[Supernatural Movies]

A tíz legjobb autós film

2017. június 16. - Mikesi Tomi

Őszintén bevallom, gyerekkorom óta rajongok az autókért. Ma már nem olvasom zseblámpa fényénél újra és újra a néhány itthon kapható autósújság aktuális számát a lepedő alatt, de a maranellói gyár bármelyik remekét látva az utcán a szívverésem felgyorsul, a pupilláim kitágulnak és vágyakozva nézek a tűzpiros járgány után. A csütörtökön mozikba került Verdák epizód apropóján pedig összeszedtem a tíz legjobb autós filmet.

+1 Verdák sorozat

cars2.jpeg

A héten gurul be a mozikba a trilógia záró darabja. A három rész egymástól műfajában, hangvételében és minőségében eltér egymástól, azonban közös bennük, az automobilok iránti feltétlen tisztelet és szeretet.

Tolvajtempó

45613_35.jpg

Szegény Nicholas Cage mára már elmerült a B-filmek süllyesztőjében, de az 1974-es film remake még a kifejezetten vállalhatóbb és jobban sikerült filmjei közé tartozik. A film persze leginkább csak az csodaautók, az üldözéses jelenetek és Angelina Jolie miatt értékelhető. Érdekesség, hogy Eleanor az eredeti filmben is egy Ford Mustang volt, akkor a 71’ évjáratból.A történet elég egyszerű és elcsépelt, a már visszavonult autó tolvaj, Memphis egy utolsó nagy melóra kényszerül, záros határidőn belül kell elkötnie 50 szupersport autót, ha szeretné az öccsét biztonságban tudni. Persze, összeszedi a legjobb barátait és kezdődhet a féktelen száguldozás. A kocsikat női nevekkel jelölik meg, és ahogy az eredetiben, a legszebb járgány most is az Eleanor nevet viselő Mustang, annak idején az 1971-es évjáratból, ezúttal egy Shelby GT500-as. A finálé

Olasz meló

ij.jpg

Charlie Crocker agya a legtökéletesebb rablásokat terveli ki. A megvalósítás sikere viszont már emberein múlik. Egyszer számított csak rosszul: amikor Velencében egyik embere lelépett az egész szajréval. Egy évvel később Los Angelesben bukkan a rabolt arany nyomára. Úgy akarja visszarabolni jogos jussát és kereket oldani, hogy közben a város történetének legnagyobb forgalmi dugóját produkálja. Új bandáját egy számítógépes zseni, egy veterán páncélszekrény szakértő és egy pirotechnikus alkotja, akikhez csatlakoznak a bennfentesek és egy csinos hölgy, Stella, akinek kötélből vannak az idegei. Indulhat a bosszú.
Az 1969-es eredeti (Michael Caine, Benny Hill) egy valamennyivel összetettebb és könnyedebb hangulatú, bár Minis üldözést az új változatban is kapunk. Na meg, megint csak hihetetlen mennyiségű sztárt, mint Donald Sutherland, Charlize Theron, Edvard Norton vagy éppen Mark Wahlberg. Az újraforgatást igazából nem sok minden indokolta, egy nyilvánvaló okon kívül, de egy szórakoztató és izgalmas filmet kaptunk.

Taplógáz: Ricky Bobby legendája

rb.jpg

Az autóversenyben nincs párja Ricky Bobbynak, csak az észjárása lassabb az átlagnál. A NASCAR királya ki nem állhatja a bonyolult dolgokat. Álomházzal a tóparton, zsíros bankszámlával és dögös feleséggel az oldalán érzi úgy, hogy megfogta az Isten lábát. Ám ekkor feltűnik a pályán Jean Girard, a piperkőc francia pilóta és a verhetetlen Rickyből - autójával egyetemben - egy csapásra roncs lesz. Ráadásul legjobb cimborája, Cal lenyúlja a nejét, és még a kormány mögül is kitúrja. Bobbynak össze kell kapnia magát és minden sütnivalóját, hogy visszaszerezze hírnevét és a büszkeségét. 
Will Ferrel vígjátéka egy ízig-vérig autós film, bőven élvezhető történettel, poénokkal, oltári verdákkal és meglepően sok világsztárral.

Halálos iramban

f_f.jpg

Dominic Toretto az egyik vezéralakja a Los Angeles utcáin rendszeresen lezajló illegális autóversenyeknek. Ezeken a felturbózott járgányokkal felvonuló helyi vagány csávók bebizonyíthatják a csajoknak, hogy igenis van vér a pucájukban. Szuper kocsik száguldoznak az utakon, és ezt persze a helyi rendfenntartók nem nézik jó szemmel. Ebbe a világba csöppen bele az ifjú Brian. Igazi zöldfülűként nem rest versenyre hívni Dominicot. Senki sem sejti, hogy valójában egy álruhás zsaru, aki egy kamionokat fosztogató csapatot szeretne lekapcsolni. Valami azt súgja neki, Dominic és barátai körében kell keresnie az elkövetőket.
Az első rész, ami még vegytisztán az utcai versenyzés benzingőzös világába kalauzol el minket, egész egyszerűen egy jó film. Persze, nehéz rá nem egy végtelenre elnyújtott sorozat alapköveként tekinteni. A kritikusok visszajelzése persze akkor sem volt túl pozitív, de a pénztáraknál jól teljesített, költségeinek ötszörösét hozta vissza.

Párbaj

duel.jpg

1971-ben a 25 éves Spielberg megrendezte karrierjének egyik legletisztultabb és talán legegyszerűbb filmjét. A történet szerint, David Mann, kereskedő egyik útja során macska-egér játékba keveredik egy agresszív kamionsofőrrel. A helyzet egyre fokozódik, végül életre-halálra küzdenek egymás ellen. A történetet Spielberg titkára a Playboyban olvasta, ezután hívta fel rá a rendező figyelmét. Ugyan eredetileg tévéfilmként futott, de a sikere és a tagadhatatlan, zsigeri zsenialitása után a legnagyobb producerek figyeltek fel az ifjú titánra.

Drive

62774_47.jpg

Driver nappal autós kaszkadőrként égeti a gumit Hollywood-ban, de ez csak a második műszak, főállásban éjszakai rablásoknál segédkezik, mint a menekülési útvonalat biztosító sofőr. Nem hétköznapi szakmájában ő a legkeresettebb, köszönhetően speciális tudásának: hajszálpontosan ismeri a város labirintusszerű utcáit, fejében van egész Los Angeles térképe. Melóit az ügynöke, Shannon hajtja fel, aki valójában a nagy áttörésre készül: építeni egy autót Drivernek, hogy profi versenyen indulhasson, rendes versenypályán. A buliba bevonja Bernie Rose-t, aki valamikor filmproducerként kezdte, azóta kispályás gengszter. Miután Bernie látta Drivert akció közben a pályán, ragaszkodik hozzá, hogy gyerekkori barátja, Nino is beszálljon az üzletbe. A neo-noir dráma elképesztő tempóban növeli a feszültséget, talán túlzás autós filmnek nevezni, de egyszerűen túl jó autós jelenetek vannak benne, hogy kihagyjam. Nicolas Winding Refn és Ryan Gosling együttműködésének legnagyszerűbb gyömölcse.

Hajsza a győzelemért

rush_1.jpg

Ron Howard, az Apolló 13 és az Egy csodálatos elme rendezője levezényelt egy elképesztően pörgős és izgalmas mozit Niki Lauda és James Hunt, két legendás Formula-1-es csapattárs könyörtelen rivalizálásáról. A film zseniálisan van összerakva, tele mára A-listássá vált sztárokkal, hatalmas sikerét pedig annak is köszönheti, hogy nem csak a sportág szerelmesit próbálja elvarázsolni. A film az 1976-os világbajnoki szezonban beteljesedő konfliktusát mutatja be a racionális, hidegvérű, az önmagát és autóját egyaránt folyamatosan fejlesztő Lauda és az állandóan laza, szoknyavadász Hunt párosnak.

Száguldás a semmibe

vp.jpg

A főhős egy kitüntetett katona, eltanácsolt rendőr, kiöregedett autó és motor versenyző egy személyben: Kowalski. Jelenleg egy autószállító cégnél dolgozik. Az egyik megbízása szerint Denverből San Franciscóba kell szállítania egy autót. Útnak indul és a kresz szabályaira fittyet hányva száguldásba kezd. Ezt a rendőrök nem nézik jó szemmel és a nyomába erednek, de megállás helyett inkább a menekülést választja. Ezután kezdetét veszi a hajsza, melyben lélegzet elállító mutatványokkal tartja távol magától a nyomába eredő elszánt zsarukat. Nem véletlenül hasonlítják a Szelíd motorosokhoz, a két évvel később megjelent film forgatókönyvét megtörtént események alapján írták. Egy évben jelent meg a Párbajjal, témájában is hasonló, csak a lezárás az, ami drasztikusan eltérő. 1997-ben készült egy remake Viggo Mortensennel a főszerepben, de az meg sem közelíti a ’71-es eredetit.

Mad Max 2. – Az országúti harcos  és Mad Max: A harag útja 

mm.jpg

A világvége olyan régen volt, hogy már alig akad, aki emlékezne rá. Az emberiség egykori dicsőségének hosszú ideje vége, a Föld egyetlen hatalmas sivatag; a kevés életben maradt kíméletlen gyilkossá, fosztogató ragadozóvá vált, és bármire képes, csak hogy egy nappal tovább bírja. De akadnak még olyanok, akik rendbe hozhatnák, ami, úgy tűnik, visszavonhatatlanul elromlott. Max Rockatansky, akinek örök menekülés az élete, hallgatag, harcos férfi, aki felesége és gyermeke halála után már csak a megbékélést keresi a vad káoszban.
A két rész egymás tükrében még inkább lenyűgöző, mindenféle szempontból. Az új rész olyan nem csupán újra-, hanem továbbgondolása is az eredeti világnak, még ha a vezérmotívumok ugyanazok is. A látvány egyértelműen mindkettőnél lélegzetelállító, de A harag útja véleményem szerint a modern filmkészítés egyik mesterműve.

Senna

senna_2.jpg

A Formula-1 történetének egyik legnagyszerűbb alakja volt a háromszoros világbajnok, Ayrton Senna, aki több, mint húsz éven keresztül a sportág történetének utolsó halálos áldozata volt. A dokumentumfilm azonban nem a végzetes San Marinó-i nagydíjra, hanem a brazil pilóta egész életére, rövid, de ragyogó pályafutására fókuszál. Szívszorító történet egy kimagasló tehetségről, akit a saját versenytársai is mély tisztelettel kezeltek, aki a tiszta versenyzés örömére akart megtanítani mindenkit.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7412591371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.06.16. 14:36:22

Jó lista. Tolvajtempó hatalmas kedvenc. Halálos iramban széria is. :P Duel is jóféle, Drive egyértelműen korszakos alkotás. 10/10, miegymás :P Rush is kiváló. Mad Maxből inkább a Fury Road, de lényegében bármelyik befért volna a 3-at kivéve. Senna meg... aki nézi az F1-et, az tudja, hogy zseniális mű.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.06.16. 14:45:58

Klassz lista még akkor is nehéz lenne vitatkozni vele ha nem tekintenénk szubjektívnek. A Senna vagy a Hajsza a győzelemért vagy a Tolvajtempó evidens, de ha már bele kerültek olyan filmek mint a Drive vagy a Párbaj én még beneveznék 1-2 ritkaságot: autós üldözéseknél rengetegszer visszaköszön a Ronin, bár nem kifejezetten autós film (az olasz meló sem lenne az a product placement nélkül), az autós üldözések kidolgozottsága miatt szerintem érdemelne egy említést.

Én betenném az ágyúgolyófutamot és a Smokey-t is, bár ezek nem öregedtek valami szépen...

Érdekes film még a Rázós futam, sajnos kicsit nehezen beszerezhető, cserébe fenn van a Youtube-on magyar szinkronnal. Hasonlóan autóközpontú a Száguldó Bosszú (The Wreith Charlie Sheenel.)

Aztán ott van a Bullit, mint rendőrfilm, de az autós üldözés a végén mai szemmel is tökéletes.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.06.16. 15:16:14

Érdekes film még a Locke ami egy BMW-ben játszódik (valszeg Tom Hardy viszi el a büdzsé nagy részét.).

És szerintem megérdemelné a helyezést a Grindhouse (Kurt Russel).

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.06.16. 15:31:05

De átgondolva a fentiek közül a Grindhouse lehetne az, ami ebből a tízesből ki tudna golyózni filmet. Kicsit más lista, ami az autós üldözésekre összpontosít: autossagok.blog.hu/2017/04/02/a_filmtortenet_10_legemlekezetesebb_autos_uldozese
(ha gondolja a szerző kiszedheti a kommentet ha zavarja a link).

Bár eléggé speciális én inkább tenném be a Manta Mantát a Ferreles film helyett. Autós, erősen szubkultúra, a Cobra 11 előtti idők legjobb európai autós üldözéseivel. Viszont a lúzer Mantások talán közelebb állnak hozzánk, mint a Nascar.

Burgermeister 2017.06.16. 16:28:35

Interceptor, Ronin, Taxi, Sofőr részek.

Mikesi Tomi 2017.06.16. 21:40:54

@Ződ2000: Igazad van, a Ronin és a Bullit is belefért volna, ha Drive is. Viszont a Grindhouse-t nem láttam még, a Locket pedig, hiába hatalmas kedvencem, egyáltalán nem szól az autózásról, vagy az autózás élményéről.

newnt55 2017.06.17. 00:00:33

Ágyúgolyó futam?

degeco 2017.06.17. 01:28:10

Herbie! A kicsi kocsi újra száguld...

degeco 2017.06.17. 01:29:48

Taxi 1 és 2 nélkül nem tejes a lista.
Ronin nem autós film, de itt a helye

nniicckk 2017.06.17. 01:38:45

A madmax meg a, Párbaj kivetelevel, a tobbi primitiv agyatlan faszsag, amit meg gyogyosok sem neznek meg.

dukeekud 2017.06.17. 02:18:17

"Őszintén bevallom, gyerekkorom óta rajongok az autókért."

Gusztustulan ez az OSTOBA KONZUMIDIOTIZMUS. Es felhaborito, hogy ezekben a filmekben az ertelmetlen, felesleges tobzodast, tulfogyasztast istenitik, az elavult kornyezetszennyezo primitv roncsok mutogatasaval.
Ugyan ugy tiltani kene ezeknek az elavult szaroknak a filmbeni szerepelteteset, ahogy cigaretat is tiltjak.
Filmben legfeljebb elektromos autot engednek mutatni.

Mikesi Tomi 2017.06.17. 02:27:24

@dukeekud: Ha saját magamnak választhatnék autót és az anyagi lehetőségeim engednék, csakis Tesla Model S-t vennék, az egyik legszebb autó, amit valaha láttam, de azért a hatótávolsága korlátozza a használatát. Nem mellesleg, a biológia tanárom általános iskola óta "fertőzött" minket Al Gore-ral, tehát, a fentebbi, teljesen alaptalan és céltalan sértegetést kikérem magamnak.

victor vacendak 2017.06.17. 05:19:18

Egy Teslás üldözés úgy nézne ki, hogy 200-zel végigtépnek egy utcán, aztán a kereszteződéstől tolják őket, aztán be az első töltő állomásra, ahol egy kávé, egy ebéd, egy párórás szieszta, majd, újra jöhet a "száguldás". Al Gore meg sajátosan értelmezi az klíma adatokat.

totopad 2017.06.17. 06:26:10

Drive és az Olasz meló nem autós film. Még ha van is bennük autós üldözés. nem azon van a hangsúly! Bármelyiket kicserélném a Felpörgetvére!

UFP P 2017.06.17. 06:29:33

@dukeekud: aranyos az egybites trollkodásod, de a villanyautó szintén gecire környezetszennyező. a lítium egy nagyon véges nyersanyag, és nagyon durván szennyező a bányászása. +miután kinyúlik az akku, nem lehet értelmesen újrahasznosítani. márpedig az akku kinyúlik... és akkor még nem beszéltünk arról hogy túlnyomó százalékát az áramnak ami a villanyautót hajtja, szenet, és egyéb nem megújuló erőforrásokat használó erőművektől kapja. faszfej.

proletair · http://lemil.blog.hu 2017.06.17. 07:16:22

Megemlíteném a Mint a villám (Days of Thunder) c. filmet. Ebből ráadásul a Verdák első része is merített bőven (vagy inkább tisztelgett).

Ad Dio 2017.06.17. 08:21:14

Az új olasz meló sem rossz, de a nyomába sem ér az eredetinek. Az akkor és ott '69-ben maga volt a DÖBBENET.

Ad Dio 2017.06.17. 08:24:37

@totopad:

Az eredeti Olasz Meló több mint 1/3-a egy giga autós üldözés, a többi rész minimum felében mutatnak - akkori szemmel giga - verdákat (Aston Martin DB5, Jaguar E-type, Lamborghini Miura stb).

Így nyit a film:

www.youtube.com/watch?v=2lqtNThufkk

Pootj 2017.06.17. 08:27:18

Konvoj
A félelem bére...

midnight coder 2017.06.17. 08:35:02

@UFP P: "miután kinyúlik az akku, nem lehet értelmesen újrahasznosítani"
Lehet, csak nem annyira egyszerű mint az ólom akksik esetén.
Lásd www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214993714000037
Ráadásul nem csak litiummal lehet akksit gyártani, lásd NiMH.

Az áramot pedig bármivel elő lehet állítani a napelemtől az atomenergiáig. De még ha földgázt égetsz el, akkor is jobb vagy mint az autó, mivel egy erőmű hatékonysága messze jobb mint az autód motorjáé, különösen mivel ez utóbbi az életciklusának csak egy viszonylag kis részét tölti abban a szűk fordulatszám tartományban ahol hatékonyan működik. Erre a problémára megoldás az a fajta hibrid, aminél a motor egy akksit tölt abban a tartományban ahol hatékony, majd a villnymotor felhasználja azt. Ha pedig lemerül az akksi, visszakapcsol a motor.

Ezzel együtt, a globális CO2 kibocsájtásnak csak kb. úgy az egyharmada jön a közlekedésből, ennek a nagyobbik részét is a repülés és a hajózás viszi el, és a közúti közlekedésnél is ott van még a teherfuvarozás, tömegközlekedés is. Azaz azzal, hogy az emberiség átáll biciklire még messze nem oldja meg a problémát, és ez az a pont ahol a zöldek hülyeségeket beszélnek.

Ami miatt inkább fontos az elektromos autózás, az az, hogy magával vonja a nagy kapacitású akksik kifejlesztését. Ami viszont tényleg létfontosságú az emberiség túlélése szempontjából. A másik ami miatt fontos, hogy az autók kipufogógázai minket gyilkolnak. Én városban Pl. simán betiltanám az összes dízelt.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.06.17. 08:58:27

@dukeekud: a poszt teljesen rendben van. A hiba a te készülékedben van... Vezettem teslát (mindkettőt), nagyra tartom de még nem tart ott a fejlesztés hogy kiváltsa a robbanómotoros autót.

zizi77 2017.06.17. 09:48:40

Ágyúgolyó futam, és a Blues Brothers rendőrkocsi törő jelenete! :)

Medgar 2017.06.17. 10:56:53

@zizi77: Blues Brothers minden jelenete...

blaubner 2017.06.17. 11:13:46

a betörés (omar sheriff, belmondo, 1971)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.17. 13:18:04

Meg jó hogy nem készült a Párbajból remake, akkor azt tetted volna be.
Az eredetik a jók, Tolvajtempóból is, meg főleg az Olasz melóból.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.17. 13:20:08

Igen:

Driver
Speed
Blues Brothers
Konvoj

Mikesi Tomi 2017.06.17. 13:22:37

@enpera: Teljesen igazad van, az Olasz melóból tényleg sokkal jobb az eredeti, de a két Tolvajtempó között én nem látok akkora különbséget

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.17. 13:52:54

@dukeekud: gusztustalan hogy egy durván környezetszennyező nehézfémeket használó, fosszilis tüzelőanyaggal működő elektromos autót akarsz mutogatni. Maradj a kemping bringádnál kisfiú :)

Trashmann 2017.06.22. 06:12:09

Egy pár carsploitation a hőskorból, amik elférnének egy ilyen listán:
Dirty Marry, Crazy Larry, Eat My Dust, Grand Theft Auto, Crash!
Hell On Wheels, Pit Stop, Death Race 2000, Hi-Riders, Thunder Alley,
Two Lane Blacktop, Moonshine express, Double Nickels és még tenger
sok crossover, (kamionos, hixploitation, szeszcsempész filmek)
nem is beszélve a '40-'50-es évek hot rod filmjeiről.
Tarantino Death Proof-ját mindenképpen a listára tenném, hiszen ez a
film a '70-es években is megállta volna a helyét.

Arte Peritus 2017.06.25. 23:04:42

Az 1990 -es, Tony Scott fim, a Mint a villám hogy maradhatott le? Ezen nevelkedett egy egész autós generáció. Mondjuk a gusztustalanul ostoba és gagyi Taplógáz helyére simán befért volna. :-) Ezt leszámítva nagyjából jó a lista.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.26. 18:42:34

Tényleg, Az utolsó mozielőadás vótmá?
Harrison Ford mint főellenség
süti beállítások módosítása