[Supernatural Movies]

Na ez már valami! - Trónok harca 7. évad 2. rész

2017. július 24. - Mikesi Tomi

Egész héten arra vártunk, hogy végre megint hétfő legyen és kiderüljön, vajon tényleg olyan pörgős, feszes és brutális lesz a hetedik évad, mint ígérték. Mert valljuk be, az első rész igazából csak arra volt jó, hogy a nézők számára letisztázzák a sorozat jelenlegi konfliktusait, ehhez mérten gyakorlatilag az összes történetszálat belezsúfolták egy részbe, de a történet előmenetelének szempontjából nem sok érdemleges történt. A második részben viszont nem csak, hogy valóban tovább halad a történet, de a lezárásról alkotott eddigi elképzeléseink is merőben megváltoznak. SPOILERES ÍRÁS!

kepernyofelvetel_90.png

 Az epizód rögtön egy érdekes konfliktussal indul, Daenerys szembesíti Varyst azzal, hogy az eunuch számtalan királyt szolgált, hiába esküdött fel rájuk, aztán minden gond nélkül elárulta őket. Varys kijelenti, hogy ő sosem a királyokhoz, hanem a néphez volt hű. Ezután Melisandre érkezik Sárkánykőre, akit Daenerys azzal köszönt, hogy jókor érkezett, ma bocsátanak meg azoknak, akik eddig nem a megfelelő oldalon álltak.

Cersei alattvalóit, akik között sokan a már nyíltan koronaellenes Olenna Tyrellre esküdtek fel, emlékezteti az Őrült király és a Targaryenek jelentette veszélyre. Randyll Tarly, Sam apja, kertelés nélkül megkérdezi Cerseit a jelenlévő nemesek előtt, hogy mégis mi a nyavaját akarnak kezdeni a három kifejlett sárkánnyal, mire Qyburn egy cseppet sem meggyőző marketingszöveggel jön elő, miszerint jelen pillanatban is dolgoznak a megoldáson. Ezután Jaime félrevonja Randyllt és felkéri, hogy legyen a seregei fővezére, valamint, hogy esküdjön fel Cerseire, aki némi gúnnyal a hangjában közli, hogy ő nem esküszegő, aki megtámadja azt, akire felesküdött. Jaime ezután egy olyan szöveget tol le az idős lovag torkán, amit még Kisujj és Varys is megirigyelne. Az éppen aktuális helyzet minden aspektusát a maga előnyére fordítja és még a Dél kormányzója címet is felajánlja, persze csak bújtatottan. Randyll alapvetően nem tűnik olyan embernek, akit egyszerű demagógiával maga mellé állíthat az ember, de az ígért cím mégis elgondolkodtatja.

Ezután láthatjuk, hogy Jorah Mormont valóban Fellegvárban „vendégeskedik”, a főmester közli vele, hogy akár húsz évig is tarthat, mire a szürkehám megöli, de fél éven belül el fogja veszíteni a saját tudatát. Sam rá akarja venni a főmestert, hogy próbáljanak meg segíteni a sernek, főleg, mikor ráébred, hogy egykori parancsnokának fiáról van szó. A mester ezt nyilván elutasítja, Sam pedig természetesen semmibe veszi ezt és titokban próbálja végrehajtani az eléggé kockázatos beavatkozást. Ez itt alighanem a sorozat egyik leg gyomorforgatóbb jelenetsora.

A következő jelenet Királyvár alagsorában játszódik, ahol Qyburn megmutatja a sárkányok csontvázát Cerseinek. Megmutatja Balerion, az Iszonyat koponyáját, akinek hátán Aegon átkelt a tengeren. A fej mérete alapján sokkal nagyobb sárkány lehetett, mint Daeneryséi, persze, felmerül a kérdés, hogy vajon Drogon, Viserion és Rhaegal lesznek-e ilyen félelmetesek és hatalmasok. De a jelenet nem csak erről szól, Qyburn egy brutális erejű nyílvetőt leplez le királynéja előtt, amivel beroppantják Balerion elképesztő méretű koponyáját. Ez a nyílvető kicsit emlékeztet arra, amivel Smaug ellen küzdöttek a Magányos Hegy lábainál, de azért, ha jobban belegondolunk, hétköznapi emberek nagyon más módon nem vehetik fel a harcot egy ekkora szörnyeteggel. A jelenet alatt hallható a Light of the Seven című szám, ami a hatodik évad lezárását is olyan zseniálissá tette, nos itt is eléri a kívánt hatást, bizsergés fut végig rajtam, valahányszor meghallom azt a dallamot.

Ezután egy terepasztal körüli tanácskozásnak lehetünk szemtanúi, ahol a Greyjoy-testvérek, Lady Olenna és Ellaria arra próbálják meg rávenni Daeneryst, hogy tüstént támadja meg Királyvárat. Tyrion azonban egy sokkal összetettebb és nyilván végiggondoltabb tervvel áll elő. Míg a Tyrell és a Martell ház seregei Királyvárat támadják, addig a Makulátlanok bemasíroznának Casterly-hegyre. Az elképzelésébe beletartozik az is, hogy a három sárkányt így nem szabadítják rá a fővárosban élő ártatlan tízezrekre. Olenna négyszemközt azonban közli Daenerysszel, hogy nem kellene westerosi férfiak tanácsára hallgatnia.

Szürke Féreg készülődik, hogy elhagyja Sárkánykőt és seregével majd a Lannisterek birtoka felé vegye az irányt, mikor belép hozzá Missandei. A tolmács nehezményezi, hogy búcsú nélkül akarta őt itt hagyni, amire Szürke Féreg egy tőle váratlanul érzelmes választ ad. Kinek a pap, kinek a …, de Nathalie Emmanuel gyönyörű színésznő, ezért én még a Halálos iramban is örültem a jelenlétének. A szerepe itt szerencsére túlmegy az eyecandy karakterén és szemtanúi lehetünk egy a sorozatban valóban ritka jelenetsornak, két egymást igazán szerető ember talál vigaszt és örömöt a másik karjában.

Arya váratlanul összefut Meleg Pitével, mindkettőjük örömére. A beszélgetés során azonban fény derül arra, hogy Aryának fogalma sem volt arról, hogy Deres újra Stark-kézen van és Jon Snow lett Észak királya. Mikor ezzel szembesül, minden további nélkül észak felé veszi az irányt. Az erdő azonban veszélyesebb hely, mint eddig gondoltuk, farkasok kerítik be a lányt. A feszültség már a tetőfokára hág, és nyilvánvaló, hogy Arya rendkívüli képességei ellenére sem tudna megbirkózni a vadállatokkal, amikor a háta mögül felbukkan egy a többihez mérten is hatalmas farkas. Arya egyből felismeri, Nymeria, a rémfarkasa, akit elűzött, abban a reményben, hogy így nem ölik meg. A felismerés kölcsönös, láthatóan a rémfarkas áll a falka élén, a horda pedig kelletlenül továbbáll.

kepernyofelvetel_95.png

Jon megkapja Sam levelét Fellegvárból, miszerint Sárkánykő egy hegynyi sárkányüvegre épült, valamint Daenerys levelét is, amit Tyrion írt, hogy menjen és esküdjön fel a jog szerinti királynőre. Ezt közli is a rá felesküdöttekkel, az északi uraknak több sem kell, hiszen sem egy Lannisterben, sem pedig egy Targaryenben nem lehet megbízni. És bár jelen pillanatban ezzel csak késleltetik a végkimenetelt, lássuk be, nem minden alap nélküliek ezen kijelentéseik, hiszen a legtöbb északi család ennek a két háznak köszönheti sanyarú és gyakran tragikus sorsát. Még Lady Mormont is azok oldalára áll, akik maradásra bírnák Jont, aki azonban hajthatatlan. Sansára bízza Északot, míg távol van és Ser Davossal elindul Sárkánykőre. Előtte azonban még úgy teszi tisztába Kisujjat, ahogy azt annak idején Cersei tette, ezzel pedig tovább nő a szemünkben. Mióta visszatért a halálból vitán felül ő az egyetlen legény a gáton.

A második pedig egy kifejezetten komoly mészárlással zárul. A Greyjoy-testvérek flottájukkal, Ellariával és három lányával Dorneba tartanak, mikor megtámadja őket Euron. Az erőviszonyokat nem igazán tudjuk felmérni, mert az összes fontos személy egy hajón utazik, ami valljuk be, nem egy túl bölcs dolog. A jelenet pedig végig ezen az egy hajón játszódik. Euron serege játszi könnyedséggel aprítja fel Yara flottáját. Euron pedig őrjöngve veti magát bele a csatába, lekaszabol legalább egy tucat embert, aztán végez két homoki viperával, név szerint Obarával és Nymeriával, méghozzá a legmegalázóbb módon, a saját fegyverükkel. Yarat foglyul ejti, miközben Theon gyáva módon elmenekül, mikor szembesül a látott borzalmakkal. Ellaria és Tyene sorsa ismeretlen, Euron katonái ejtik őket foglyul, bár feltehetően Euron őket is Cersei színe elé viszi.

kepernyofelvetel_93.png

Lassan csak olyan karakterek maradnak életben, akik a kezdetek óta jelen vannak és akikért a kezdetek óta izgulunk. Sokan ezt negatívumként említik. Hiszen a sorozat most már kevésbé kiszámíthatatlan, amit a legfőbb erényei között emlegetnek. Én azért azt gondolom, hogy bőven fog még meglepetést okozni nekünk, annak viszont, hogy a célegyenesbe érve egyre biztosabbak lehetünk a történet végében, nem kéne ekkora meglepetést okoznia. A második részben nem tűnnek fel a Mások, így még több okunk van várni a következő epizódot.

Az HBO Go linkje

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a
 Facebookon és a Twitteren

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7012684609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.07.25. 09:58:32

a semmiből feltűnt euron nagyon béna, semmi súlya nincs a karakterének és simán legyőz felépített karaktereket - csalódás.

Costanza 2017.07.25. 10:14:34

A Sandsnake lany is, meg a farkas is Nymeria?

Mikesi Tomi 2017.07.25. 10:44:09

@endike: Igazad van, a többi karakterhez képest nagyon kevés időt töltött a sorozat Euron bemutatásával. Viszont Obara és Nymeria Sand feláldozható karakterek voltak, őket sem ismertük sokkal jobban.

@Costanza: Igen, mindkettő Nymeria

egy polgár ... 2017.07.25. 22:07:26

@endike: EURON nem a semmiből tűnik fel. A regényben korábban megjelenik és lehet tudni, hogy fontos szerepe lesz még.
Az is logikusnak tűnik, hogy az évek óta esedékes új köteteket nem adják még ki. A sorozat a prioritás és nem akarják lelőni a poénokat(nézettséget) a befejező kötetek megjelenésével. Szerintem már megírta őket Martin, de üzleti okokból előbb a sorozatot akarják befejezni, utána jönnek a könyvek, ahol ismét részletesebben olvashatunk az Euron szálról...

Mikesi Tomi 2017.07.26. 00:25:37

@egy polgár ...: Én is olvastam a könyveket, de a nézők nagy része nem. A készítőknek pedig ezt kell szem előtt tartaniuk, mikor felépítik a karaktereket.
Egyébként remélem, hogy igazad van a könyvekkel kapcsolatban és Martin csak arra vár, hogy végre vége legyen a sorozatnak és kiadhassa őket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.07.26. 12:00:10

@endike: dehogy béna, pont, hogy laza, de nagyon.

És végre valahol reálisan mutatják, hogy lehetnek a 60 kilós nők nagyon kemények, de ha egy 90 kilós hapsi felpofozza akkor biza ott vége a bunyónak...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.07.27. 21:16:47

A teóriám (SPOILER). Láttam már nem egy filmet, ami alapján rögtön az ugrott be Sansa és Jon beszélgetése után, hogy itt Sansa meg fog halni. Tipikus az a beszélgetés volt számomra, ami majd egy későbbi fordulópontra utal. Sansa ugyebár mondta Jonnak, hogy legyen jobb, mint az apjuk. Jon viszont a maga feje után megy. És van egy érzésem, hogy (nyilván) a későbbiek során lesz egy olyan döntési kényszer Jonnál, aminél kurva nagy tét lesz. És ott fog felvillanni az, amit Sansa mondott neki. Annál a döntésnél lesz Jon több, mint a korábbi vezetők. Mindezt persze egy Sansa halál után, ami felnyitja Jon szemét.

Illetve tovább erősítette bennem, a Kisujj - Jon beszélgetés ebben a 2. részben. (Lesz Kisujjnak köze Sansa halálához)
süti beállítások módosítása