[Supernatural Movies]

[kritika] Bodom (2014)

2014. december 02. - REMY

„A Bodom 2014. december 13-tól lesz megvásárolható Magyarországon (Paypal, Visa, vagy Mastercard szükséges), digitális formátumban (video-on-demand). Bővebb információkat a film facebook-oldalán találtok.”

Ez hiányzik a hazai filmgyártásból. Ez az a járható út, amit Amerika már rég felfedezett magának, és aminek hála giga bevételekre tudtak szert tenni (15 ezer dollárból készült a Paranormal Activity és majd’ 200 millió dollárt szedett össze világszerte. Itthon is nagy sikere volt a filmnek). A found-footage horror műfaj az, amihez nem szükséges hatalmas büdzsé, csupán egy remek ötlet, illetve egy vállalkozó szellemű stáb. A Bodomnál mind a kettő megvolt, a végeredmény pedig mindenképpen dicséretreméltó.

bod.png

1960-ban, Finnországban egy brutális gyilkosság történt a Bodom-tónál. A tragédia megrázta az egész országot, az évek során pedig legendává nőtte ki magát a tragikus esemény. Annikki és Pietari, a két médiaszakos egyetemista útnak is indul, hogy a szakdolgozatukban felelevenítsék a történéseket. A Bodom-tó azonban még mindig hátborzongató…

Már az első percek arról árulkodnak, hogy a készletek nem igen voltak feltöltve, és szinte nulla büdzséből kellett gazdálkodnia a lelkes társaságnak. Azonban ezek a kis „apróságok” nem tudták romba dönteni mindazt, amit Elekes Gergő és Gallai József kiterveltek. Összehoztak egy olyan horrort, ami egyrészt ritka Magyarországon, másrészt pedig fordulatos és a vége felé már nyomasztóan hangulatos. És bár a színészek játéka egy kicsit megmosolyogtató, és a színjátszószakkörök hangulatát idézik, de mégse tudok rájuk haragudni, hiszen olyan ösvényre tévedtek, amit igenis ki kell taposni, és nem lehet egyből végigszánkázni rajta. Bátor és dicsérendő vállalkozás a Bodom, ami remélhetőleg egy hullám elindítója lesz, és amiből a következő években egy egész zsáner alakul ki itthon, Magyarországon. A film ráadásul egy külföldi filmfesztivált is megjárt, ami mindenképpen pozitív visszajelzés a stábnak, és a hazai filmeseknek.

bod2.png

Mindazonáltal a filmet a helyén kell kezelni, mert egyrészt egy alacsony költségvetésű found-footage filmről beszélünk, másrészt pedig a forgatókönyv, és a színészi játék se azt a szintet hozza, amit mindenkinek a gyomra képes befogadni. Tanulni viszont lehet belőle, és amint ezek a hibák ki lesznek javítva, létre is fog jönni az első igazán sikeres magyar horrorfilm. A Bodom csak a kezdet volt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr546952615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása