[Supernatural Movies]

A nyolc leghülyébb brit film

2016. június 25. - hakos05

A Brexit szót egy nap leforgása alatt megismerte az egész világ. Mondhatnánk, hogy elkezdődött az emberi hülyeség új korszaka, de ha körülnézünk a brit filmek háza táján, láthatjuk, hogy ez már sokkal hamarabb beköszöntött. Az alábbiakban összeszedtünk nyolc hülye angol filmet. Vannak köztük zseniálisan és kevésbé zseniálisan hülyék. Hogy mi mégis volt a válogatás alapja? Természetesen racionális döntés, mi más? Ahogy egy nyolcas listához illik.

closing_logo_2.jpg

8. Leszbikus vámpírok gyilkosai (2009)

the_lesbian_vampire_killers.jpg

Rögtön egy magas labdával indítok, melynek már a címe is elég hülye ahhoz, hogy ne akarjuk azonnal megnézni. Nem is ígér mást, mint amit a neve sugall: létezik egy átok, mely szerint a tizennyolcat betöltött lányok leszbikus vámpírokká változnak. Ez az alapkoncepció vegyül a legtipikusabb horrorklisével, az erdei házban való tivornyázással. Az egyik szereplő az a James Corden, aki késő esti talkshowjában előszeretettel karaokeztat kocsijában ismer énekeseket. Valószínűleg ezt a filmjét már ő is megbánta.

7. Galaxis útikalauz stopposoknak (2005)

hitchikers-h2-cast.jpeg

Douglas Adams nagysikerű könyve alapján készült film erős felütéssel kezdődik: Arthur megtudja, hogy a Föld egy galaktikus bekötőút miatt útban van és lerombolásra kerül. Ford viszont magával viszi egy űrhajóval és hamarosan különös lényekkel és egy depressziós robottal is összefut. Minden, ami szürreális és jellegzetesen angol humor, az megtalálható a regényben, az adaptáció leginkább csak egy hülye film lett, melyhez ráadásul az amerikaiaknak is volt köze.

6. Az időutazás nagy kérdései (2009)

frequently-asked-questions-about-time-travel-1024.jpg

Mi lesz akkor, ha néhány brit összefut egy lánnyal, aki azt állítja, hogy a jövőből érkezett? Minimum káosz. És mi lesz akkor, ha a srácok felfedezik, hogy a kocsma mosdója időkapuként működik? Orbitális káosz. A szereplőknek fogalmuk sincs, hogy éppen mennyit fognak előre- vagy visszautazni az időben, többek között ez adja a mozi savát-borsát. Így válik Gareth Carrivick alkotása az egyik leghülyébb időutazós filmmé.

5. Világvége (2013)

worlds-end-landscape-1431449896-1239320-585266234870647-1453166364-o.jpg

A Cornetto trilógiából az első, a Haláli hullák hajnala az, ami zseniálisan hülye, a többi meg csak szimplán. Ebben a tekintetben a harmadik rész viszi a prímet: az alapkoncepció egy kocsmatúra, mely a Világvége nevű hellyel záródik és ahol hamarosan egy idegeninvázió kellős közepén találják magukat hőseink. Ha ez alapján még nem tűnne elég hülyének, az idegenek emberalakot öltenek, de onnan ismerhetők fel, hogy világít a szemük és vér helyett kék folyadékot lövellnek ki, mihelyt lerepül a fejük vagy a végtagjuk. Mert ez is megtörténik benne, nem is egyszer.

4. Kingsman – A titkos szolgálat (2014)

kingsman-secret-service-mirror.jpg

Egy kém-vígjáték, melyben minden benne van, hogy ráaggassuk a ’hülye’ jelzőt (értse ezt mindenki úgy, ahogy akarja): a kifinomult angol úriembert játsszó Colin Firth, aki ha úgy tartja kedve egy spéci esernyő és egy pohár segítségével csap szét mindenkit (hol máshol, mint egy pubban?); a legdurvább ügynök-kiképzés; egy pösze főgonosz (a nagyon nem brit Samuel L. Jackson megformálásában); az egyedi lábakon közlekedő Gazelle nevű lány és úgy összességében az év legelvetemültebb akciójelenete egy filmben. A felsorolás pedig korántsem teljes.

3. Ali G Indahouse (2002)

ali-g-gjfaau5uu6xzml3z8ryg35snqhp.jpg

Sacha Baron Cohen legismertebb karaktere igazi sikertörténet. Kezdetben csak szkeccsként tűnt fel, majd saját sorozatot, később egészestés filmet is kapott. Ez lett az Ali G Indahouse, melyben végre megmutathatta Nagy-Britanniának, hogy mi a tuti: Ali, aki úgy beszél, mint egy feka, mégis fehér. A filmben a gangek a keleti és nyugati oldal határát a félelmetes Méhecske Óvodánál jelölik ki. A gond csak az, hogy a központjukat be akarják záratni, Ali G ezért éhségsztrájkba kezd és hamarosan a politikai szcéna kellős közepén találja magát.

2. Brian élete (1979)

lifeofbrian-650.jpg

Lássuk be, egy ilyen lista nem lenne teljes a Monty Python csoport valamely filmje nélkül. A Megváltóval összetévesztett Brian kalandjai megannyi idézhető jelenettel bírnak. A három király látogatásától kezdve a megkövezésen, a téves latinsággal a falra firkáláson és Pontius Pilátuson át (melyből külön mém is lett), a kereszten való arról éneklésről, hogy nézzük az élet napos oldalát. Egyértelműen az egyik leghülyébb angol film.

1. Dr. Stangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964)

dr-strangelove-1964.jpg

Miért kapott helyet ez a film a listán? Mert rávilágít, arra hogy a második világháború után az emberek talán még hülyébbek voltak, mint előtte: atombombával fenyegették egymást. Mi tagadás, elég sok ész kellett nem belegondolni abba, hogy a fél világ elpusztulhat! De ki lehetett az az elvetemült, aki ebből viccet csinált hidegháború kellős közepén? Természetesen Stanley Kubrick.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr778843308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2016.06.26. 18:48:45

Halk megjegyzes, a Vaskabatok szerintem jobb mint a halali hullak hajnala. Csak, hogy a zsenialisan hulye <-> szimplan hulye jelzodbe belekothessek...

hakos05 2016.06.26. 20:27:22

@mojoking77: Igyekeztem azért vegyesre venni, de ha akarom az itt szereplő összes film zseniálisan hülye, ha akarom akkor idiótaság mind :) Ahogy az őrült és a zseniális közt is vékony a határ.

rockjano 2016.06.26. 20:32:20

A Gyalog-Galopp enek a műfajnak a csúcsalkotása.

Emlékszem még gyerekként amikor először moziban láttam azt sem értettem mi ez.

Először tök komolyan vettem... :-)

Alhazred 2016.06.26. 20:52:29

akartam mondani én is, hogy a cornetto-trilógia első része oké, a második zseniális, oltári, megfekvős, a harmadik viszont sajnos nagyon gyengusz lett szerintem.

2016.06.26. 21:36:53

Britannia Gyógyintézet

McZozo 2016.06.27. 12:45:58

Vannak olyan filmek itt amikkel egyetertek, de vannak amelyekel nem. Peldaul a Kingsman a maga oruletevel szerintem zsenialis, az adott ev legjobb filmje volt szerintem.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2016.06.27. 12:46:23

Az időutazás nagy kérdéseit még nem láttam, de a többi zseniális.

Orltran 2016.06.27. 20:20:57

@McZozo: Mivel a listán szereplő összes film kifejezetten nagyon jó (kivéve talán a Galaxis útikalauz), szerintem a szerző is így gondolja, hogy a Kingsman nagyon jó film. Mivel a Brian élete is szerepel rajta, ehhez kétség sem férhet :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.28. 09:42:50

A Galaxis útikalauz... kevés szarabb filmet láttam. Még az eredetinél is ócskább. Különösen a manapság kötelező néger főszereplővel. Mivel Ford Prefect a könyvben deklaráltan fehér.
süti beállítások módosítása