban, hogy a filmjét vajon 5 vagy 10 Oscarra jelölik. (Az E.T-t amúgy 9 Oscarra jelölték, és 4-et ebből meg is nyert) Kap-e rendezői Oscart avagy sem.

A film amúgy rendkívül giccses, de ez mondhatni Spielberg védjegye, ám ami a legfontosabb, hogy ebben az esetben működik a giccs! Maga E.T. is egy gyermekien naív, szerethető figura, aki mondhatni a jóság megtestesítője. Igazság szerint a filmben szélsőséges esetek vannak ezen a téren, hiszen a jók nagyon jók, a rosszak pedig nagyon rosszak. Köztes állapottal nem is nagyon lehet találkozni. Az E.T. az a film, mely a felnőtteket újra gyerekké változtatja, és mely után úgy tudunk felkelni a fotelből, hogy fülig ér a szánk. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a film megítélése nem mindig pozitív, pont a giccses, talán már túl gyerekes kivitelezés miatt, de úgy gondolom, hogy Spielberg ezzel a filmmel is tovább tudta fényesíteni a saját maga által felállított szobrát.

et.jpg

Spielberg akkoriban tényleg nagyot alkotott, mert a 10 milliós büdzséből készült filmje közel 800 milliós bevételre tett szert, ami azért valljuk be, tekintélyt parancsoló, akárhonnan is nézzük. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a zenei aláfestés egy olyan személytől származott, aki nem tud hibázni, és akit úgy hívnak, hogy John Williams. Az E.T. – a földönkívüli film „személyében” tehát egy olyan filmet ismerhettünk meg, ami a családi, és a sci-fi zsáneren belül is előkelő helyet foglal el, és amire méltán emlékezünk bő 30 év után is. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr336458381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.08.26. 21:49:12

Annak idején láttam a moziban és tetszett is, de azóta még egyszer sem tudtam végignézni. Sajnos ez tipikusan az a fajta gyerekfilm, ami idősebb fejjel már élvezhetetlen.

2014.08.27. 08:20:03

Teljesen így van. 12 év felett nézhetetlen. Már gyerekként is kicsit kínosan ostobának tartottam. Hogy Spielberg emiatt lenne halhatatlan?

a klan 2014.08.28. 11:00:05

spielberg a giccsgyartasban a legjobb
verhetetlen
süti beállítások módosítása