Családi kapcsolatok és a filmek

2020. február 13. - kultúrfaló

Legújabb filmes listánkban igyekeztünk a családi viszonyok legszínesebb skáláját körbejárni örökzöld klasszikusokkal és modern alkotásokkal.

A mondás szerint a barátaidat megválaszthatod, a családtagjaidat nem. Ha szerencsénk van, szerető, védőhálóként működő családba születünk. Ha nem, akkor mi döntjük el, hogy mennyi energiát fektetünk bele, hogy jobbá tegyük, illetve egyáltalán hajlandóak vagyunk-e benne maradni. A családon belüli kapcsolatok a legjobb esetben sem működnek maguktól. Mindenkinek egyformán kell érte tennie, hogy jól funkcionáljon egy ilyen közösség.

A mostani lista igazán rendhagyóra sikerült, csak az elkészülése után tűnt fel, hogy a filmjátszás mostani ikonjai közül többek fiatalkori alakítása is felkerült. Véletlenül alakult így, de talán nem is baj, mert ebből is látszik, hogy milyen jó színészek, és nem alaptalanul rajonganak értük annyian világszerte. A válogatás most is szubjektív.

Gilbert Grape (What's Eating Gilbert Grape, 1993)
 Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Darlene Cates, Laura Harrington, and Mary Kate Schellhardt in What's Eating Gilbert Grape (1993)

Az édesapa halála óta az ötfős Grape családban Gilbert (Johnny Depp) a családfő. Nincs könnyű dolga: édesanyja két éve nem hagyta el a házat, és nagyon meghízott; a legfiatalabb testvér, Arnie (Leonardo DiCaprio) pedig értelmi fogyatékos. Két húga segítségével képesek csak családként működni. Gilbert a helyi élelmiszerboltban eladó, ezenkívül pedig folyamatosan figyel az öccsére, hiszen Arnie csak neki fogad szót, rá hallgat. Rendszeresen kimennek a főút mellé nézni a városka határában elszáguldozó lakókocsi-karavánokat. Gilbert ilyenkor egy jobb és színesebb életről álmodozik, Arnie pedig imádja ezt az elfoglaltságot. Amikor az egyik kocsi meghibásodik, két utasa (Juliette Lewis, Penelope Branning) néhány napra letáborozik a város határában, és összebarátkoznak a Grape fiúkkal, akik közül Gilbertre teszik a nagyobb hatást. Amikor a lány és a nagymamája újra útnak indul, megadatik a lehetőség a srác számára, hogy hátrahagyja addigi életét, és velük menjen. 

Lasse Hallström 1993-as filmje egy fiatal fiú szemszögéből mutatja be azt, hogy milyen megterhelő lehet, ha már tini kora óta kell valakinek a családjáról gondoskodni. Gilbert nehéz terhekkel indul neki az életnek, hiszen szinte egész nap ügyelni kell a testvérére, mellette pedig még normális életet is szeretne, esetleg egy barátnőt vagy pedig úgy elmenni valahova, hogy Arnie ne legyen mindig vele. 

Leo alakítása sok néző emlékezetében megmarad, hiszen félelmetesen élethűen kelti életre a fogyatékos kissrácot. Nem hiába jelölték érte Oscar-díjra. Johnny Depp ebben a filmben sok nézőnek furcsa lehet, hiszen semmilyen maszk, jelmez nincs rajta. 

Szenvedélyek viharában (Legends of the Fall, 1994)