[Supernatural Movies]

A Sárkány és a Farkas - Trónok harca 7. évad 7. rész

2017. augusztus 29. - Mikesi Tomi

Az utolsó előtti évad lezárása méltó felütés Westeros történetének legnagyobb háborúja előtt. SPOILERES ÍRÁS!

kepernyofelvetel_523.png

Az epizód nem rabolja az időnket holmi felvezetéssel, az első képsorokon már azt látjuk, hogy a Makulátlanok és a dothrakiak már körülvették a fővárost. Jaime és Bronn a várfalon beszélgetnek és készülnek egy esetleges ostromra. A vízen Euron ugyan túlerőben van, a küldöttség ugyanis csak a néhány megmaradt hajóval utazott Királyvárba, de a szárazföldön Daenerys minden erejét megmutatja. A Királyvárban Cersei megparancsolja a Hegynek, hogy először Daeneryst ölje meg, csak utána a fivérét, Tyriont, majd a királyt játszó fattyút, Jont, majd útnak indulnak a tárgyalásra.

Jon, Tyrion, Ser Davos, Ser Jorah, Missandei, Varys, Theon és a Véreb hajón érkeznek Királyvárba, ahol gyalogszerrel jutnak el a Sárkányveremhez. Mikor Bronn a vörös köpenyesek élén a küldöttség elé megy, Brienne érthető megdöbbenéssel fogadja, hogy a Véreb életben van, de aztán elárulja neki, hogy Arya még életben van és azt is, hogy milyen veszélyes harcos lett belőle. Brienne és Podrick már régebb óta az Őrült királyné vendégszeretetét élvezik. Bronn, Podrick és Tyrion annak ellenére, hogy ellentételes oldalakat képviselnek, továbbra is jóban vannak, és előszeretettel ugratják egymást. Bronn még a tárgyalás előtt magával hívja Podrickot, hogy míg a találkozó tart, addig igyanak valamit. Ez tovább növeli a rossz előérzetünket, mintha Bronn tudna valamit és nem akarná, hogy Podrick is meghaljon.

A Sárkánykirálynő küldöttsége türelmetlenül várakozik, amikor feltűnik Cersei. Az oldalán a Heggyel, őket követi Jaime, Qyburn, Euron és féltucatnyi lovag a királynő személyes testőrei közül. Hűvös pillantások és egyre növekvő feszültség. Sandor Clegane egyenesen a bátyja elé lép és az arcába mondja, hogy ő fogja megölni. Mikor Daenerys Drogon hátán megérkezik a Sárkányverembe, mindenki tátott szájjal figyel, kivéve persze Cersei, aki rögtön megjegyzi, hogy a Sárkányok Anyja késett. Tyrion éppen próbálja felvezetni a mondanivalóját, de Euron közbevág és közli Theonnal, hogy, ha nem adja meg magát ott rögtön, Yara meg fog halni. Mindenki ledermed egy pillanatra, majd Cersei rendreutasítja. Tyrion az intermezzo után folytatja a felvezetést, majd Jon felpattan és különösebb kerítés nélkül ismerteti a helyzetet. Cersei persze nem nagyon fogalakozik a holtak seregével, sokkal inkább érdekli a saját seregeinek helyzete. Ekkor megjelenik a Véreb egy hatalmas ládával a vállán, amiben az élőholt van. Ahogy kiszabadul, rögtön Cerseire ront, csak a Véreb állítja meg a láncra kötözött katonát. Ezután a Vérebre támad, aki kettévágja egy hétköznapi karddal. A lény még ezután is támadni próbál, Qyburn őrült tudós módjára rögtön odalép, de mielőtt megvizsgálhatná, Jon megmutatja, hogyan lehet végezni a lénnyel. Tűzzel és sárkányüveggel. A valyriai acélt nem említi, ami a későbbiek fényében érdekes húzás. Cersei és az alattvalói arcán őszinte megdöbbenés és rettegés tükröződik, Euron azonnal közli, hogy nyomban visszahajózik a Vas-szigetekre, mert oda nem juthat el a holtak serege. Cerseire is nagy hatással volt a demonstráció, közli, hogy belemegy a fegyverszünetbe, ha Észak királya megígéri, hogy nem fog fegyvert ellene. Jon azonban közli, hogy nem szolgálhat egyszerre két királynőt, már esküt tett Daenerysnek. Mindkét oldal megdöbben, egyrészt, mert Jon eddig dacolt a Sárkánykirálynő egójával szemben, másrészt mert botor módon elárulta, hogy már állást foglalt a Vastrónért dúló harcban is. Cersei természetesen ekkor felpattan, mondván, nincs miről beszélni, majd elvonul. Jon megkapja a neki járó fejmosást, majd Tyrion közli, hogy így kénytelen ő személyesen rábeszélni nővérét a fegyverszünetre, hiába jelent ez hatalmas kockázatot az életére nézve. Ugyan Jon nem Ned Stark fia, de láthatóan ő nevelte fel, ugyanúgy többre tartják a hűséget és a becsületet, mint a saját érdekeiket.

kepernyofelvetel_547.png

Cersei fogadja Tyriont, aki nem kíméli, és nem próbálja meg ügyes hazugságokkal traktálni a nővérét, tudja, hogy átlát rajtuk. Pattanásig feszíti a húrt, azt mondja Cerseinek, hogy, ha akar, végezzen vele, még oda is áll a Hegy mellé és elsorolja a bűnöket, amiket Cersei ellen elkövetett. A drámai pillanatban Cersei nem tesz semmit, meglepő módon nem öleti meg az öccsét, akit pedig minden jel szerint gyűlöl. Bedobja az egyedül születendő gyermekéért aggódó édesanya kártyát, amit Tyrion ugyan fenntartásokkal, de elfogad. A Lannister-trilógia az epizód messze legjobb színészi alakításait nyújtja, ráadásul a jeleneteik is zseniálisan lettek megírva.

Daenerys elmondja Jonnak, hogy tiszteli azért, amit tett, de jobb lett volna, ha nem teszi. Aztán egy rövid történelemlecke után és a „te más vagy, mint a többiek” szöveg után, Jon megjegyzi, hogy nem biztos, hogy hinnie kéne egy boszorkánynak, aki megölte a férjét, talán lehetnek gyermekei. Ezen a témán az elmúlt részekben annyit lovagoltak a készítők, hogy Daenerys valószínűleg újfent gyermeknek adhat életet. Cersei visszatér, majd mindenki meglepetésére közli, hogy a seregei nem fognak visszavonulni, hanem egyenesen északra masíroznak, hogy segítsenek a közös ellenség elleni harcban.

l.jpg

Deresbe holló érkezik, Sansa pedig Kisujjnak panaszkodik, amiért Jon a megkérdezése nélkül mondott le Észak autonómiájáról. Kisujj elmondja, hogy szerinte Jon és Daenerys valószínűleg összeházasodnak, hogy megerősítsék a szövetségüket, majd azt sugallja, hogy Jont leválthatná Sansa, ugyanis Észak urai mellé állnak. Ekkor Sansa látszólag már hajlik az ötletre, de hangot ad egyetlen félelmének, mi legyen Aryával. Ekkor Kisujj felvezeti, hogy Arya meg akarja ölni Sansát, amiért elárulta a családját.

Sárkánykőn Jon és Daenerys arról tanácskoznak, hogyan juthatnak el minél gyorsabban Deresbe. Ser Jorah azt javasolja, hogy Daenerys sárkányháton repüljön Deresbe, hiszen az északiak gyűlölik őt és a családját. Daenerys azonban közli, hogy együtt hajózik Jonnal Deresbe, mert nem meghódítani, hanem megmenteni szeretné Északot.

Theon bocsánatot kér Jontól, mindenért, amit a Stark-ház ellen elkövetett, és amiért nem tudta sosem, hogy Greyjoy legyen, vagy Stark. Jon elmondja neki, hogy Eddard Stark sokkal inkább az apja volt, mint Balon Greyjoy valaha. Ennek ellenére Theon mindkét házhoz tartozik, és mindazokért, amikért neki kell megbocsátania, meg is bocsát Theonnak. A Greyjoy-flotta maradékához sétál, de a vezetőjük nem hajlandó olyan embert követni, aki cserben hagyta a tulajdon nővérét. Theon viszont ragaszkodik hozzá, hogy mentsék meg Yarát Euron fogságából. Ekkor egymásnak esnek, az összecsapásban pedig végig Theon marad alul, de végül egy fekete humorral átitatott fordulattal ő kerekedik felül. A katonák ezt látva készen állnak követni őt, ő azonban továbbra is Yarát szolgálja. Theonnak végre sikerült „tököt növesztenie”.

kepernyofelvetel_551.png

Deresben Aryát a trónterembe hívatják, ahol Sansa és Bran, valamint a Stark-ház zászlóhordozói talpig fegyverben vannak jelen. Egy rövid párbeszéd után Sansa közli a vádakat, csak hogy nem a húgát, hanem Baelish nagyurat vádolja meg. Kisujj őszintén meglepődik és minden létező módszerrel előáll, hogy meggyőzze Sansát, persze sikertelenül. Bran szó szerint idézi szavait Ned Starkhoz, akit Petyr elárult, amitől Kisujj még inkább sarokba szorítva érzi magát. Térdre esik Sansa előtt és az életéért könyörög, Arya pedig oda lép és gyakorlott mozdulattal átvágja a torkát Macskamanccsal. Minden aggodalmunk hiábavaló volt, a Stark gyermekek összefogtak és még a nézőket is palira vették. A színjátékuk olyan jól sikerült, hogy még Kisujj sem fogott gyanút, ez pedig az utolsó hibája volt. A halálával Westeros egyik legnagyobb intrikusa távozott a sorozatból.

Jaime a hadvezéreivel tanácskozik az északra tartó seregekről, mikor besétál Cersei, négyszemközt akar beszélni a testvérével. Elmondja neki, hogy mindig is tudta, hogy ostoba, de azt nem gondolhatja komolyan, hogy az ellenségeik segítségére sietnek. Jaime próbálja meggyőzni, hiszen bárki is fog győzni az északi háborúban, utána délnek fordul és velük is végez, de Cersei nem hallgat már az észérvekre. Közli, hogy Euron valójában Essos felé vette az irányt, hogy átszállítsa az Arany Kompániát, elefántokkal és a húszezer főnyi sereggel együtt, akik meg fogják őt és születendő gyermekét védeni, akármi is jön északról. Jaime ekkor távozni akar, de Cersei megmondja neki, hogy a Hegy megöli, ha megpróbálja őt elhagyni. Jaime nem hisz neki és kisétál a teremből. Ahogy kilovagol Királyvárból, elkezd hullani a hó.

Sam megérkezik Deresbe és rögtön Branhez siet. Bran kijelenti, hogy ő a Háromszemű Holló, amit elsőre Sam sem tud hova tenni, de láthatóan kevésbé szkeptikus, mint Sansa. Bran szerint Jonnak meg kell tudnia az igazat a szüleiről, valamint, hogy a neve nem is Snow, hanem Sand, mivel Dorne-ban született. Sam közbevág, mert ő már tudja, hogy Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark titokban összeházasodtak. Bran megdöbben, a következő jelenetben pedig végre láthatjuk, hogy ez valójában így történt és megpillanthatjuk Rhaegar herceget is.

kepernyofelvetel_575.png

Jon bekopogtat Daenerys kabinján, aki ajtót nyit neki. Megtörténik a várva várt pillanat, rajongók milliói várták, hogy a két fiatal egymásra találjon. Azonban a legtöbben csalódni fognak, mert a jelenet nem kimondottan érzéki, ráadásul Bran narrálja. Bran elmondja, hogy Robert lázadása egy hazugságra épült, Rhaegar nem rabolta el, vagy erőszakolta meg Lyannát, szerették egymást. Jon igazi neve pedig Aegon Targaryen és sosem volt fattyú. Ő a Vastrón jogos örököse. Még látjuk, ahogy Tyrion a kabinnál állva tudomásul veszi, hogy mi történik. A rosszalló tekintet valószínűleg annak köszönhető, hogy a saját bőrén tapasztalta meg, milyen véget szoktak érni Westeroson az őszinte szerelmek. 

Arya és Sansa Deres falának a tetején állva beszélik meg a történteket. Sansa szerint Kisujj a maga módján valójában szerette őt, ennek ellenére mégis elárulta.

Az utolsó jelenetben Bran egy hollórajt irányítva újfent északra repül a Keleti Őrséghez. Tormund és Beric a Fal tetején állnak és a tátongó mélységet figyelik. Az erdőből kivonul a holtak serege, élükön a tábornokokkal, majd megállnak. A semmiből feltűnik Viserion, hátán az Éjkirállyal és pillanatok alatt lerombolja a Keleti Őrséget és a Fal azon részét. A Varjaknak esélyük sincs, az, hogy Tormund és Dondarrion életben maradnak-e, nem derül ki, de annál fontosabb karakterek, minthogy a haláluknak ilyen kis jelentősége legyen. A jégsárkány egyértelműen lángot okád, nem jeget, mert a kék tűzcsóva megolvasztja a Falat. A holtak serege pedig bemasírozik az emberek birodalmába.

kepernyofelvetel_614.png

Az évad lezárása kicsit máshogy alakult, ahogy vártuk, de a hatodik évadot kivéve, az utolsó részekben sosem történtek igazán sokkoló események, inkább előrevetítették a következő évad konfliktusait, eseményeit. Ez most is így van, egyedüli fordulat Kisujj halála. Az is meglepő, hogy Cersei nem állított csapdát a Sárkányveremnél, illetve, hogy Bran nem tudta, hogy Jon szülei titokban összeházasodtak, de az előbbi csupán stratégia megfontolásból történt, az utóbbi pedig egyszerűen azért, mert Bran még nem teljesen ura a képességeinek és egyes részletek még az ő szemét is elkerülhetik. A rész végére kaptunk egy epikus jelenetet, ahogy a holtak serege nagy csinnadratta és sárkánytűz közepette átmenetel a Falon.

A teljes hetedik évadról egy következő írásban lesz szó, ahol azt górcső alá vetem és kíméletlenül kivesézem, valamint a sorozat lehetséges lezárásairól, fordulatairól is lesz szó.

Mindent összevetve, mindenképp egy emlékezetes lezárás a hetedik évad hetedik része, hiszen mostantól kezdve nincsenek kibúvók, kifogások, az Éjkirály Westeroson van és minden élőre veszélyt jelent. Akár szembeszáll vele az ember, akár a saját kicsinyes problémáival foglalkozik inkább, előbb, vagy utóbb a döntésének meg lesznek a következményei. 

„I wish good fortune in the wars to come”

Az HBO Go linkje

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a
 Facebookon és a Twitteren    

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9512786002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2017.08.29. 16:14:58

Hogy nem voltak igazán sokkoló események? Dany sárkányai megszületnek? Tywin halála? Myrcella halála? Walk of Shame? OK, egyik sem fogható a Sept felrobbantásához, de azért bőven volt bennük b+ faktor.

Ez az évadzáró viszont teljesen feleslegesen lett ilyen hosszú. Pláne Bran narrálása volt nagyon szájbarágós, ahogy családfa történet címen keretbe foglalta Sam elmúlt 3-4 évadnyi csetlését-botlását (azért gondolom, az apja kardja még elő fog kerülni). Az, hogy nem lát MINDENT, szerintem nem véletlen. Valószínűleg csak azokra a részekre képes egyelőre fókuszálni, amit ő is meg akart tudni (pl. Jon születése, vagy hogy mi történt a testvéreivel).
Az egyetlen jó fordulat Kisujj halála volt, de az is kínos erőlködéssel lett felvezetve az évad során. Mindenesetre örömteli, hogy Sansából végre komolyan vehető karaktert sikerült csinálni így a 7. évad végére.
Cersei terve úgy ahogy van, baromság, de az írók biztosan elő fognak húzni valami deus ex machinát, amivel nem hogy sikerülni fog, de jól is kerül majd ki belőle. A végső sárkányos falégetés eléggé ásítozós és előre kiszámítható volt; az meg, hogy se Tormund, se Beric nem harapott fűbe, bizonyítja a készítők gyávaságát a szememben.
Ami tetszett még, az a zombi szabadon eresztése volt; egész hatásosan megcsinált jelenet.

Az én tippjeim a 8. évadra:
- Theon szabadító akciója le fogja buktatni a Golden Company-t csempésző Euront. Valószínűleg Yara és ő is meg fog halni ennek következtében.
- Cersei tudomást szerez a zombi sárkányról, és Quyburn-t ráizzítja, hogy "nekem ilyen KELL!" Szinte biztos, hogy hátba támadja a szövetségeseket, Jaime figyelmeztetése ellenére (ugye senki sem hitte, hogy nem fog Bryenne után rohanni?). Nem lennék meglepve, ha Winterfell-en egy ideig Lannister zászló lobogna
- Emlékeztek Bran látomására a befagyott trónteremről és a King's Landing felett elhúzó sárkányról? Szerintem vagy Dany próbálja majd Cersei-nek mégis csak demonstrálni az erőviszoynokat, vagy a Night King kerül olyan helyzetbe, hogy közvetlenül tudja majd támadni a várost.
- Jon és/vagy Dany nem fogja megélni a sorozat végét. Sokféleképpen hullhatnak el, de valószínűleg Jon halála vinné a legközelebb a sorozatot a Martin által emlegetett keserédes befejezéshez.

kékmosoly 2017.08.29. 20:34:55

Szerintem Danerysnek es Jonnak gyereke fog születni, de törpe lesz. Aztan majd az is kiderul, hogy Tyrion is Targaryen. Jimmy megöli véletlenül Cerseit, es elveszi Briennét. Sansa férjhez megy, talán ahhoz az ellenszenves Baratheon fattyuhoz. Arya vissza megy gyilkosnak Dormba. Senki sem fog uralkodni a vastronon, szövetsegek jonnek letre, lesz valasztas, nepszavazas, szocializmus, stb...A holtakat a sarkanyok elpusztitjak, es majdnem mindenki meghal, akit csípünk a sorozatban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.08.29. 22:54:12

Valamilyen szinten csalódás volt nekem az évadzáró. Hiába voltak remek pillanatok, (Kisujj halála, Jon és Dany, Jaime lelépése, Sam és Brann beszéde) hiányzott az igazi hidegrázás a nagy összejövetelnél a rész első felében. Ott volt mindenki lényegében, aki számít, erre totál nulla feszültséggel képesek voltak lehozni azt a fontos részt. Mindezt úgy, hogy 6 rész van vissza. Hát nem tudom... ennél kicsit több kellett volna, legalább dialógusok terén.

A legvége pedig várható volt, semmi meglepetés, de nyilván elérkezett az idő.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.08.30. 11:04:52

@REMY: valamilyen szinten?
az egész rész egy hatalmas fan service volt. a 80 perc alatt talán 20 értékelhető.

kérdés:
honnan tudja a véreb, hogy cersei testőre a zombi hegy? ezt sose mondták snekinek, mindig sisakban mutatták?!
süti beállítások módosítása