7000-es fordulatszám - Az aszfalt királyai

2019. november 11. - Fincherista

Jelen évtizedünk egyik, ha nem a legjobb autós mozijában, a Hajsza a győzelemért c. alkotásban volt egy jelenet, amikor a Daniel Brühl által kiválóan megformált Niki Lauda éppen egy Ferrarit tesztelt, majd amikor félreállt vele, akkor az előtte álló mérnöknek panaszkodott. Kritikája során kitért az autó hiányosságaira, amit a mérnök elképedt arccal hallgatott, majd meg is jegyezte a pilótának, hogy ilyet nem mondhat, elvégre egy Ferrariról van szó. Lauda cinikusan egy szimpla vállvonással zárta le a kommentjét, mondván, ami rossz, az rossz, legyen az akár a leghíresebb sportautó. Aki elnézegette volna azt a jelenetet akár másfél-két óráig is, annak Az aszfalt királyai (eredeti, témamegjelölő címén: Ford vs. Ferrari) rajt-cél győzelmet fog aratni, merthogy James Mangold legújabb, életrajzi ihletettségű rendezése arról szól, hogyan építsünk világverő sportverdát.

fvf.jpeg

Tovább

II. világháborús Star Wars - Midway

Minden korszaknak megvannak a maga hősei, olyanok, akik saját testi épségükkel sem törődve, olykor az életük árán harcolnak a demokráciáért, országuk szabadságáért, társaikért. Az amerikaiak pedig előszeretettel mutatják meg hőseiket, nem csak a tetteik nagyszerűsége miatt, hanem azért is, mert a legtöbbször roppant látványos filmet és izgalmas történetet lehet kerekíteni.

midway-movie-review-2019.jpg

Tovább

Stallone lánya a pácban! - 47 méter mélyen 2

2019. november 06. - REMY

2017-ben, a 47 méter mélyen című alkotással egy meglehetősen olcsó, de a lehetőségekhez mérten egy bőven nézhető cápás alkotás került a nagyérdemű elé. A pénzügyi sikert látva nem volt meglepő, hogy berendelték a folytatást, immáron nagyobb büdzsével, nagyobb téttel és Stallone nevével fémjelezve! (Trolltime: Természetesen nem Sylvesterről van szó, hanem a lányáról, Sistine-ről)

47_meter.jpg

Tovább

Uneasy lies the head that wears the crown - The King

Ugyan William Shakespeare a fenti mondatot IV. Henrik szájába adja, a gondolat univerzalitását azonban jelzi, hogy fiára épp úgy igaz, mint azóta sok felelős vezetőre, akik legalább annyira látják magukat a nép szolgájának, mint urának (és még az MCU legújabb felvonásában is elhangzik). Az igazságos király képe, aki a békére törekedik, sajnos ma épp olyan meseszerű, mint a középkorban, a különbség csupán annyi, hogy most sokkal kifinomultabb módokon lehet ezt a valójában talán nem is létező archetípust valós személyekkel összekapcsolni.

king4.jpg

Tovább

Vissza a múltba - Lilith: A tövis jele

A Bonelli-képregények színe-java #5

Tippelni sem merem, hogy pontosan mit is jelentett a GooBo kiadó számára a Dragonero c. fantasy-képregény behozatalának sikere, de annyi ugyebár bizonyos, hogy közel két év alatt már a hetedik kötetnél járnak. Illetve amelett idén belekezdtek további Bonelli-címek megjelentetésébe, amolyan antológia jelleggel, Maximum Bonelli-címen. Nos, ez utóbbi széria ötödik kötete lett Lilith, az időutazó hősnő kalandja, akinek történetét a Dragonerót is jegyző Luca Enoch nevéhez fűzhetjük. És csakúgy, mint a sárkányvérben fürösztött harcos legendájánál, az olasz képregényíró ezúttal sem okozott csalódást és egy igazán élvezetes világot épített fel.

lili.jpg

Tovább

Az 1000 halott pokla - 3 From Hell

2019. november 01. - REMY

Rob Zombie-t nem azért szeretik (szeretik egyáltalán?) a horror-rajongók, mert annyira jó rendező, hanem mert képes zseniálisan ábrázolni a kegyetlenséget. Képes mindezt megfűszerezni poénkodással, valamint képes arra, hogy a végeredményt jól nyakon öntse egy kád bűzölgő, rothadó moslékkal. Ennek eredményeképpen pedig kialakul egy olyan trashmozi, ami bőven belefér a gulity pleasure kategóriába. És igen, pont erre tökélete példa az 1000 halott háza széria első két része.

hell2.jpg

Tovább

Mi is az a halloween? - A mindenszenteki ünnepkör története

Elérkezett az év egyik leghangulatosabb, legszebb és legkülönösebb ünnepi időszaka. A temetőkben gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére, friss virágot, koszorúkat viszünk a sírokra. Az emlékezés időszaka ez, de korántsem szomorú ünnep, sőt van egy bolondos, vidám oldala is, ami békésen megfér a csendes emlékezés, tiszteletadás mellett. Ősi időkre visszanyúló ünnepkör ez, mely a mai formáját több, különböző kultúrákból származó népszokás és ünnepnap egybeolvasztásával érte el. Talán ennek a szerteágazó eredetnek is köszönhető, hogy bár hazánkban is régre visszavezethető múlttal rendelkezik, mégis sokan nincsenek pontosan tisztában az ünnep mibenlétével. Miért is gyújtunk ilyenkor gyertyát? Mi a mindenszentek és a halottak napja közti különbség, és végül is melyik mikor van? És mi a frász tulajdonképpen az a halloween, melyre a blog hasábjain immár évek óta horrorfilmes cikkekkel készülünk? Egyáltalán hogy jönnek a képbe a horrorfilmek egy ünnep kapcsán? Ebben a nálunk rendhagyónak számító cikkben igyekszem megadni a választ a fenti kérdésekre, illetve kísérletet teszek arra, hogy röviden és áttekinthetően összefoglaljam, honnan is erednek a ma is életben lévő ünnepi szokások, hagyományok.trickrtreat_1.jpg

Tovább

Hátborzongató klasszikus - The Haunting – A ház hideg szíve

Egyszerre gótikus, kísértetházas rémtörténet és komoly pszichológiai horror, mindez 1963-ból. Ezzel a filmmel egyetlen baj van csak, mégpedig az, hogy ha láttad, utána az összes hasonló tematikájú film eme remekmű olcsó koppintásának fog tűnni. Tulajdonképpen ez nagyjából így is van. Én legalábbis hasonlóképpen viszonyulok hozzá, mint William Friedkin klasszikusához, Az ördögűzőhöz, mely nemcsak, hogy lefektette az alapjait a démoni megszállással operáló műveknek, hanem rögtön ezek magnum opusává is vált, amit azóta sem sikerült felülmúlnia senkinek. Talán az sem véletlen, hogy Friedkinhez hasonlóan A ház hideg szíve rendezője, Robert Wise sem az a fajta direktor volt, aki elkötelezte volna magát egy adott műfaj mellett. Repertoárjában megfért egymás mellett a zenés film (West Side Story, 1961), a történelmi eseményt feldolgozó dráma, katasztrófafilm egyveleg (Hindenburg, 1975), illetve a sci-fi különböző válfajai is (Az Androméda -törzs, 1971, illetve Star Trek: A mozifilm, 1979).haunting3.jpg

Tovább