[Supernatural Movies]

[kritika] A vasember (2008)

2014. november 12. - REMY

Oké… azt hiszem hivatalosan is odaadható a Vasembernek a minden idők legcoolabb első másfél perce díj. A Marvel megcsinálta. A stúdió már a film elején érzékeltette a nézőkkel, hogy mi fog várni rájuk az elkövetkezendő években, ugyanis a Marvel stúdió egy olyan univerzumot kezdett el építeni, ami nem csak, hogy egyedülálló a filmtörténelemben, de még stílusos is. A stílust pedig maga Robert Downey Jr. formálta meg.

vas1.jpg

Tony Stark, a zseniális feltaláló és különc milliárdos éppen a legújabb szuperfegyverét mutatja be, amikor a katonai csoportot támadás éri és Tony mellkasába vasszilánk fúródik, mely lassan halad a szíve felé. Tony élete veszélyben, és sajnos az idő se neki dolgozik. Elrablói azt kérik tőle, hogy készítsen egy szuper rakétát, ami végzetes pusztítást tud végrehajtani. Tony el is kezd dolgozni, de nem a rakétán, hanem egy páncélon, ami nem csak, hogy segít neki a szökésben, de még az életét is megváltoztatja…

Továbbra sem lehet vitatni azt a tényt, hogy Vasember a Marvel arca és az aranytojást tojó tyúkja. Jon Favreau-ék talán nem is gondolták anno, hogy a filmjük sikeressége éveket fog átölelni, és alapköve lesz egy olyan precízen és masszívan felépített univerzumnak, mint amit évről évre láthatunk bővülni a különböző Marvel szuperhősös filmekkel. 6 év telt el az első Vasember óta, de még mindig az a legnagyobb kérdés, hogy vajon Robert Downey Jr. ott lesz-e a következő filmben, vagy, hogy Vasember túlfogja-e élni  következő harcot. Egy ikon, egy arc, egy márka lett a konzervdobozból, a stúdió, és a nézők lehető legnagyobb örömére.

Sokáig egész egyszerűen nem tudtak normális, épkézláb, szórakoztató szuperhősmozikat készíteni. Természetesen voltak kivételek, de rengeteg melléfogás is jellemezte a nagyjából, 2005-ig bezáródó időszakot. Nolan Batmanje változtatta meg az egész világ hozzáállását a képregényhősökhöz, amiből természetesen a Marvel is kivette a részét. Jon Favreau-ék többet akartak, mint egy szimpla földhözragadt, túlzottan is realisztikusnak mondható blockbustert. Épp ezért a Marvel egy olyan utat kövezett ki magának, amiben keveredik a kettő. Legyen szürke is és legyen színes is. Így ebből kiindulva azért egy kicsit megdőlni látszik, azaz elmélet, miszerint a DC Comics akar mindenáron elszakadni a Marveltől, hiszen a DC is fontos szerepet játszott abban, hogy most a szuperhősök aranykoráról beszélhetünk. A Marvel váltott, a váltás pedig jó döntésnek bizonyult, mert így mindenki megkaphatta azt, amit szeret. Válogathattunk a különböző szuperhősös mozik közül, hiszen volt drámai, és volt humoros is. Magyarul, DC nélkül nincs Marvel, Marvel nélkül nincs DC.

vas2.jpg

A Vasember film pedig pont az alfája és omegája a Marvel filmek kikövezett útjának. Tökéletes felvezetése a legnépszerűbb Bosszúállók karakternek, aminek majdhogynem minden perce aranyat ért. Hiszen gondoljunk csak bele. A történetvezetés, a hangulat, a stílus, az akciók is remekül működtek. Ráadásul sikerült egy olyan színészt leszerződtetni a szerepre, aki nem egyszerűen csak eljátszotta a karaktert, hanem Ő MAGA volt a karakter. Robert Downey Jr. Vasembernek született.

Azonban mégsem tudok teljesen elégedett lenni a filmmel. Ugyanis egy pontont homokszem került a gépezetbe. Mégpedig a főgonosznál. Az magától értetődő, hogy egy eredettörténetnél nem fogják ellőni a legnagyobb ágyúkat, de azért egy jól felépített filmnél elvárhatnánk azt a kis apróságot, hogy ne csak a főhős legyen korrektül megírva, hanem az is, aki az életére tör. Jeff Bridges Obadiah Stane-ként jól mozgott, de maga a karakter nagyon egysíkura, és érdektelenre készült, aminek hála a film után már el is felejtjük, hogy kivel harcolt Vasember. De igazából ez az összes Marvel filmre kivetíthető, mert a rosszfiúk bemutatása terén igencsak el vannak maradva a DC-től.

vlcsnap-2014-11-07-00h23m15s152.png

Mindazonáltal a Marvelnek sikerült egyből megdobnia azt a bizonyos 6-ost a kockával. Így a későbbiekre nézve már meg volt a kezdő sebességük, ami tovább tudta vinni őket a siker útján. Úgy gondolom, hogy szerencsések lehetünk, hogy elkezdődött ez az univerzumépítés projekt, mert igenis szükség van ezekre a filmekre. A Vasember pedig nagyon oda lett rakva! 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr876875237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.13. 10:22:28

Mindig meglep, hogy találsz még olyan képregényfilmet, amiről nem írtál. :D

"A stúdió már a film elején érzékeltette a nézőkkel, hogy mi fog várni rájuk az elkövetkezendő években"
Azaz egy tök jellegtelen Thor és Amerika kapitány? :P
Utólag könnyen okos az ember, de azért ahhoz, hogy így el legyél ájulva, kellett ám egy Joss Whedon is.

Amúgy ez a film tényleg annyiról szól csak, hogy van egy karakter. A főgonosz mellett a történet sem volt akkora szám (mondjuk egyik a másikra épült), szóval ezt a filmet az adta el, hogy a szokásos szuperhősklisékbe végre sikerült egy érdekes és eredeti főszereplőt írni.

negyedóra 2014.11.13. 11:23:18

Kicsit nagyívűre sikerült: konkrétan 2,5 bekezdés (a 7ből) szól a filmről.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.13. 13:22:18

@danialves: nem írtak ők semmit, csak hagyták, hogy rdj rdj legyen.

Tony Stark a képregényben naaaaaaaaaaagyon nem ilyen, mint ebben a filmben lett.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.13. 13:34:31

@doggfather: Most biztos elő tudnék húzni valami early draftet, csak hogy bebizonyítsam, hogy nem, de úgyis az a lényeg, hogy működött. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.13. 14:00:56

@danialves: így van, jó választás volt a főszereplő is, meg a rendező is.
(számomra a rendező nagyobb meglepetés volt)

A nép fia 2014.11.13. 15:21:54

@doggfather: És az milyen már, hogy Jeff B. utálta az egészet, mert a dialógusok nagy részét improvizálták, s ő nem ehhez volt szokva?

Koherens forgatókönyv sem volt még, amikor már nagyban ment a forgatás. Sok mozzanat, beszólás csak rögtönzés volt (pl. az újságírók leültetése a sajtótájékoztatón).

Igazából tényleg csak utólag okos mindenki, valójában ez marha nagy kockáztatás volt. Senki nem lehetett benne biztos, hogy ez a fajta megközelítés mennyire lesz nyereséges vagy versenyképes a szintén 2008-as Sötét lovaggal szemben, ami a képregényfilmek magasiskolája lett épp akkor.

@danialves: A Thor és az AK már egy meglévő alapanyaghoz igazodott, a Vasember első részének esetében sokkal nagyobb volt a szabadság, és ha Kevin Feige azt mondja, ő már akkor 2020-ig látta a jövőt, akkor vagy kamuzik, vagy egy látnok. A Vasember sikere majdhogynem váratlanul ért mindenkit, s aztán kezdtek IGAZÁN NAGYBAN gondolkodni. :) Persze, látjuk, bejött. :-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.13. 16:37:06

@danialves: Hát igen :D Néha én is meglepődöm, hogy XY-ról még nem írtam. De most már lassan végzek a mainstream vonallal.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.13. 16:41:55

@A nép fia: Ezt mondom én is, hogy azért túlzás kijelenteni, hogy a Marvel már ekkor is érzett valamit, mert utána azért kiadtak pár igencsak átlagos szuperhősfilmet.

@REMY: A "nem mainstream képregényfilm" nem oximoron? :D
Vagy mit értesz ez alatt?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.13. 17:00:38

@danialves: Azokat értem ezalatt, amiket viszonylag mindenki látott. Mert például készült már Dr. Strange film, és nem hiszem, hogy azt sokan látták volna. Vagy a 90-es évekbeli Fantasztikus Négyes. Oké, ezek nem képviselnek valami jó minőséget, de Marvel, így majd tuti írok azokról is.

X-Menek megvoltak, a Marvel filmes univerzummal a héten végzek. Penge is megvolt. Punisher, Ghost Rider, és a régebbi Pókember trilógia még hiányzik.
süti beállítások módosítása