[Supernatural Movies]

10 évvel később... - Zombieland 2: A második lövés

2019. október 17. - Creativ3Form

Kísért a múlt

2009-ben a Zombieland egy remek vállalkozás volt. Nem csak paródiaként működött tökéletesen, de a dráma és a komolyan vehetőség faktora is remekül muzsikált. Végig ott volt bennünk a para, a belső félelem érzete, hogy bárhol-bármikor felbukkanhat egy zombi és vége a dalnak. Paródia révén ez szerintem elég erős fegyvertény, de a stáb piszok jó munkát végzett. Mindehhez természetesen nagy segítség volt a zseniális színészi gárda - akik közül jó páran, úgy mint az azóta már Oscar díjas Emma Stone, az Oscar díjra jelölt Jesse "facebook" Eisenberg, valamint a cuki Abigail Breslin - még csak a pályájuk elején jártak. Harrelson természetesen már akkor is egy rutinos róka volt. Az ő kis csapatuk egy fantasztikus egyenlet végeredménye voltak, és bizony sokak kedvence lett ez a film a műfajon belül. Mondanom se kell, hogy az emberek évekig követelték a folytatást, ami most, 10 éve elteltével végre megérkezett. A kérdés csupán az, mennyire őszinte ez a végre?

zombieland-2-9.jpg

Az örökség szele

Hőseink még mindig élik a zombivadászattal telített mindennapjaikat, amit unalmukban azzal dobnak fel, hogy a zombikat elkezdik faj besorolásba rendszerezni, hogy a jövőben mindig tudják, mikor, milyen erőforrásokat és energiát kell felhasználniuk a sikeres mészárlás érdekében. Ezzel egyidőben természetesen Eisenberg karakterének szabály rendszere is jó pár ponttal bővül. Ez az életvitel azonban idővel unalmassá válik, és a csapat legfiatalabb tagja ennek hangot is ad. Ez odáig vezet, hogy a vállára veszi a világot és elindul  - egy hippi társaságában - egy másik, reményei szerint jobb és változatosabb jövő felé. A csapat többi tagja pedig úgy dönt, nem hagyják szétesni a tshaládot és a leányzó után erednek. Útközben csatlakoznak hozzájuk még páran, de az ezzel járó élményeket, inkább meghagyom nektek. A lényeg, hogy 10 év hosszú idő és ami annak idején működött egy filmben, nem biztos, hogy ma is ugyan úgy működne. Vagy ha működik is, nem biztos, hogy sikerül megfelelő mennyiségű újdonsággal feltölteni, mégtöbbet belerakni a sikeres receptből. A helyzet az, hogy elég felemásra sikeredett ennek a milyenje. Ugyan pörgősebb, gyorsabb tempót képvisel a film, viszont ez nem minden esetben vált az előnyére.

02_6.jpg

A vér fröcsög, a karakterek közti kémia még mindig fantasztikus, az új szereplők működnek, a poénok pedig záporoznak, csak éppenséggel nem mindegyik üt, sőt. Van egy-két olyan pillanat, amikor érzed legbelül, hogy nagyon kellene röhögnöd, de mégsem megy, és egy-két jelenet túlnyújtottsága miatt néha még el is kezdesz mozgolódni a székedben, vagy megnézed a már rég kifogyott popcornos dobozkádat, hogy van-e még az alján valami. Kétségtelen, hogy amikor betalál a humora, akkor hangosan vinnyogsz és a térdedet csapkodod, és hála az égnek jó pár ilyen szakasz akad, de sajnálatos módon, legalább ugyan ennyi (ha nem több) erőtlen poén is becsússzan, és ez egy idő után kissé zavaró lesz. Ha pedig már az erőtlen dolgok...a gyengébb poénok mellett a legnagyobb szívfájdalmam az volt, hogy a dráma mennyire nem működött benne. Természetesen tisztában vagyok vele, mit képvisel a film, és nem is Last of Us szintű mélységet vártam se a sztoritól, se a karakterektől, de elszomorító, hogy milyen szinten nem működött benne a dramaturgia. Össz-vissz talán egy jelenetnél éreztem, hogy hatásos az adott történésnek a végkifejlete amit láttam, de a többinél nem jött át az erő, és összességében az egész filmről elmondható, hogy helyenként erőtlen, és szinte teljesen kihalt belőle a para, valamint a félelem érzet és az a minimális komolyan vehetőségi faktor, ami az első részben jelent volt és nagyon jól működött.

03_7.jpg

Legyen végleges az a pont

Nem mondom, hogy rossz lett a Zombiland 2 és azt se, hogy felesleges, mert amikor működik, akkor nagyon működik és megidézi az első rész szellemét, de sajnos több az erőtlen, a kissé bátortalan szakasza, ami miatt nem lesz annyira őszinte a mosoly, és az a bizonyos végre érzés, amit az előzetesek után vártak, illetve sokan reméltek. Persze biztos lesznek olyanok, akiknek ez elég, és szívesen megnéznének akár egy harmadik lövést is, de számomra ennyi bőven elég volt ebből az univerzumból. Az első részt bármikor szívesen újranézem majd a jövőben, de a második lövésből nekem egy találat bőven elég volt. 6/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5715227952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.02.14. 15:28:20

inkább utánlövés ez...
csak az menti meg, hogy harrelsonnak nagyon jól áll, illetve rosario d. benne van.
nem egészen értem, hogy miért is készült el ez, illetve igazából értem, azt nem értem, hogy miért vártak vele 10 évet.
süti beállítások módosítása