[Supernatural Movies]

Must be funny in the rich man's world - A Világ Összes Pénze

2018. január 30. - Creativ3Form

Az előzmények tartalmából

Eme filmmel kapcsolatban két kérdés mozgatta igazán az embereket. Az egyik, hogy vajon „hová lett Damon Hill?” Esetünkben Kevin Spacey, amire természetesen tudjuk a választ, hiszen nem egy hirtelen jött tragédia, vagy egy „összevesztem a rendezővel” konfliktus vetett véget a szereplésének (reméljük a karrierjének azért nem), hanem egy, a mára már hétköznapi cselekedetté vált szexuális vádaskodás. Vajon mennyivel lett volna ő más? Egyes jelenetekből mit, hogyan és mennyire mást hozott volna ki? Erre a kérdésre azonban már soha nem kapjuk meg a választ, ugyan is a botrány után Scott és stábja nem sokat gondolkodott, kitette Spacey szűrét a filmből, és tartva a megjelenési határidőt, mindösszesen két hét leforgatása alatt újraforgatta jeleneteit Christopher Plummerrel, aki korban és kinézetben közelebb állt J. Paul Getty személyéhez. A másik nagy kérdés az volt, hogy vajon Scott visszatalál e a régi énjéhez, vagy tovább erősíti a mára – sajnálatos módon – méltán kiérdemelt iparos jelzőt?

michelle-williams-wahlberg-06jun17-01-1024x680.jpg

Lássuk a medvét…illetve a pénzt

Paul Getty 1973-ban a világ leggazdagabb embere volt. Az apja sohasem bízott benne, mindig azt hajtogatta, hogy soha nem viszi majd semmire. Nos, Getty elég csattanós választ adott neki. De emellé a temérdek pénz mellé vajon egy jószívű, adakozó ember társul? Szerintem nem lepek meg senkit, ha azt mondom, hogy még a távolról sem jelző se írja le megfelelően, mennyire nem úgy bánt a környezetében élőkkel, ahogy azt el tudnánk képzelni. Ennek ékes példája az unokájának elrablása, akiért váltságdíjat követelnek. A világ leggazdagabb emberétől pedig a legtermészetesebb elvárás lenne, hogy mindenféle gondolkodás nélkül, kvázi zsebből kifizeti a pénzt és a nap végére már együtt nevetnek a dolgon a kandalló előtt ülve, egy pohárka whiskey társaságában. Ám Getty egója és a pénz iránti imádata felülírja az ilyenkor rutinosnak tűnő forgatókönyvet és közli, hogy nem hajlandó még csak megfontolni sem a pénz kifizetését, hiszen ha ma enged egy zsarolónak, akkor holnaptól minden nap elrabolnak egy Gettyt, mondván, „ha egyszer fizetett, máskor is fog.” Az ifjú Getty édasanyja Gail (Michelle Williams) így kénytelen más megoldást találni a pénz összeszedésére. Ám Getty nem lenne igazi Getty, ha a fizetés megvonásának dacára ne akarna mindenről tudni, így odaküldi Fletcher Chase (Mark Wahlberg) volt CIA ügynököt, hogy segítsen Gailnek, és próbálja minél olcsóbban kimenteni az unokáját.

a-vilag-osszes-penze-1.jpg

A történet, a karakterek (Getty egy teljes külön filmet is megérdemelne) és az általuk megformált színészek mind tökéletesen alkalmasak ahhoz, hogy ha nem is egy korszakalkotó mestermű, de mindenképpen egy erős és emlékezetes alkotás szülessen, amire jó pár év elteltével is elégedetten gondol vissza az ember és szívesen újranézi bármikor, ha egy remek filmet akar látni. És Ridley Scott Szárnyas Fejvadász valamint a Nyolcadik Utas a Halál énje ezt mind véghez is tudta volna vinni, ám a jelenlegi formája sajnos nem képes kilépni a sablonok hosszúra nyúló árnyékából. Egyik karakterrel se foglalkoznak eleget, amiatt nincsenek rendesen bemutatva és kibontva, aminek következtében se az együttérzés, de még a színtiszta utálat se ér el minket nézőket velük kapcsolatban. Bár kétségtelen, hogy az alakításokkal nincs probléma. Michelle Williams jól hozza az aggódó, de hétköznapinak egyátalán nem nevezhető anyuka szerepét, Wahlberg rutinból előadja a volt CIA-s ügynököt, Christopher Plummer pedig a rövid felkészülési idő ellenére tisztesen helytáll a szerepben. Bár kétségtelen, hogy Getty igazi, nagyképű és beképzelt énjét valamint a pénz iránti imádatát és egóját Spacey jobban elő tudta volna adni és emiatt maga a karakter hagy bennünk némi keserű szájízt.

A probléma azonban nem is ezekkel, hanem az összkép elnagyolásával, szárazon előadott levezénylésével van. Ridley Scott már nem szeret részleteiben belemászni egy-egy karakter hátterébe és jellemébe, megelégszik az alapokkal, a felszín kapargatásával. A történet alakulásába és annak részleteibe már nem teszi bele a szívét és a lelkét, hogy a cselekmény és azon szereplői között meglegyen a kémia és a hitelesség. A nem várt eseményeket, valamint egyes karakterek érdekes pártfordulását erőtlenül vezeti fel, és emiatt amikor bekövetkeznek, csak csóváljuk a fejünket, hogy „ugye nem gondoltad komolyan, hogy ezt én most elhiszem neked?” A sztori végigzongorázása, annak lefolyása elérvén a befejezést, sajnos a már megszokott, sablonosan kikövetkezett utakon csordogál, hogy aztán a stáblista elérkeztével egy mély sóhaj kíséretében könyveljük el magunkban: Ridley Scott maradt ott, ahol évek óta van.

a-vilag-osszes-penze-2.jpg

A remény azért még pislákol

Az összképet tekintve természetesen nem olyan tragikus a helyzet, hogy az ember teljes mértékékben csalódva, már-már felháborodva és dühösen hagyja el a mozitermet, hiszen mint mondottam, a színészek jók, az atmoszféra kellemes és egy-két esetben erősnek is mondható, valamint a zenei betétek, főleg a Getty témák jól sikerültek és adnak egy olyan hangulati pluszt, ami leköti a figyelmet és nem nagyon fogsz mozgolódni a székedben. Viszont annak a ténye, hogy ebből egy sokkal erősebb filmet is ki lehetett volna hozni, bizony nem fogja egykönnyen elhagyni a gondolatainkat. Nem túl jó érzés látni, hogy Ridley öreg korára úgy fest, megelégszik ennyivel, de én azért titkon még mindig reménykedem, hogy a nyugdíjba vonulása előtt legalább még egyszer elkápráztat minket és látunk tőle olyat, amit el se tudunk képzelni. 6.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5213616148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása