[Supernatural Movies]

[premier] Mad Max - Fury Road (2015)

2015. május 20. - Creativ3Form

Oh what a day, what a lovely day!

A Mad Max név mindenkinek ismerősen cseng. Ha máshonnan nem, hát onnan, hogy Mel Gibsonnak bizony ez a film adta meg a lökést ahhoz, hogy ma az legyen aki. Pedig ő csak egy barátját kísérte el a 79-es első rész castingjára, de az előző nap jól sikerült kocsmai verekedése valami olyat hordozott magában, amire felfigyelt a rendező, a stáb, és megszületett az a karakter, ami elindította Gibsont a pályán. A film megelőzte a korát szinte minden téren. A rendezés, a merészség, a megoldások, a képi világ, a felfogása annak az életképnek, amit képvisel bizony sikert arattak, és a mai napig féltett kincs az ínyencek gyűjteményében. Sajnálatos módon azonban legalább annyian nem szeretik, vagy csak nem is látták, mint amennyien imádják. Éppen ezért nem lehet azt mondani, hogy a kezdetektől fogva garantált volt a siker. Hiába az eredeti trilógiát jegyző George Miller, a remek casting, és az ígéret, hogy bizony régi vágású zúzdát látunk, bizony ott lebegett a nagy kérdőjel. Ennek eltüntetésében pedig nem segített, hogy a forgatás nem haladt problémamentesen. A rengeteg csúszás elnyújtotta az előre eltervezett forgatási időt, majd miután végre befejezték, az utómunka is a végtelenségig elhúzódni látszott. Ám aztán a tavalyi évben megérkezett a"Comic-Con First Look", ami olyan erővel vágta hanyatt az embereket, hogy a menet közben leesett álla is elrepült mindenkinek. Majd miután végre magunkhoz térünk, érkeztek az újabb előzetesek, képek, valamint forgatási kulissza titkok, és ennek köszönhetően végleg feladtuk állkapcsunk megkeresését. A sok huzavona után pedig végre megérkezett az év, sőt. Talán az évtized legjobban várt filmje. 

 

If you can't fix what's broken, you'll go insane

A mindenható, Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne, a 79-es első rész gonosza) a világ pusztulásába kapaszkodva egy olyan birodalmat alakított ki magának, amire még nem volt példa. Az emberei elméje olyan szinten a hatása alá kerültek a személyének, hogy képesek az életüket adni érte sőt. Az élet számukra csak egy átjáró az igazi üdvösséghez. A Citadel-en ő az úr, a világ és benne mindenki számára csupán egy társasjáték, aminek a szabályait ő írja. Vizet akkor ad az embereknek, amikor kedve szottyan, de csupán annyit, hogy ne szokjanak hozzá túlzottan. A nőket tenyészállatnak tekinti, akik semmi másra nem jók, csak az utódok kihordására, akik tovább növelik az ő birodalmát. Egy olyan gépezet részei vagyunk, amibe minden és mindenki a helyén van, egészen addig a pillanatig, amíg Furiosa (Charlize Theron), Joe egyik magasabb rangú "katonája" úgy nem dönt, elég a tenyészállati életből, és egy üzemanyag-szállító kamion, valamint Joe pár feleségének a  társaságában meglép. Hogy Max, hogy kerül bele mindebbe? Nos, ahogy a szegény embert az ág is húzza, úgy őt a véletlen sodorja az események láncolatába, és bár látszólag nem akar hosszabb távon közreműködni a szerencsétlenségében (ahogy a feleségek se nagyon szeretnék), de végül még is csak magára kell öltenie azt a szerepet, amit senki nem irigyel tőle.

Miller szakított a hagyományokkal, és egy látványos, de minden tekintetben régi vágású action road movie-t tárt elénk. Nem spóroltak semmin, és bizony minden egyes akciójeleneten látszik, hogy bár utólag ki vannak csinosítva kicsit digitálisan (nagyobb robbanás hangilag valamint képileg), de még is csak hús-vér emberekkel, igazi kaszkadőrökkel vettek fel MINDENT. Nincs zöld háttér, utólag odaszerkesztett egymásnak rohanó autó, vagy egyik járműről a másikra ugráló karakter (csak amikor szükséges). Ha egymásnak rohan valami, az ténylegesen is egymásnak rohan, és ha ugrani kell, hát a kaszkadőr ugrik is, nem félve semmitől. Ez pedig olyan erővel ruházza fel a filmet, amit nagyon sokáig nem fogunk elfelejteni. A sivatag és az azt átjáró benzingőz olyan közel van hozzánk, hogy a film végére mocskosak leszünk tőle. A robbanásoknak és az akcióknak olyan ereje van, hogy érezzük a szelét, miközben odahegesztenek minket a stáblistáig. Az imént felsorolt elemeket pedig tökéletesen alkalmazta és rendezte meg nekünk George Miller. Gyönyörű a képi világ, az operatőri munka szenzációs, és jó pár olyan beállítást és megoldást tartalmaz, amit 100%, hogy lefognak utánozni mások. Ami pedig a történetet illeti nos...első olvasatra nem tűnik nagy számnak. Ám az összképet tekintve viszont kijelenthető, hogy erős pontja a filmnek, ami annak is köszönhető, hogy bevállalós és bizony nem biztonsági játékra törekszik. Képes és mer meglépni olyan dolgokat, amit sok film nem merne. Bár ha valaki ismeri a régi részeket, akkor ez nem fogja meglepetésként érni, hiszen Miller már ott is megmutatta, hogy simán áthágja a szabályokat ha kell, és még csak az apró jelét se adja annak, hogy ezt megbánta volna. 

 

I live, I die. I LIVE AGAIN

Ennek köszönhetően pedig a Mad Max - Fury Road nem csak az eszetlen autós üldözésekről és akciókról szól, hanem az eme örült és elborult világot drámai tartalommal is megtöltötték. Furiosa útja a feleségekkel, Max múltjának kísértetei, valamint az ebből fakadó személyisége gondoskodik arról, hogy ne legyünk elégedetlenek ezen a téren. Theron tökéletesen hozza a gondoskodó "anyát", aki minden erejével azon van, hogy a "gyermekei" megtapasztalják mindazt, amit ő is fiatal korában, mielőtt tenyészállat lett belőle. Hardy nem most játszik először lelkileg kissé "megöregedett" illetve sok mindenen keresztülment "örültet", de itt még is tudott valami pluszt, valami Hardysat adni a karakterhez, ami a Gibson megformálta Mad Max-ben nem volt meg. A tekintete, ahogy megszólal és hozzászól az eseményekhez vagy a környezetéhez mind-mind egy zseniálisan felépített karakter képét tárják elénk. Isten igazából a főszereplő nem is ő maga, helyenként csak asszisztál az eseményláncolatokhoz, de ettől még egy nagyon fontos láncszeme a gépezetnek. De ez egyébként az összes nagyobb illetve apróbb karakterre is elmondható. Miller egy olyan elborult és beteg világot alkotott meg, amiben semmi nem hat idegennek, nem lóg ki a lóláb egyszer sem, és nem csóválod a fejed, hogy "na ez azért már túlzás." Minden, még a legörültebb elgondolások is működnek, és növelik az amúgy is nagyon erős összképet. Úgy gondolom kevés film van, ami elmondhatja magáról, hogy minden egyes mozzanata a helyén van, és nem billen ki egy másodpercre sem, de a Max Max - Fury Road ezen alkotások közé lépett be. És ha eltelik pár év, akár még a halhatatlanságot is elérheti.

 

Anyone who's listening

George Miller olyan elemi erővel csapott oda az álomgyári társainak, hogy abból nem fognak egyhamar felocsudni. Biztos megpróbálják majd lepipálni, de bárhogyan is igyekeznek, nem fogják elérni ezt a szintet. Természetesen semmi sem lehetetlen, de annyi biztos, hogy nem holnap lesz, mire felülmúlja valaki ezt az alkotást. Tanulhatni tanulhatnak belőle, és adja az ég, hogy tanuljanak is. Titkon abban reménykedem, hogy ezzel a filmmel egy új irányvonal veszi kezdetét, és pár év elteltével már ez lesz az alap, a zsáner, amit követni kell. És amit követni is fognak. 10/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr97476022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása