[Supernatural Movies]

Vihar előtti csend - Trónok harca 7. évad 1. rész

2017. július 17. - Mikesi Tomi

Teljesen érthető módon elképesztő várakozás előzte meg a Trónok harca hetedik évadát, ezúttal a megjelenésre ráadásul több, mint egy évet kellett várniuk a rajongóknak. SPOILERES írás következik!

kepernyofelvetel_75_1.png

Azoknak, akik azt gondolták, az első részben úgysem fognak sokan meghalni, a sorozat rögtön az első jelenetben a tudtára adja, hogy ez még mindig Westeros, Valar morghulis, Arya pedig ehhez mérten megmérgezi az összes férfit a Frey házban.

A főcím után láthatunk egy vészjósló beállítást, a Fal felé vonuló Másokról és hatalmas seregükről, amihez időközben szemmel láthatóan óriások is csatlakoztak. Ezután Meera és Bran megérkezik Feketevárba.

Jon egy megkérdőjelezhető döntést hoz, a Stark házat eláruló családok birtokait ugyanis visszaadja a legifjabb sarjainak, akik életben maradtak. Sansa persze nem ért egyet, de mikor Kisujj megpróbálja kihasználni ezt a nézeteltérést, minden további nélkül elzavarja.

Szemtanúi lehetünk Cersei és Jamie borzasztóan kényelmetlen párbeszédének, a köztük lévő feszültség minden pillanattal tovább fokozódik, azt pedig, hogy mi lesz a következménye, ha a két testvér egymás ellen fordul, elképzelni sem lehet. Egyelőre Cersei azonban csak a négy égtáj felől rájuk leselkedő ellenségeikkel foglalkoznak. Euron Greyjoy megérkezik Királyvárba, feltett szándéka pedig, hogy hatalmas flottájáért és segítségéért cserébe feleségül veheti a királynőt. Cersei habozás nélkül visszautasítja, de meg is magyarázza, hogy Euron túl sokszor döfte hátba tulajdon szövetségeseit, hogy elfogadhassa az ajánlatát.

kepernyofelvetel_70.png

Sam sorsában továbbra sem áll be gyökeres változás, a Fellegvárban a mesterek csupán egyszerű szolgaként tekintenek rá, aki az ágytálakat mossa és az ebédet osztja. Erről láthatunk is egy elég érdekes montázst, ami kifejezetten kilóg a sorozatból. Kiderül azonban, hogy a könyvtárnak van egy csak mesterek számára fenntartott részlege is, ahová Samnek tilos a belépés, de ő mégis ég a vágytól, hogy megtudhasson mindent az északról érkező veszedelemről és a sárkányüvegről. Nem nehéz kitalálni, hogy ezek után mit tesz. Mielőtt még ellopná a kulcsot egy alvó mestertől, az egyik zárkából (ezek szerint a Fellegvárban börtön is van) egy megkövesedett kéz nyúl felé, majd egy hang megkérdezi, hogy megérkezett-e már Viharbanszületett Daenerys.

Arya egy erdőn lovagol keresztül, mikor egyszerre ismerős énekhang üti meg a fülünket. Ez nem… á, nem lehet, ő mégis mit keresne a Trónok harcában… de, tuti ő… és aztán ott ül Ed Sheeran. Persze a Lannisterek katonáinak megszokott vörös páncéljában egy csapat fiatal katonával, de így is kellően WTF élmény. A katonák láttán Arya először megriad, aztán a biztatásukra mégis odaül hozzájuk. Étellel és itallal is megkínálják, bár Arya jelentőségteljesen végigméri őket, látva, hogy botor módon a fegyvereiktől távol ültek le. Lelki szemeink előtt megjelenik a bosszúálló Stark-lány, aki első adandó alkalommal lemészárolja ezt a csapat, kissé szedett-vedett katonát, ám mikor a történeteiket hallgatva ráébred, hogy mennyire ártalmatlan és kis-stílű alakokkal is van dolga, úgy dönt megkíméli életüket.

A következő képsorokon a Vérebet láthatjuk, ahogy Beric Dondarrion csapatával egy elhagyatott házban húzzák meg magukat. A Véreb örök cinizmusa és szkeptikus hozzáállása csődöt mond, mikor a Bericet többször is feltámasztó pap odahívja őt a tűzhöz és arra kéri, hogy mondja el, mit lát a lángokban. A Véreb arcára őszinte döbbenet ül ki, mikor valós dolgokat lát a tűzben. Elmondja, hogy holtak ezrei vonulnak ott, ahol a tenger és a Fal találkozik, egy nyílhegy alakú magaslat tövében. Valószínűleg az Árnyéktoronyról van szó, a két tengerparti vár közül az található egy hegység lábánál.

Végül pedig Daenerys kiköt Sárkánykőnél, aminek ő is és mi is nagyon örülünk, aztán, hosszan láthatjuk, hogy továbbra is nagyon elégedett. Aztán megkérdezi Tyriont, hogy, na kezdhetjük?

Én személy szerint jobban örültem volna neki, ha ezt a kérdést már a rész elején felteszi. Az epizódra a már megszokott hihetetlen minőség jellemző. A Trónok harca kapcsán jogos az észrevétel, hogy technikai szempontból a sorozatok utolérték mozifilmeket. Ebben a részben ugyan elmaradnak a nagy csaták, véres összecsapások, de a legtöbb sereg elfoglalja pozícióját és készül az összecsapásra. Míg a déliek még a saját problémáikkal vannak elfoglalva, addig az északiak már észbe kaptak, hogy azok semmit sem számítanak, ha a Mások átjutnak a Falon.

Azért néhány érdekes dolgot ebben a viszonylag nyugodt részben is megtudtunk. Cersei Királyvárba hívatta Jont, hogy esküdjön fel neki, bár ezt valószínűleg ő sem gondolta komolyan. Arya bevallása szerint pontosan oda tart, hogy megölje Cerseit, akinek Euron becses ajándékot ígér. Jon pedig, amennyiben megkapja Sam üzenetét, várhatóan minden további nélkül Sárkánykő felé veszi, ahol egy hegynyi sárkányüveg található. Jorah Mormont Fellegvárban raboskodik és egyre inkább szüksége lenne arra az ellenszerre.

kepernyofelvetel_77.png

Remélhetően a következő rész kicsit nagyobb sebességre kapcsol, de évadindítónak ez a rész is megfelelt, hiába van szó az eddigi legrövidebb évadról. Az utolsó rész elképesztő tempója után a sorozat kicsit visszavesz és hagy időt mindenkinek, hogy elfoglalja helyét. Nézőknek és sorozatbéli karaktereknek egyaránt.

Az HBO Go linkje 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5212670545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.07.18. 11:02:08

magasan a kalóz volt a legjobb az egészben. Mert Euron Greyjoy kalóz az tuti. :D

Mikesi Tomi 2017.07.18. 11:16:13

@doggfather: Euron beszólása Jaimenek aranyat ér, a legjobb szöveg az első részben.
süti beállítások módosítása