[Supernatural Movies]

Legendás állatok és megfigyelésük

Rowling varázslóvilága Harry Potter nélkül is életképes

2016. november 16. - Lakat Barnabás

Két dologgal kezdeném: először is, sosem voltam nagy Harry Potter rajongó. Nem ezeken a könyveken nőttem fel, a filmeket aztán persze láttam és tetszettek is, de ennyi. Mindemellett persze elismerem J. K. Rowling varázslóvilágának nagyságát és értékét, a popkultúrára tett hatása óriási és kitörölhetetlen, az egyszer szent. A másik dolog, amit le kívánok még az elején szögezni, az pedig az, hogy eléggé szkeptikusan álltam a Legendás állatok és megfigyelésükhöz. Isten a tanúm, hogy nem rosszmájúságból, de úgy véltem, hogy jó eséllyel csak egy pusztán a kasszarobbantás céljával készült, erőltetett bőrlehúzást fogok majd látni. Hozzáteszem, reméltem hogy mégsem így lesz. Az előzetes se hozott igazán lázba, pedig aki ismer, az tudja, hogy engem aztán kilóra meg lehet venni ezekkel a trélereknek nevezett bazári mutatványokkal. Persze utóbbi betudható fanatizmusom hiányának is.

És most jön a megnyugtatás: a film sokkal jobb, mint amire számítottam, és még lehetek Potter rajongó.

fantastic4.jpg

Nem szeretnék a sztorira nagyon kitérni, sőt igazából kicsit se. Akinek már le van foglalva a jegye a filmre, vagy éppen azért nincs, mert nem volt elég gyors, az úgyis tudja, hogy nagy vonalakban mi fog történni, ennél többet meg úgysem árulhatok el. Legyen elég annyi, hogy a cselekmény nagyjából két, egymáshoz igen erősen kapcsolódó szálon fut. Az egyikben ugyebár Göthe Salmander (Eddie Redmayne), az Amerikába frissen érkezett varázsló ténykedéseit követhetjük nyomon, míg a másikban az államok-béli varázslószövetség működésébe nyerünk bepillantást. Ez így elég szűkszavú, tudom, de legalább nem panaszkodhatsz a spoilerek miatt.

De nem is a sztori a lényeg, hidd el nekem. Álomgyári blockbustertől úgyse fogunk hajmeresztő történetet kapni, ami az újdonság varázsával hatna, abban biztos lehetsz. Ellenben nagyon fontos a stílus, fontosak a karakterek, na meg a vizualitás is, mert ha ezek rendben vannak, akkor egy nagy tömegeket megcélzó megaprodukció simán lehet jó. Ez esetben pedig minden feltételt sikerült teljesíteni.fantastic2_1.jpgA karakterek kifejezetten imádni valóak, és ennek a filmnek hála, végre sikerült megkedvelnem Eddie Redmayne-t. Ez pedig nyilvánvalóan (ismét) Rowling érdeme, akinek ez volt a forgatókönyvírói bemutatkozása. Csak így tovább! De a legjobb Jacob Kowalski (Dan Fogler), aki az előzetesek alapján egy kötelező vicces karakternek tűnt, közben meg nemhogy csak nem az, hanem hozzá köthetőek a film legjobb pillanatai. És készülj fel rá, hogy ez a köpcös kis alak, aki csak egy pékséget szeretett volna nyitni, mielőtt belekeveredett volna ebbe az egész varázslós hercehurcába, nem csak a mókás pillanataival csalhat könnyet a szemedbe. Azért a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a varázslóvilág sötét oldalának viszont ezúttal nem sikerült igazán erős, maradandó karakterrel előhozakodnia. Na de talán majd a folytatásokban. Amúgy meg egyvalamiben mindenképpen kuriózum a film. Szerintem most először fordult elő velem, hogy Ron Perlman jelenléte csak a stáblista alatt tudatosult bennem.fantastic1.jpg

A cselekményről még azért annyit, hogy nem túl kapkodós, jól követhető, néhol nem is történik semmi különös, csak csodálhatjuk Salmander legendás állatait, ő pedig határtalan lelkesedéssel mesél róluk nekünk. Ez pedig nagyon is rendben van így. Mindez szemet gyönyörködtető képekkel és ehhez passzoló kellemes zenével társul. James Newton Howard score-ja kifejezetten szép, nekem többször is az Ollókezű Edward témáit juttatta eszembe. David Yates rendezőnek ez pedig immár az ötödik kalandja volt a varázslók világában, így mondhatni rutinosan hozta az elvárt színvonalat.

Mindent összevetve a Legendás állatok és megfigyelésük egy remek mozis kaland, jelen sorok írója számára pedig óriási pozitív csalódás is egyben. Szórakoztató és látványos film, ugyanakkor nem csak az érzékszerveinkre, hanem az érzelmeinkre is képes hatni. Ez után bizakodva várhatjuk a folytatásokat. Mindemellett valószínűleg akkor is élvezni és érteni fogod, ha lövésed sincs, hogy mi fán terem Harry Potter, bár ez csak abban az esetben fordulhat elő, ha az elmúlt cirka 15 évet egy Salmanderéhez hasonló bőröndben töltötted.

8/10

Vegyetek részt a filmhez kapcsolódó nyereményjátékunkon, mellyel páros mozijegyet nyerhettek!

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr8211965839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása