[Supernatural Movies]

Star Wars - Egy új remény

Nosztalgiahullámok magasán szörfölve

2015. december 11. - kreff03

A film, amivel George Lucas megalkotta minden idők legnagyszerűbb filmes univerzumát. A mozi, melynek megjelenésekor 1977-ben még senki nem gondolta, hogy szereplői, kellékei, mondatai évtizedekkel később az emberi popkultúra kitörölhetetlen, halhatatlan részeivé válnak. Egy hét van hátra a Csillagok háborúja hetedik részének bemutatójáig, ennek okán felelevenítjük a korábbi részeket, ezúttal az új film közvetlen előzményeinek kezdete, Luke Skywalker megmérettetésének első lépése, az Egy új remény kerül terítékre.

showimage.jpg

Hosszú évek teltek el a Köztársaság bukása és a jedik kiirtása óta. A Palpatine császár uralta Galaktikus Birodalomban polgárháború dúl. Azonban lázadók egy csoportja megkaparintja a birodalmiak új szuperfegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzait. A technikai adatokat Leia hercegnő egy droid memóriájába táplálva még időben útnak indítja a sivatagos Tatuin bolygóra, mielőtt a gonosz Darth Vader fogságába esne.

Sok év eltelt azóta, hogy utoljára a régi trilógia megtekintésére adtam volna a fejem. Bár soha nem tartottam magam nagy SW-fanatikusnak, mindig szerettem és követtem a szériát és osztottam a nagy népi konszenzust a régi és az előzményfilmek megítélése kapcsán, gyermekkorom legszebb karácsonyi ajándéka pedig a IV., V., VI. epizódok díszdobozos VHS-kiadása volt. Gyermeki izgalommal ültem le újrázni Luke-ék első mozgóképes felbukkanását és bár mondhatom, hogy az élmény más, most sem lehet nem lelkesedni a filmért.

twin-suns.jpg

Ebben biztosan közrejátszott a már említett hosszú kihagyás és az ennek okán feltörő nosztalgikus érzések az ismerős képsorok láttán. A kölyökképű Luke , Han Solo vagánysága (az az "öcsizés" hogy hiányzott!), Obi-Wan bölcsességei, C3PO és R2D2 cívódása, a szereplők szájába adott bájosan egyszerű dialógusok hamar felidézték bennem a 8-10 éves önmagamat, aki rongyosra nézte a már említett kazettákat (ez speciel a tavasszal újranézett előzménytrilógiáról nem mondható el). A látványvilág kifogástalan, egészen letaglózó volt a film készítési idejének tudatában figyelni az effekteket, belső tereket, űrlényeket. Mögéképzelve azt az irgalmatlan munkát, törődést és forradalmasító kedvet, amellyel készülhettek... Fantasztikus, nincs rá jobb szó!

Ahogy fantasztikus és aktuális mind a mai napig az Egy új remény is, mely azon túl, hogy önmagában is az első perctől az utolsóig élvezetes mozi, remekül megágyaz a történet folytatásának és megalkuvás nélkül szippantja be a nézőt abba a bizonyos messzi-messzi galaxisba... 9/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr358156538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.12. 15:16:34

Legelső filmes élményem. VHS kazetta. Téka. Azonnal kedvenc lett, illetve SW rajongóvá tett.

osborne 2023.12.30. 23:50:20

A Birodalom visszavág jobb de ez egy csodás kezdés volt - tegnap néztem újra.
süti beállítások módosítása