[Supernatural Movies]

Vérgőzös hattyúdal - Logan

Másodvélemény

2017. március 03. - Mikesi Tomi

Hugh Jackman utoljára öltötte magára Logan szerepét. 17 év és 9 film után búcsúzik az X-Menek oszlopos, méltán legismertebb tagja. Jórészt neki köszönhető a franchise máig tartó sikere, ez a korszak azonban most véget ér. Ennél a lezárásnál azonban jobbat álmodni sem lehetne. 

logan3.jpg

2029-ben járunk, amikor a mutánsok már eltűntek a Föld színéről. Csupán néhányan maradtak, ők legyengülve, megtörten próbálnak boldogulni, ameddig csak lehet. Logan sofőrként dolgozik, már a képességei sem a régiek, akárcsak Xavier professzornak, aki a kerekesszékében agonizálva tengeti napjait. A spórolt pénzből szeretnének még inkább láthatatlanná válni a világ számára. Logan egy nap találkozik egy fiatal mutánssal, akiről kiderül, hogy az övéhez hasonló képességekkel rendelkezik. A lány, Laura egy szervezet elől menekül, ami elsősorban őt szeretné elpusztítani, azonban fenyegetést jelentenek Xavier professzorra is. Az ifjú mutáns tudomást szerez egy helyről, fent, a messzi északon, a határon túl, ahol a mutánsok békében élhetnek, ez az Éden.

A Logan pontosan az a film, amire a képregényrajongóknak szükségük van. Az elmúlt évek értelmetlen, semmitmondó és pusztításközpontú képregényfilmjei után érkezik egy ennyire személyes és bevállalós darab, amelyik nem fél változtatni a bevált recepten. Hatalmas szerencse, hogy az X-men képregények jogai egyelőre a Foxnál vannak, félő, hogy a Marvel Studios ezt a stílusos lezárást is nevetséges giccsparádévá változtatta volna. A Logan ezzel szemben egy brutálisan kemény, véres és őszinte film lett, tiszteleg, de egyúttal görbe tükröt is mutat az elmúlt másfél évtized X-Men filmjeinek.

Hugh Jackman mindig is egy karakteres színész volt, de talán pont Logan szerepének köszönhetően skatulyázták be. Általában ő az a morcos, szőrös szívű férfi, akiről végül kiderül, hogy érzékeny és jó lelkű. A megváltás számára nem most érkezik el, de kíméletlenül rácáfol mindazokra, akik egydimenziós színésznek gondolják. A megtört lelkű és testű, minden eddiginél cinikusabb Logan szerepét kimondottan ráírták, hihetetlenül élvezetes az alakítása, bár ennyi idő után ez nem okoz nagyobb meglepetést. Egyfajta leköszönés ez, tiszteletadás, ehhez mérten komolyan is veszi a feladatot és minden tudását bevetve játszik. Sokáig úgy tűnt, Patrick Stewart is búcsúzik a szerepétől, ő egyébként most először szerepel teljes értékűen Wolverine filmben, de nemrég megerősítette, hogy szeretne még szerepelni a jövőbeli X-Men filmekben. Dafne Keen telitalálat volt a hallgatag, vérszomjas mutáns szerepére, a fiatal lány zseniálisan alakítja Laurát, Logan örökösét.

logan1.jpg

James Mangold vezényelte le az előző Wolverine filmet is, valamint A nyughatatlant is, amely Johnny Cash életét mutatja be, így érthető, miért vonzódik az arkansasi zenész kultikus dallamaihoz. Hugh Jackman harmadik alkalommal dolgozik együtt vele, először a Kate és Leopold című romantikus komédiában. A rendező ezúttal kifogásolhatatlan módon nyúlt a projekthez, és egy elképesztő, karakterközpontú képregényfilmet tett le az asztalra. A forgatókönyv a rendező és Michael Green közös munkája, aki jelenleg az Alien: Covenant és a Blade Runner 2049 munkálataiban vesz részt. Maga a történet, de főként a film stílusa és megjelenése sokat merít Mark Millar ’Old Man Logan’ című képregényeiből. A film zenéjét Marco Beltrami, korunk egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzője komponálta. A kamerák mögött közvetlenül John Mathieson állt, aki számtalan filmben bizonyította már rendkívüli látásmódját, többek között a Gladiátorban, a Hannibálban, vagy az X-Men: Az elsőkben is. A Logan gyönyörűen fényképezett, épp olyan mocskos és egyszerre intim és emberközeli, akár maga a történet. Az akciójelenetek nincsenek szétvagdosva, pontosan követhető harcokat láthatunk, ami nagyon fontos, hiszen ezúttal nem táncszerű, eltúlzott koreográfiákat láthatunk, hanem valódi téttel bíró küzdelmeket, melyek során emberek halnak meg.

Mikor a Chappie forgatása után Neill Blomkamp megkérdezte Jackmant, mikor készül a következő film, amiben Wolverinet alakítja, Jackman nem tudott válaszolni. Másnap hajnali négykor, néhány üveg bor és egy kis alvás után, diktafont ragadott és összefoglalta az ötleteit, a következő és egyben az utolsó Wolverine filmhez. Ebben a felvételben elmondta, hogy a Nincs bocsánat, A pankrátor és az Idegenek a vadnyugaton alapján képzeli el a filmet. Ez utóbbi részleteiben bele is került a filmbe, a híres monológja pedig többször el is hangzik. A színész kész volt lemondani a gázsija egy részéről, ennek fejében azonban ragaszkodott hozzá, hogy a film R-rated legyen. A Deadpool sikere és Jackman áldozatkészsége rögtön meggyőzte a rendezőt arról, hogy ez valóban egy működőképes ötlet.

logan2.jpg

 „Nem szeretem a mániákus gyilkosokat, csak arról van szó, hogy érdekes az elképzelés, hogy adott egy szuperhős, aki egy mániákus gyilkos. Egy szuperhős, aki úgy használja a képességeit, ahogyan mi is használnánk, ha szert tennénk rájuk. Akármennyire is próbáljuk meggyőzni magunkat az igazságról és becsületről és az „amerikai útról”, legbelül nagyon jól tudjuk, hogy mi is felkerekednénk és szétrúgnánk néhány bizonyos ember fenekét, ha megtehetnénk. Rozsomák pont ezt csinálja. Számomra borzasztóan imponál az a hozzáállás, hogy „Igen, megvan ez az erőm és használni is fogom, fiacskám.” John Byrne, Wolverine karakterének egyik megalkotója.

A Logan minden idők egyik legjobb képregényfilmje és ebben az évben biztosan nem akad méltó ellenfele. Lezárása egy trilógiának, hattyúdala egy színésznek legikonikusabb szerepétől, mégis önállóan értékelhető és értelmezhető film. Persze, rengeteg rejtett utalást kapunk, de ezek inkább visszatekintések, tisztelgések, mint sem előreutalások. Kíváncsian várjuk, mihez kezd a franchise ezután, hiszen ez a lezárás elég magasra tette a mércét. 8/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7312301543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hannigabi 2017.03.07. 09:47:36

Az utóbbi pár napban kezdett rossz előérzetem lenni a filmmel kapcsolatban, de már az első jelentnél minden kétségem eloszlott. Kiváló volt, egy igazán személyes élmény, aminek a végét még meg is könnyeztem. Nekem egyedül egy karakteres, emlékezetes főgonosz hiányzott. 9/10

Fincherista 2017.03.08. 16:55:28

Ennyi dicsérő, egekbe magasztaló kritika után én azért megpiszkálnám a vadat, még alapvetően nekem is tetszett a film és jól szórakoztam rajta.

SPOILER
Ugye eleve elég fura volt már az előzetesek és a promóképek közötti összhang hiánya, hiszen míg előbbiek egy pörgősebb, "szaftosabb" filmet vetítettek előre, addig a képek alapján közelebb volt ez a mélydrámához. Aztán valahol a kettő között van maga a film, megpróbál számot vetni, de hébe-hóba meg átmegy full berserker-be. Ez a kettősség valami iszonyatos aránytalanságot hordozott magával. Nem voltak sehol sem átmenetek, max. a hotelesnél, a többi esetben meg nyugi-nyugi-nyugi és bumm trancsírparti (apropó emelem kalapom az okos előtt, aki 16-os karikát adott rá...).

De no problem: hangulat pipa, kreatív tombolás pipa, saját magával megküzdeni hatalmas pipa, szóval rossz szavam nem nagyon lehetett az utolsó harmadig...

Az még hagyján, hogy semmit nem kezdtek a csipet-csapattal, sokkal mardosóbb seb volt, hogy a drámai oldal nálam egyáltalán nem ült (Charles halála ütött, de nem rá volt kihegyezve a sztori), mert, ha minden 10. percben arról van szó, hogy na majd most meg fog halni, akkor valahogy nem tud telibe találni a tényleges halála.

Főleg a hogyan mellett, mert az meg egyenesen nevetséges volt, amikor ott volt vagy 15 kis balfék (csak X-23 figyelt oda a 0-24 órás hogyanlegyünkszívtelengyilkosok kurzuson?) körbeállta a film legnagyobb pofájú, de kb. leggyengébb ellenfelét, hogy szánalmasan lassan és bénán álljanak rajta bosszút.

Miközben meg amikor a 24-es kitört hirtelen mindegyik elfelejtett köpni-nyelni, pedig csak be kellett volna segíteniük egy kis figyelemeltereléssel. No, de sebaj, még mindig ott a pisztoly, amit persze csak 5 perc marcangolás után vesz észre 23. Nehezen, de még ezen is túlléptem, aztán jött a legalja. A temetés.... amikor már a blockubster-franchise-ok legaljának képviselői (F&F) is képes normálisan elbúcsúzni (persze, amíg idén már szembe nem köpik Walkert a sorrybutwestillwanttoride folytatásokkal), akkor nehogy már egy Jackmantől és az általa tényleg ikonikusan hozott karaktertől ne lehessen...

Na, menjünk - hangzik valami ilyesmi a pondró szájából, hát soha nem drukkoltam és remélhetőleg nem is fogok ennyire drukkolni egy kis gyerekgyilkosságért. Ott halt a szeme láttára mártír-halált egy számára vadidegen ember, csak, hogy mentse őket és ezt kapja? Se könnycsepp, semmi? X-23 helyében szétszabdaltam volna mindet...

Fincherista 2017.03.08. 16:58:34

Folytatás, mert kimaradt az előzőből... Szóval ez is SPOILER aztán ugye ott van az Éden, aminek a pontos koordinátáit tudják, de így is tovább tartott odajutniuk, mint Loganéknek? :D És a határ? :D Nehogy már pár száz méter legyen a választóvonal a morális pöcegödröknek. Csecsemőket áldoznak be, hogy fegyvert faragjanak, de telekaksiznak a kanadaiaktól? :D Ugyan, Trump tapsol.

Mikesi Tomi 2017.03.08. 17:17:18

@Fincherista: Ezekkel a kritikákkal a történet következetlenségét illetően nem tudok vitatkozni.
SPOILER Azt, hogy a gyerekek, miért nem avatkoztak közbe, miért nem próbáltak meg harcolni az őket üldözőkkel, én sem értettem teljesen, de film során többször elhangzik, hogy ezek a gyerekek nem akarnak gyilkolni, hogy egy olyan katona semmit nem ér, aki nem akar harcolni. A két fő karakter halála valóban nem kapott megfelelő hangsúlyt, de gyakorlatilag az egész film Logan búcsúja, valamint szerintem a sírján elfordított kereszt is nagyszerű szimbólum. A 16-os karika szerintem is baklövés, az eredeti, amerikai rendszerű korhatár besorolás szerint 17 év fölött ajánlják.

Negatívumot nemigen fogalmaztam meg a fentebbi írásomban, de gondoltam a pontszám világossá teszi, hogy nem vagyok teljes mértékben, maradéktalanul elégedett.

Fincherista 2017.03.08. 18:46:53

@Mikesi Tomi: SPOILER Igen, ezzel próbálhatták igazolni magukat, de az ütközet során öltek, csonkítottak katonákat (akik valahol mégis humánusabb lények, mint a teljes kontroll alá vetett X-24-es "pitbull"), szóval nálam ez megmaradt hibának.

ui.: nem a kritikád kritikájának szántam, csak ki akartam írni magamból mindazt, ami zavart a filmmel, aztán, ha jól emlékszem Te javasoltad ezt a posztot. :P Pontban egyébként nálam is e körül van valahol.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.03.10. 00:35:02

Van igazság Fincherista írásában. Itt-ott megakadt a gépezet, de szerencsére nem tudta az összképet elrontani. Imádtam minden percét. Rég éreztem jól magam egy ennyire lehangoló és fájdalmas filmen. Jackman egy legenda!
süti beállítások módosítása