[Supernatural Movies]

TOP 15 Dwayne "The Rock" Johnson film

2020. május 02. - REMY

1972. május 2-a, a nap, mikor a Szikla kis kavicsként a világra jött, hogy meghódítsa a világot. A kis Dwayne, pankrátor családban született, lényegében az összes rokona űzte a sportot, az apjától a nagyapján át egészen az unokatesójáig. A kis Szikla végül mégsem ezen az úton próbált meg elindulni a világhírnév felé, hanem NFL álmokat dédelgetve, az amerikai focival. Sportösztöndíjat kapott a Miami Hurricanes csapatánál, amivel végül egyetemi bajnokságot is sikerült nyernie. A kezdeti siker után viszont jött az a sérülés, ami az utolsó egyetemi évére ki is nyírta a karrierjét.

dwayne-johnson-the-rock-american-wrestler-photoshoot-american-actor.jpg

Ezután kapta elő végül a családi bizniszt, hagyta a fenébe a kriminálpszichológiát és fogott bele a pankrációba. És milyen jól tette! Pillanatok alatt Rocky Maiviából Dwayne „The Rock” Johnson lett, aki szinte egy szemvillanás alatt feledtette a felmenőit és önálló, fényesen csillogó karriert épített ki magának. Mi több, annyira élvezte a médiafelhajtást, hogy szinte otthonának tekintette a kamerák kereszttüzét. A Szikla padlót fogott, felkelt és nagyobb erővel sújtott le a világra, mint azt bárki is gondolhatta volna.

Hollywood pedig elkezdett kopogtatni az ajtaján…

Néhány kisebb sorozatos mellékszerep után minden idők egyik, ha nem a legrosszabb CGI szörnyeként jelent meg a 2001-es Múmia visszatér című alkotásban Skorpiókirályként, amit aztán egy évre rá, 2002-ben egy önálló spin-off filmként folytatott. Bár karrierjének messze nem a csúcspontjáról kell beszélni ezen szerepek esetében, de belépőt nyert a filmvászonra, a megállás pedig esélytelen volt. The Rock lényegében minden lehetőségre lecsapott, volt vígjáték szereplő, katona, edző, fogtündér, profi NFL-játékos és bármilyen karakter, amit felkínáltak neki. Az igazi áttörés ugyanakkor a 2010-es évekre jött el nála. Résztvevője lett a Halálos iramban franchisenak, kimaxolta komikus oldalát, valamint blockbusteres húzónév lett, aminek hála a világ legjobban fizetett színészévé tudott avanzsálódni.

hulk-vs-rock-wrestlemania-stare-54aeba09-c89c-498f-95f4-96e6cf084dc1.jpg

Noha valószínűleg sosem lehet majd a Sziklára minden idők legjobb színészeként tekinteni, de óriási tisztelettel kell ránézni arra a parádés karrierre, amit egy padlófogás után, rengeteg melóval végül sikerült elérnie. A Szikla egyszerre pankrátor-legenda, Hollywood-i szupersztár és nagybetűs EMBER, aki nem a botrányaival hívja fel magára a figyelmet, aki a kopasz fej, kigyúrt és tetovált teste ellenére, mindvégig egy végtelenül szimpatikus figura tudott maradni, mind a mai napig.

15 - Felhőkarcoló (2018) 

15_3.jpg

Egy dolgot sajnálok nagyon a Sziklánál. Mégpedig azt, hogy sokszor megpróbál földhözragadt és emberi lenni. Feleslegesen… Mindez persze függetlenül a film minőségétől, viszont cserébe ezzel a húzásával odabiggyeszt egy keserű szájízt is a néző szájába. A Felhőkarcoló egy tökéletes példája ennek a felfogásnak. Adott egy épkézláb történet, jó látvány és szinte minden, hogy egy remekbeszabott szórakozásnak legyünk szemtanúi. Erre a Szikla lekorlátozza és ketrecbe zárja magát. Noha ráfért a listára a filmje, mert bőven az élvezhető kategóriába tartozik, de sokkal több volt benne, mint amit végül sikerült kihozni belőle. Alapjáraton pörgő Die Hard-klón.

14 - Gyerekjáték (2007)

14_2.jpg

Egy Disney-mese egy kis hercegnővel és egy óriásgorillával. Láttuk ezt már párszor. Hulk Hogan, Arnold és még Vin Diesel is megpróbálkozott ilyesmivel karrierjük során, és bár sokszor nem okoztak maradandó élményt, mégis azt lehet mondani, hogy van potenciál ezekben az alkotásokban. A Gyerekjáték többnyire működött, noha sokszor szirupos képet festett, de volt benne egy jókora adag szerethetőség, ami miatt nem tűnik kínosnak az egész móka. Az apa - lánya egymásra találás remekül működik benne, függetlenül attól, hogy kiszámítható és sablonos az egész kaland. Rock ebben is bizonyította, hogy nem lehet nem szeretni.

13 - Jumanji: A következő szint (2019)

13_5.jpg

Az első résztől ugyan jócskán elmarad a folytatás, de még így is a bőven élvezhető, korrekt folytatások táborát erősíti a film. Dr. Bravestone karaktere kiváló, még akár egy külön filmet is elbírna. Mindenestre a kalandor szerep illik Rockhoz, amit majd a Dzsungeltúra című filmjében tovább tud bizonyítani.

12 - Rampage: Tombolás (2018) 

12_8.jpg

Bátor vállalkozás volt Brad Peytontól, hogy egy 2D-s játékból csinált adaptációt, de igaza lett. Noha a Rampage valószínűleg sosem lesz kultfilm, de még csak az sem, amiről sokat fognak beszélni, de ettől függetlenül mégis működik az elképzelés egy bizonyos szinten. Látványos zúzda, egy rövid és egyszerű történettel tálalva. Ráadásul a Szikla tökéletes párja volt Georgenak, aki könnyedén vitte el a show-t az egész mókázásban. Hétvégi limonádé.

11 - Csapda (2013) 

11_7.jpg

Tipikusan az a film, amit megnézel, azt mondod rá, hogy korrekt. Semmiben nem kiemelkedő vagy gyenge, egyszerűen csak korrekt. Igazából a sztori jó és a kivitelezés se rossz. A Csapda a legkevésbé Rockos-film, amit valaha elkészített karrierje során. Bár a toplista 11. helyét ugyan elfoglalja, de ez inkább annak köszönhető, hogy ez az a film, amit azoknak is bőven lehet ajánlani, akik alapjáraton nem kedvelik Dwayne filmjeit. Itt nem izmozik, nem játszik keménylegényt, egyszerűen csak akart valami újat és összehozta. Bűnszervezetes dráma kedvelői előnyben.

10 - Törésvonal (2015) 

10_5.jpg

Ennek a filmnek az a legnagyobb problémája, hogy nem Roland Emmerich rendezésében készült el, bár a látványra így sem lehet panasz. A játékidő rövidsége miatt még a tempó is igen feszesre sikerült, ráadásul meglepően sokat mutatott a pórul járt emberekből is. Noha a film kimondottan sablonos, és lényegében semmi újat nem képest felvonultatni, de ennek ellenére egy ártatlan, idegesítő karakterektől mentes, sőt inkább kedvelhető figurákat felsorakoztató, szombat esti limonádé katasztrófafilmnek teljes mértékben elmegy, egy kis pizza és kóla társaságában.

9 - Rohanás (2010) 

9_9.jpg

Ez lehetett volna a nagybetűs The Rock-film, az a film, ami karrierjének legfényesebben csillogó ékköve. Kis túlzással azt is lehet mondani, hogy itt született meg Hobbs karaktere is. Ezért is nagy kár azért, hogy lényegében le lett korlátozva a Szikla és a kamera nem csak őt mutatta. Csak simán hagyni kellett volna, hadd teljesítse be a bosszúját és minden más szálat elhagyni a fenébe. Gondolok itt az olyan full felesleges körökre, mint a balfasz sznob bérgyilkos vagy Billy Bob Thornton családi drámája. Minek? Minden adott volt a sikerhez, egy kiváló és stílusos bosszúfilmhez. Szólt a rockzene és dübörgött az izomverda is, Rock pedig nem ismert kegyelmet.

8 - Erőpróba (2006) 

8_8.jpg

Szomorú is lettem volna, ha a Szikla nem alkot valami maradandóbbat abban a sport témában, amit ő maga is űzött még fiatalon. Noha az Erőpróba nem egy tipikus amcsi focis film, amiben profikról szól minden, mert sokkal mélyebbre próbál lenyúlni. Bandaháborúk, javítóintézet és a második esély kérdései vannak összegyúrva a sporttal és annak fontosságával. Bár tény és való, hogy sokszor igencsak hatásvadász elemekkel rukkol elő, Sean Porter sztorija van annyira jó, hogy elengedjük ezeket a negatívumokat. Rock pedig parádés az edző szerepben! 

7 - Központi hírszerzés (2016) 

7_8.jpg

Kevin Hart egy megosztó személyiség. Vannak, akik bírják (vannak?) és vannak, akik ha meglátják, már rosszul vannak. Ennek ellenére a Központi hírszerzés egyik legnagyobb pozitívuma Hart, sőt… a Sziklával olyan ütős párost alkotnak, hogy egyszerűen a filmet nem lehet nem szeretni. A kicsi és az óriás, avagy Dávid és Góliát egy egyszerű, de annál jóval poénosabb és szórakoztatóbb vígjátékban teszik próbára a rekeszizmainkat.

6 - Jumanji: Vár a dzsungel (2017) 

6_10.jpg

Kétség kívül a 90-es évek egyik legnagyobb klasszikusáról van szó a Jumanji esetében, így rengeteg negatív gondolat merült fel a rebootolt folytatásnál, pláne, hogy a Szikla lett az egyik kiszemelt Kevin Hart és Jack Black mellett a főbb szerepekre. Miért? Minek? Hogyan? Jajj, az úgy jó, ahogy van… úgyis szar lesz, stb… A kétkedőknek nem lett igazuk! Noha az új Jumanji nem feltétlenül bír akkora szívvel és lélekkel, mint elődje, még az is lehet, hogy messze nem lesz akkora klasszikus az idő múlásával, mint a Robin Williamses, DE! Rendkívül szórakoztató kalandfilmmé tudott válni. Ötletes, jó újításokat hoztak be a történetbe, megismerkedhettünk a Jumanji világával, ráadásul mindezt sikerült átemelni egy friss, a mai generációnak is fogyasztható köntösbe. Ki akar társasozni, mikor lehet konzolon is játszani coopban? (Költői kérdés) Mindemellett pedig kaptuk egy igazi fantasztikus négyest a The Rock, Karen Gillan, Kevin Hart és Jack Black nevekkel.

5 - Pain & Gain (2013) 

pain.jpg

Michael Bay = Transformers filmek… legalábbis sokan ezt hiszik. NEM! Ha Bay éppen nem egy 300 milliós mesét akar leforgatni, aminek kötelezően 1 milliárd fölé kell mennie a bevételeinek, akkor Bay olyat rak le az asztalra, mint a Bad Boys, Armageddon, A szikla vagy éppen a Pain & Gain. Ráadásul ez utóbbi megtörtént eseményeken alapul, még ha nem is 100%-ban. A miami bűnbanda sztorija Bay egyik legpörgősebb és legjobb filmje lett köszönhetően a jó dumáknak, a stílusos, erőszakos és abszurd humornak, valamint a kiválóan működő Wahlberg-Johnson-Mackie triónak.

4 - Emelt fővel (2004) 

4_12.jpg

A 2000-es években hiánycikk lett a retró-akcióhősmozi. Elvétve találunk csak olyat, amiben minden úgy működik, mint a zsáner hőskorában, amikor a főhős a lehető leglazábban tesz rendet a környezetében. Az Emelt fővel nem kertel, nem akar több lenni, mint ami. Rock jön, lát és győz, ahogyan annak lennie kell. A játékidő ráadásul annyira rövid, hogy esélyünk sincs arra, hogy unatkozzunk, ha pedig éppen valami nem úgy történik, mint ahogy szeretnénk, akkor jön Johnny Knoxville és hozza a poénokat. Egy igazi Rock-klasszikus.

3 - Az Amazonas kincse (2003) 

3_1.JPG

Rock már az egyik korai filmjével megmutatta, hogy bizony neki terem babér Hollywoodban. Bár talán kinézetben még csak fele akkora volt, mint manapság, a Seann William Scottal kiegészült páros kegyetlenül erős pillanatokat nyújtott a kamerák előtt. Igaz, nem az égszakadás és földindulás jelenetekre gondolok, hanem en bloc az egész játékidőre. Mind emellé pedig társult egy látványos helyszín és egy parádés Christopher Walken is, hogy az újranézési faktor még nagyobb legyen ebben a remek akció-vígjátéban.

2- Halálos iramban: Hobbs és Shaw (2019) 

2_22.jpg

Egy badass Dwayne parádés, egy kőkemény Jason Statham tökéletes, de mi van akkor, ha ez a két titán egyszerre szerepel a képernyőn? Hát az, hogy létrejön egy oldschool tesztoszteronbomba. A páros hatalmas zúzdát rendez le, ha pedig éppen nem bunyóznak a rosszfiúk ellen, akkor egymás szapulják. Kell ennél több? Nem igazán.

1 - Fast Five (2011) 

1_34.jpg

Akármennyit gondolkodok, akármennyit alakítgatom a toplistát, az első hely olyan sziklaszilárdan áll, hogy képtelenség elmozdítani. Vin Diesel ide, Paul Walker oda, a Halálos iramban franchise legkomolyabb szintlépését egyetlen ember volt képes elhozni, mégpedig a Szikla. Azon kívül, hogy a 4. résztől a széria új utat taposott ki magának, a Szikla feltűnése volt az igazi adrenalin injekció. Nem csak végre azt a karaktert formálhatta meg, amiért lényegében megszületett, és amelyiket karrierjének kezdete óta vártunk, de az első pillanattól kezdve tökéletesen passzolt az egész elgondolásba. A film önmagában is megállja a helyét, a Szikla parádézik, a végeredmény pedig lényegében tökéletes.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5015653466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.05.03. 05:45:12

Schwarzeneggernek jól állt a terminátorkodás után/közben a bohóc szerepe. Az még poén volt. Aztán jött a többi erősfiú (Stallone, azok az ikrek, akiknek a nevét se tudom, Hulk Hogan, Vin Diesel, Jason Statham stb), hogy ők is tudnak olyat... Szerintem ez már inkább ripacskodás, nem humor.

Winnetou the tigre 2020.05.03. 09:14:08

...és hol maradt a felsorolásból a Skorpiókirály, mely a Szikla legeslegjobb filmje!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2020.05.03. 09:56:29

@Winnetou the tigre: Fogalmazzunk úgy, hogy nem elég jó, hogy ráférjen. :D

studkell 2020.05.03. 10:49:47

"Csak simán hagyni kellett volna, had teljesítse be a bosszúját" - REMY

Helyesen: hadd teljesítse be a bosszúját. De már annak is örülök, hogy nem "hagy"-ot írnak az emberek.

Amúgy a Skorpiókirály az egyik legjobb kalandfilm, méltatlanul mellőzik sok helyen.

ComLo 2020.05.03. 13:06:32

Hát akkor kezdem én: "... lényegében az összes rokona űzte a sportot" . NEM sport. valóban komoly fizikai erőkifejtést jelent, valóban sokat kell rá készülni, de NEM sport NEM kompetitív dolog. Előre eltervezett koreográfia, mint a szinházban vagy még inkább a cirkuszban ...

vanek ur 2020.05.03. 13:20:05

Kimaradt a listáról a Vaiana, abban is kitűnő alakítást nyújtott :)

@kéki béla: A kigyúrt izmos embereknek nagyjából ez a sorsa: felfeldezi őket Hollywood, mint verőembert, de azért van az a kor, ami felett legfeljebb Clint Eastwoodnak hisszük el, hogy képes egy szál hatlövetűvel megmenteni az egész világot. Mi marad? Dráma nem nagyon, mert azért lássuk be, színészi képességeik többnyire kimerülnek a csúnyán nézésben. Krimi? Nem épp ilyennek képzeljük a mesterdetektíveket, elég nehéz lenne eladni a dolgot. Marad a vígjáték, de abban is csak a sztereotípiák működnek igazán.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.05.04. 09:12:03

és a be cool?

jó, ott nem olyan nagy a szerepe, de tökéletesen hozza a coming out előtti wannabe színészt. :D

és megmutatja legerősebb (és egyetlen) színészi trükkjét is.

(nekem a második g.i.joe film is idefért volna pár film HELYETT!)

VadMacs 2020.05.05. 18:58:32

Na, a ruppótlan kormányügynök az első helyen... :)
süti beállítások módosítása