Számi vér

2017. november 20. - kultúrfaló

A 2017. évi Lux Filmdíjat elnyert alkotás egy tini szemszögéből mutatja be azt, hogy a svédek a 20. század elején hogyan próbálták meg beolvasztani az országban élő lappokat a társadalomba. A filmet az Urániában megrendezésre kerülő Lux-filmnapok keretében láttuk.

szami.jpg

Christina időskorában tér vissza szülőhelyére testvére temetésére. A száminak (közismertebb nevükön lapp) született asszony már alig beszéli ősei nyelvét, réges-régen elszakadt a családjától, nem tartja a hagyományokat és sokkal inkább svédnek tartja magát. Még az igazi nevét (Elle Marja) sem használja, egyik svéd tanárnőjéért vette fel. Mikor egyedül marad a hotelben, megelevenedik az életének azon időszaka, amikor választás elé került: vagy önként asszimilálódik a svéd társadalomba, hogy tanár lehessen vagy iskolái elvégzése után tovább folytatja ősei életmódját. Amint a visszaemlékezésből kiderül, a döntés egyáltalán nem könnyű, azonban a külső ráhatások és a svéd társadalom tagjainak a lappokhoz való hozzáállásának hatására végül főhősünk kénytelen meghozni a szörnyű (és további életét meghatározó) döntését.

Amanda Kernell filmje nem határozza meg a történések időpontját és pontos helyszínét, így csak találgathatunk, hogy valamikor a ’20-as évek körül járunk az észak svéd határhoz közel: innen indul el Elle Marja a húgával csónakkal, majd az erdőn keresztül a lapp gyerekek részére fenntartott bentlakásos iskolába, hogy alap ismereteket és svéd nyelvet tanuljanak. Itt azonban a környéken élők részéről folyamatos megvetést kapnak, majd főhősünket egyik nap elkapják a szomszéd fiúk, és a rénszarvasokhoz hasonlóan a fülét megcsonkítva egy életre megbillogozzák, egyértelművé téve származását. Abban sem lesz sok köszönet, amikor egy tudós és fényképész érkezik hozzájuk vendégségbe: ők úgy vizsgálják és fényképezik le a meztelenre vetkőztetett lányokat, mint ha csak egy állatvásáron lennének.

szami_ver.jpg

A filmből sokáig kitűnik, hogy Elle egyáltalán nem akar svéddé válni és ezáltal eltávolodni a családjától, illetve a népe hagyományaitól, de a svéd állam és a társadalom nem ismer köztes megoldást. Ahhoz, hogy taníthasson, meg kell változtatnia identitását, hiszen alacsonyabb rendűnek és a svédeknél kevésbé jó képességűnek megbélyegzett lappként semmi esélye sem lenne. Annak ellenére sem, hogy a filmben számos példát tátunk arra, hogy egy roppant talpraesett, remek képességű kislányról van szó, azonban a tanárnője mindezek ellenére sem hajlandó segíteni és megtenni a szükséges lépéseket.

szami4.jpg

Elle Marja személyén keresztül szembesülünk azzal, hogy mennyire nehéz lehet egy olyan népcsoport tagjának lenni, amit erőszakkal próbálnak beolvasztani akarata ellenére a domináns nép sorába. Mivel köztes megoldás nincs, ezért vagy a megvetett nép tagja maradsz vagy pedig asszimilálódsz, ekkor azonban elveszíted a gyökereidet, amivel egyúttal azt is vállalod, hogy ha nem jársz sikerrel, akkor könnyen két szék közé zuhansz. 10/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3013321577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.