Gördülő veszedelem-Ragadozó városok

2019. január 26. - kultúrfaló

Felemás érzésekkel ültem be a filmre, hiszen a premier előtti sajtóvetítés idején még a legutóbbi sajtóértesülések akár 100 millió dolláros buktát is megelőlegeztek, és a kritikusok sem fogadták tárt karokkal a tengeren túlon a filmet. Ugyanakkor újra és újra felötlött bennem az az év közepi emlék, amikor először láttam az első előzetest a moziban: azonnal magával ragadott és már akkor eldöntöttem, hogy én ezt a filmet meg fogom nézni. Ezek a gondolatok viaskodtak bennem, amikor végre elsötétült a terem és feltűnt egy hatalmas, guruló város, London, ami éppen egy sokkal kisebb települést cserkész be és csak percek kérdése, hogy utolérjen...ekkor már tudtam a választ.

Mortal Engines (2018)

Sajnos a manapság moziba kerülő alkotások nagy részéről elmondható, hogy igen ritkán tűnik ki valamiért a felhozatalból, igazán egyedi filmekhez legtöbbször filmfesztiválokon vagy művész mozikban juthatunk csak, így azokat, amik valamiért egyből magával ragadják az embert, meg kell becsülni.

A Ragadozó városok látványvilága és hangulata pedig igen csak különlegesre sikeredett, a steampunk stílus jegyeit viseli magán és azonnal magába szippantja azt a nézőt, aki vevő a kicsit valamiért különleges filmekre. A moziban többször felötlött bennem, hogy ez tipikusan az a film, ami nagyon jól mutathat 3D-ben, főként a repülős jelenetek és a különböző városokat bemutató, több szögből körbejáró kameramozgások miatt. Na, de még mivel eddig egy szót sem ejtettem a történetről, ezért kanyarodjunk is arrafelé.

A 60 perces háború után járunk, amikor is az emberiség a jól ismert és megszokott értelemben vett városokat elpusztította egy roppant erős fegyver bevetésével. Mivel azonban az élet nem állhat meg, az emberek két csoportra oszlottak a túlélésről alkotott filozófiájuknak köszönhetően. A Gurulás Ellenes Liga abban hisz, hogy a megmaradt emberiségnek és a városoknak egy állandó helyen kell maradnia és a saját erejéből kell boldogulnia. Ők visszahúzódtak a Pajzsfal mögé, azonban felkészültek arra, hogy ha kell, megvédjék magukat és a tulajdonukat. Velük szemben állnak azok, akik a guruló, azaz a ragadozó városokban élnek és hisznek. Ők a kontinenseket járják, és minden, útjukba kerülő kisebb települést bekebeleznek nyersanyagostól, a lakókat pedig befogadják. Közülük az egyik leghatalmasabb London, ami a vezetősége döntése miatt átmerészkedik Európába és ott les prédájára. A vadászatok során azonban hiába sikeresek, egyre kevesebb a préda, így a vezetőknek meg kell hozniuk egy olyan döntést, amely megoldja az egyre nagyobb nyersanyag szükségletet...azonban a döntés komoly veszélyekkel jár és nem csak London lakosságát fogja érinteni.

Hugo Weaving in Mortal Engines (2018)

A film Peter Reeves regényén alapszik, mely hamisítatlan young adult történet, így a főhősök is fiatalok köréből kerülnek ki. Közülük is elsőként Tom Natsworthyt ismerjük meg, aki London múzeumában dolgozik, és az ő feladata a bekebelezett városokból előkerülő holmikból kiszűrni azokat az eszközöket, amelyek a régebbi korokban készültek és ki fogják őket állítani. Az igazi főhős azonban Hester Shaw, aki az egyik prédául esett város fedélzetéről jut Londonba és a leghőbb vágya, hogy megölje Thaddeus Valentinet, az egyik vezetőt. Ők ketten természetesen rövid idő alatt találkoznak, majd egy balesetnek köszönhetően rövidesen el is kell hagyniuk London fedélzetét, így meg kell tanulniuk egymással együttműködni, hogy életben maradjanak, és visszajussanak a városra.

A történetet könnyen érheti az a vád, hogy sok közismert film alapeseményeit vagy akár szereplőit használja fel a saját képére formálva, steampunk stílussal megbolondítva. Na, de gondoljunk bele, hogy kapásból legalább 10 olyan filmet, sorozatot tudunk mondani, ami előszeretettel nyúl vissza mondjuk a Star Wars bizonyos elemeihez vagy akár a Terminátor filmekhez. Sok esetben ezt néhol popkultúrális utalásnak vesszük és nagyon jól szórakozunk, ha az alkotás elnyerte a kritikusok és a nézők kegyét, ha viszont pont az ellenkezője történik, akkor arcátlan "lopásnak" hívjuk.

Mortal Engines (2018)

Az igazat megvallva engem nem zavartak ezek a hasonló cselekménymorzsák, esetleg szereplők, hiszen érdekesen, látványosan lettek beleszőve a Ragadozó városok történetszövetébe, így az izgalom és az események követése jobban lekötött, mint hogy ezeken az egyértelmű hasonlóságokon fennakadjak.

Mivel tökéletes filmmel nagyon ritkán találkozni, ugyanakkor a látvány, a steampunk hangulat és stílus különleges elegyet alkot, kaland és izgalom is akad bőven, ezért mindenképpen érdemes a megnézésre. 

7/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr514532844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.