Az ügyvéd is csak ember - The Good Fight/Diane védelmében

1. évad kritika

2017. november 14. - kultúrfaló

A férjem védelmében spinoff sorozata nem szakít a méltán népszerű előd már jól bejáratott összetevőivel, így nem is csoda, hogy az év egyik legjobb sorozatát kapjuk.

aa_2747_tgfimages_blogpost_allcharacters_0.jpg

Titkon meg kell vallanom, hogy én igazából Diane Lockhart figurájáért (és az őt zseniálisan alakító Christine Baranski miatt) néztem A férjem védelmébent, így amikor felröppent a hír, hogy Michelle és Robert King az általam is oly kedvelt ügyvédnő köré épít egy spinoff sorozatot, biztos voltam benne, hogy nézni fogom. Mivel a szerzőpáros neve már eddig is garancia volt a minőségre, ezért bíztam benne, hogy ezúttal sem lesz ez másként. És hogy jól számítottam-e? A cikk végére kiderül.

Egy évvel vagyunk A férjem védelmében záróeseményei után, Diane pedig úgy gondolja, hogy itt az idő, hogy végre letegye a lantot és kisétáljon a jog labirintusából, a hátralevő éveket pedig egy toszkán villában töltse. Azonban ahogyan az már csak ilyen esetekben lenni szokott az ember tervez dologgal, a sors és egy befektetési alap csődje taccsra vágja főhősünk álmait és vágyait. És mivel a baj sosem jár egyedül, az ügyvédi irodája nem akarja visszavenni, és a többi sem áll hosszú sorokban érte, hiszen a neve akaratán kívül besározódott a botrányban (nagyon sok barátjának, ismerősének is ajánlotta a remek befektetésnek ígérkező lehetőséget). Végül egy fekete ügyvédek által vezetett iroda nyújt mentőövet. A másik főkarakter Maia Rindell (Rose Leslie Ygrittenek szájából hangzott el a kultikussá váló „Nem tudsz te semmit Havas Jon!”), aki azon kívül, hogy Diane keresztlánya, kezdő ügyvéd, ráadásul az apjáé a csődbe ment cég.

mv5bnjaymtayodywm15bml5banbnxkftztgwndqzodazmti_v1.jpg

A férjem védelmében sikerének egyik titka az olyan női karakterek voltak, akiket földbe tiportak, megpróbáltak megroppantani, de súlyos erőfeszítésekkel mindig talpra tudtak állni és nagyon sokszor jóval erősebben kerültek ki végül ezekből a helyzetekből. Dianenak és Maianak is így kell tennie, ha a számos megpróbáltatásból ők akarnak győztesként kikerülni, és igen, részről részre tényleg sok ilyennel fognak szembesülni.

Mielőtt valaki megijedne, hogy az izgalmasnak tűnő sorozat élvezéséhez kell ismerni az anyasorozatot, azt gyorsan megnyugtatom: nem szükséges. Minimális áthallás van, az is csak főleg a pilotban, később pedig csak egy-egy utalás van, de ezek olyan elenyészőek vagy olyan jól meg vannak magyarázva, hogy nem kell plusz tudás. Azonban mivel testvérsorozatról van szó (és valószínűleg nem csak a rajongókat akarták kiszolgálni, hanem nem hagyhattak ennyi remek karaktert csak úgy parlagon heverni), ezért 1-2 szereplőt beépítettek, de az ő felbukkanásuk okát és a háttértörténetüket is röviden felvázolják, hogy mindenki számára érthető legyen a szerepük.

Apropó mellékszereplők, visszatérő karakterek: számos sorozat megnyalhatná mind a tíz ujját, ha 1-2 jól megírt figurája lehetne, a most taglalt széria azonban bővelkedik bennük. Elsbeth Tascioni maga a telitalálat, Carrie Preston (True Blood) ugyan csak 3 epizód erejéig kelti életre a látszólag nagyon szórakozott, technikai analfabéta szabadúszó ügyvédnőt, aki viszont a legváratlanabb pillanatban hívja fel magára a figyelmet, és az ellenfelei helyében mi nem becsülnénk alá…pedig a legtöbb esetben mindegyikük elköveti ezt a hibát. Aztán ott van még Marissa Gold (Eli lánya), akinek beszólásai a sorozat egyik fő humorforrása és intelligens csipkelődései mindig a megfelelő időben érkeznek.

20watching-slide-5fye-master768.jpg

A sorozat mindezeken túl roppant aktuális is, olyan témákkal is foglalkozik, amelyek megosztják Amerikát és számos konfliktust okoznak: a máig jelenlévő, és sajnos az utóbbi néhány évben újból erőre kapó faji ellentétek (és a rendőri túlkapások a négerekkel szemben) vagy akár a legutóbbi amerikai elnökválasztás eredménye és hatásai. Abszolút érdekes színezetet kap amiatt a sorozat, hogy az ügyvédi iroda és a legtöbb karakter bevallottan Clinton párti, a King házaspár a sorozat írásakor a volt first lady sikerében bízott, így a meglepő végeredmény után néhány dolgot át kellett írniuk. Ezeken túl még az interneten történő visszaélések, rasszista kommentek és a mindennapjainkat behálózó technikai kütyük, valamint a hétköznapi emberekre az interneten leselkedő veszélyek is szóba kerülnek (az ezekkel foglalkozó részek igazán érdekesek és elgondolkodtatóak).

A célegyenesbe fordulva végül még pár szót ejtenék arról, hogy miért is írtam azt a bevezetőben, hogy az év egyik legjobb sorozatával val dolgunk. A készítők remekül megtalálták az egyensúlyt a karakterek, a heti ügyek és a magánéleti szálak között. Számomra mindvégig izgalmas volt Maia helyzete, hiszen két tűz közé került az édesapjának és az igazságszolgáltatásnak köszönhetően, ez a szál végül pedig még a heti ügyekbe is beszivárgott, nehéz helyzetbe hozva több szereplőt és gondoskodott arról is, hogy a 2. évad kezdetekor biztosan ott legyünk a rajtvonalnál.

mv5bngy0n2mwztityjjkms00njbjlwfmywetmmq0ztlknduxmwjmxkeyxkfqcgdeqxvynjc5mjg0nju_v1.jpg

Szóval mindenképpen érdemes a figyelmünkre, az 1. évad 10 része sajnos nagyon hamar elfogyasztható. Amíg a következő évad kezdetére várunk, A férjem védelmében 7 évada remek pótlék lehet. 10/10

Megnézhető az HBO GO-n

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1013146846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.