[Supernatural Movies]

Star Wars koncepciós rajzok

Avagy Ralph McQuarrie öröksége

2015. november 25. - Fincherista

1_27.jpg

Ha Star Wars, akkor Ralph McQuarrie. Ritkán hallhatjuk, pedig bőven van benne igazság. A régi trilógia koncepciós rajzait készítő mester ugyanis elévülhetetlen szerepet játszott abban, hogy a Csillagok háborúja olyan legyen, mint amilyen lett. Kosztümök, maszkok, kultikus karakterek (többek között Darth Vader, Csubakka, C-3PO, R2-D2), sőt, mi több konkrét jelenetek sorát köszönhetjük neki, s látásmódja mindhárom rész alapját képezte. George Lucas saját bevallása szerint teljes mértékben megbízott a rajzaiban, amikor pedig nem tudta pontosan megfogalmazni elképzeléseit, akkor szintén előkerültek McQuarrie képei, mivel közöttük bizonyosan volt olyan, amely tökéletesen illusztrálta gondolatait. Egészen kivételes szinkron volt kettejük kreativitásában, szinte látták egymás gondolatait, mi pedig a filmek formájában láthattuk kifogástalan kooperációjuk csodálatos végeredményét.  

ralph.jpg

McQuarrie egyébként eleinte nem bízott a projektben. Tisztelte az alapanyagot, lelkesen végezte munkáját, de úgy érezte, bukás lesz a vége, ugyanis elképesztően költségesnek tartotta képei megfilmesítését, valamint (sokakhoz hasonlóan) nem gondolta volna, hogy ekkora tömegeket fog megmozgatni. Szerencsére tévedett, hatalmas siker lett az Egy új remény és jöhettek az újabb ötletek, az egyre merészebb rajzok. Noha értelemszerűen a Star Wars filmes univerzuma a munkásságának legkiemelkedőbb darabja, a trilógián kívül dolgozott Az elveszett frigyláda fosztogatóin, az E.T. A földönkívülin, valamint a Selyemgubón is. Utóbbinál a speciális effektek fűzhetők nevéhez, amiért Oscar-díjat zsebelhetett be. Munkái számtalan szakembert ihlettek meg, de fel nem használt rajzai sem vesztek el, hiszen a Disney a Lázadók sorozatban már épít is rájuk, de a filmek látványvilága is erősen hajaz majd munkásságára (előbbiről a comment:comon, utóbbiról a nerdblogon jelent meg érdekes írás).

Ralph McQuarrie 2012. március 3-án hunyt el 82 évesen. A kivételes tehetségű illusztrátor előtt ezen poszttal szeretnénk tisztelegni, amelyben összegyűjtöttük a három legkiemelkedőbb munkájának legzseniálisabb rajzait. Nyugodjék békében.

Csillagok háborúja: Egy új remény

 

A Birodalom visszavág

 

A jedi visszatér

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr828007663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.11.26. 08:40:29

ezeket nem lehet eleget nézegetni!

Dallas (a kitiltott) 2015.11.26. 12:13:50

Gyakorlatilag neki köszönhetjük a trilógiát, ha jól látom..

Fincherista 2015.11.26. 14:40:20

@Dallas (a kitiltott): Látvány tekintetében nagyon sokat tett hozzá, de azért túlzás lenne egy-két embernek tulajdonítani a végeredményt.
süti beállítások módosítása