[Supernatural Movies]

[premier] A hobbit - Az öt sereg csatája (2014)

2014. december 12. - kreff03

Végéhez értünk J.R.R. Tolkien A hobbit című könyvéből készült filmtrilógiának. Bár az alapanyagot nem olvastam, a Gyűrűk Urának mind a könyves, mind a filmes változatának nagy rajongója vagyok, ezért is ért (többek közt) engem is arculcsapásként a Váratlan Utazás már-már mítoszromboló bárgyúsága. A Smaug pusztaságával az alkotók kiköszörülték a csorbát, mert bár tovább folytatták a könyv gyakorlatias megerőszakolását (Legolas CGI-kék szemétől és Evangeline Lilly érzelgésétől szerintem az is a falat kaparta, akihez nem jutott el az info, hogy ők csak az akciójelenetek számát növelendő kerültek a filmbe, no meg egy teljesen felesleges és röhejes szerelmi háromszögféleség megteremtése végett), a film sokkal élvezhetőbb, sőt, minden elemében vállalhatóbb volt az első résznél. Ezek után egyetlen elvárásom Az öt sereg csatájával szemben csak annyi volt, hogy ezt a szintet hozza, amit, ha nem is maradéktalanul, de teljesített a film.

htbotfa-fp-0025.jpg

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt, vagyis Smaug, a sárkány elszabadult és Tóváros lakóit fenyegeti. Az ő pusztításával nagyon dinamikusan indul a film, de gyorsan eltűnik a színről, hogy aztán a következő majd' egy órában ne is nagyon találkozzunk további izgalmakkal, egészen a címadó mozzanat kezdetéig. Furcsa ez a kiegyensúlyozatlanság Peter Jackson-tól, aki eddigi Tolkien-adaptációiban mindig ügyesen váltogatta az akciót, az egyéb párbeszédes jelenetekkel, míg ebből a szempontból ez a film abszolút két részre esett. Szerencsére a látvány, a hangulat és a színészek így is megmentik az unalomba fulladástól az első órát, utóbbi kapcsán a Tölgypajzsos Thorin-t alakító Richard Armitage játékát érdemes kiemelni, ami a harmadik részre nagyon kiforrottá vált. Egészen hátborzongató, ahogy megjeleníti a "sárkánykór" elhatalmasodását a karakteren, teljesítményével mindenkit lemos a vászonról Martin Freeman-estül, Ian McKellen-estül, akikre így sem lehet panasz.

Maga a címbéli csata olyan, amilyet Peter Jackson-tól várni lehetett: grandiózus, extra látványos, végig feszes, nem ereszti a nézőt egy pillanatra sem (és persze vértelen, hogy a PG-13-as besorolásnak megfeleljen). Ami az előző részekben elképzelhetetlen volt az most megvalósult: komolyan van okunk a főszereplők életéért aggódni, feszült, izgalmas harci jelenetekben csapnak össze az orkokkal, legyen szó a törp-csapatról, Legolas-ról vagy Tauriel-ről. Persze, aki már a Gyűrűk Ura második-harmadik részében is megcsömörlött a játékidő nagy részét felölelő csatajelenetektől, annak ez a film sem lesz a kedvence.

hobbit3.jpeg

A katasztrófális első rész után a folytatásokkal Peter Jackson-éknak sikerült egy el- és befogadható szintre emelniük a szériát. A záró epizód ingadozásai ellenére is szépen vitte tovább és zárta le az első két rész ívét és, bár a kis túlzással számomra a Hobbit-trilógia egyetlen momentuma sem tudta visszaadni azt az egyedi hangulatot, történetvezetést stb., ami miatt a Gyűrűk Ura-filmek személyes kedvenceim közt foglalnak helyett, a korrekt második és harmadik résszel az alkotók végül nem taposták teljesen földbe saját és Középfölde lakóinak renoméját.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr856978307

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felelősek a Majdan ostoba tüntetői százezrek haláláért és milliók gyászáért? 2014.12.13. 16:10:44

250 ezer főre növelik az ukrán hadsereg aktív állományának létszámát, és ugyanennyi sírhely megásására alkalmas új katonai temetőt nyitnak Ukrajnában. Minden ukrán katonának megássák a sírját? Bizarr. Jelenleg az ukrán haderő aktív állományának a léts...

Trackback: Mi lenne, ha mi is kínvallatással szednénk ki Goodfriendből a bizonyítékokat? 2014.12.13. 16:08:41

Az USA vezető politikusai szerint a kínvallatás egy legális módszer, jogilag sem támadható. A CIA vallatási technikái is teljesen legálisak, a szenátus világszerte nagy vihart kavart jelentése meg úgyse nem nyújt az amerikai állampolgároknak semmilyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2014.12.13. 17:20:20

"Bár az alapanyagot nem olvastam, a Gyűrűk Urának mind a könyves, mind a filmes változatának nagy rajongója vagyok, ezért is ért (többek közt) engem is arculcsapásként a Váratlan Utazás már-már mítoszromboló bárgyúsága. A Smaug pusztaságával az alkotók kiköszörülték a csorbát, mert bár tovább folytatták a könyv gyakorlatias megerőszakolását "

azert ehhez kell egyfele batorsag. Leirod, hogy nem olvastad a konyvet, aztan megis a konyvvel hasonlitgatod ossze a filmet.

Nyílméregbéka 2014.12.13. 17:24:27

@Hefe: én pont itt hagytam abba a "kritika" olvasását :) ezek után már kicsit sem érdekel a véleménye filmről... :D

kreff03 2014.12.13. 17:39:25

@Hefe: egyetlen ponton sem hasonlítom össze a filmet a könyvvel, az első rész "mítoszromboló bárgyúsága" számomra a Gyűrűk Ura-filmekhez képest volt nagyon meredek és csalódást keltő. a könyv fölösleges felduzzasztása és átalakítása pedig visszatérő téma volt internetszerte a mostani és az előző két rész megjelenésekor is, azzal h ezt felidézem nem az egy mondattal korábbi önmagamnak akarok ellentmondani, elhiheted.

kreff03 2014.12.13. 18:17:06

@kreff03: mondjuk már látom h tényleg nem a legszerencsésebb megfogalmazás volt ebből a szempontból, de most már így marad. :D

Nyílméregbéka 2014.12.18. 18:36:08

Na, ma megnéztem én is. A trilógia második legjobb darabja, sikerült kiköszörülni az előző rész hibáit, és majdnem hozta az első rész szintjét. Méltó befejezése lett a trilógianak és egyben remek felvezetése a Gyűrük urának. Jackson mindent kihozott a gyengécske, vékonyka regényből, jól fűzte össze azt a későbbi történésekkel. Gandalf kiszabaditása epic jelenet volt, Galadriel és a többiek harcával a gyűrűlidércek ellen. A végső csatajelenet hozta a kötelezőt, sok drámai egyedi sorsokkal és szédületes latvánnyal, hangulattal. Igazi fantasy gyöngyszem, a műfajra jellemző pátosszal heroizmussal és látvánnal... Persze voltak apróbb hibái is a filmnek, a csata mértékéhez képest kicsit túl sok volt a túlélő a végén, a trollok hullottak mint a legyek pár nyilvesszőtől is, a legvégét egy kicsit túlhúzták, a hobbitfalva részt már feleslegesnek tartottam...az első rész 10/10 és a második 8/10 után ez a rész nálam egy 9/10-et ért az iMDB-n
süti beállítások módosítása