[Supernatural Movies]

A vég csupán a kezdet- Végállomás: esküvő

2018. október 10. - kultúrfaló

A házasulandó párt (Nászfrász), a családtagjaikat (Rachel esküvője) vagy valamilyen bonyodalmat (Csajok háborúja; A nagy nap) középpontba állító filmek a romkom műfajának speciális képviselői, hiszen itt már a (szerelmes) pár egymásra találása megtörtént, csupán a happy end kerül még egy picit veszélybe. Victor Levin első rendezése is passzol a lagzis témába, azonban csavart egyet az oltárhoz vezető útra rálépett szerelmesek házasságáig bekövetkező eseményeket bemutató filmek stílusjegyein. És ez nagyon jót tett a zsánernek.

Keanu Reeves and Winona Ryder in Destination Wedding (2018)

Főhőseink az esküvők tipikusan két olyan figurája, akiket csak szánalomból/kötelességből hívnak meg. Linsday (Winona Ryder) az előző menyasszony, aki az elmúlt években nem tudott túllendülni azon, hogy szinte az oltárnál hagyták faképnél. Legfőbb beszélgetőpartnerei legtöbbször a szobanövények közül kerülnek ki, nem képes megbízni az emberekben, közeledni hozzájuk pedig egyáltalán nem. Frank (Keanu Reeves) a vőlegény féltestvére, akinél cinikusabb (és morcosabb, karcosabb) embert kevesebbet hordott a hátán a föld, talán csak dr. House vehetné fel vele a versenyt. Mindenről megvan a határozott véleménye, amit olyan pimaszul és annyira keserédesen képes előadni, hogy a néző nem képes megállni a hangos nevetést.

Mivel a fiatal pár a lakóhelyétől távol akarja kimondani a boldogító igent, ezért a főhőseinknek repülőre kell ülnie, és már felszállás előtt összehozza őket a sors a várakozásnál. A felszállástól kezdve pedig egy modern kamaradarabot kapunk, amely végig kettejük beszélgetéseire, karakterére épít. Hiába vannak ott a három napos lakodalomban, egy percig sem keverednek a jelenlevőkkel, hiszen nem tudnak és nem is akarnak vegyülni a násznéppel. A beszélgetésükből azonban sok jelenlevőről tudunk meg titkokat, apró részleteket. A film mindezek ellenére egy percig sem unalmas, köszönhetően a jól megalkotott kiállhatatlan, mégis roppant megkedvelhető főszereplőknek, nem beszélve a már említett cinizmusnak, furcsa szokásoknak és az életre vonatkozó kivételes éleslátásnak.

Képtalálat a következőre: „destination wedding 2018 movie”

Reevesnek remekül áll a szakállas, szófukar karakter, aki utálatossága és sokszor meggondolatlanul sértő megnyilvánulásai ellenére is szerethető figura. Jól áll neki ez a kis műfaji váltás, többször is kikacsinthatna az akciófilmek köréből. Winona Rydert öröm újra filmen látni, remélhetőleg a Stranger Things sorozatnak és ennek a filmnek köszönhetően újra visszakerül a megérdemelt helyére Hollywoodban, és megint foglalkoztatott színésznő lesz. 

A Végállomás: esküvő ügyesen mutat fricskát a romantikus komédiák szinte minden stílusjegyének és ügyesen lavíroz az antihősök középpontba állításával. A szó jó értelmében egy roppant cuki, a cukormázosságot szerencsére mégis messziről elkerülő, jobbnál jobb életbölcsességekkel teletűzdelt filmet láthatunk. Megnézése után hosszú órákig mosolyra fog húzódni a szánk, és alig várjuk, hogy újra átélhessük egy újabb megnézéssel a flow-élményt, amit okoz. 

Victor Levin az idei év egyik legnagyobb meglepetését okozza azon nézőknek, akik nyitottak a kevésbé megszokottra; és még akár egy művészmoziba is hajlandóak betérni a filmet megnézni. Műfaja ellenére nem csak a női nem érdeklődésére tarthat számot, csupán csak egyetlen dolog szükséges a maximális élményhez, méghozzá egy jó nagy adag humorérzék...nélküle ugyanis nagyon fogunk unatkozni. Az sem baj, ha esetleg még cinikusak is vagyunk. 10/10

 

A film MAFAb adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4214235053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy Hill 2019.04.22. 01:08:35

Itt-ott egy pár másodperc csöndet azért be kellett volna iktatni a szövegbe, mert az egész film alatt be nem áll a szájuk, a SPOILER! rendkívül kínos szexjelenet közben sem. "Néha a kevesebb több!"
süti beállítások módosítása