[Supernatural Movies]

10 örökzöld vígjáték

2014. január 27. - REMY

Úgy gondolom, hogy a vígjáték az a műfaj, ami a legjobban összehozza az embereket. Erről árulkodnak a bevételek is, hiszen a legigénytelenebb vígjátékok (Nagyfiúk…) is rengeteg pénzt hoznak a konyhára. Ezzel csak részben van baj, de ebbe most inkább nem megyek bele, inkább azt a részét célzom meg, ami miatt érthető is az özönlés az adott filmre, és ami nem más, mint a röhögés. Az emberek szeretnek nevetni, ez természetes.

v1.jpg

Vannak olyan vígjátékok, amik nem mai darabok, de mégis előveszik őket az emberek újra és újra, mert annyira tökéletes szórakozást nyújtanak, hogy nem lehet nem újrázni az adott filmet. Nézzük is hát azokat, amelyeket ÉN örökzöld vígjátéknak tartok, és az év bármely napján szívesen veszek elő, ha nevetni szeretnék.

(Szeretném leszögezni, hogy ez nem TOP 10 örökzöld vígjáték, hanem a saját, szubjektív listám azokról, amiket szeretek. Nyilván közrejátszik egy ilyen lista elkészítésénél a kor, mely mélyen befolyásolni tudja, hogy mi lesz a végeredmény. Azt szeretném kérni, ha nem értesz vele egyet, akkor írd le a saját listádat, hogy megismerjük mi a közös, és mi az, ami esetleg más…)

 

10 – Gyalog galopp (1975)

v3.jpg

"A nyúlon túl? Neeem, a nyúl az!"

Valószínűleg kapni fogok azért, mert a Gyalog galoppot csak a 10. helyre írtam, viszont szeretném leszögezni, hogy ennél a listánál a sorrend nem igazán lényeges. (Kivétel az első 3 film esetében) A Gyalog galopp a vígjáték műfaj egyik ékköve, és szinte „kötelező” ráírni az efféle listákra. Nem is szaporítanám tovább a szót, mert aki látta a filmet, az tudja, hogy miről beszélek, ha ez a film kerül szóba…

9 – Űrgolyhók (1987)

űr.jpg

"Én vagyok az apád unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársa. "

A legnagyobb paródiák akkor születnek meg, ha az alapanyag is minőséget képvisel. Gondoljunk csak a Horrorra akadva filmekre, a Csupasz pisztolyokra vagy az Űrgolyhókra. Mel Brooks rekeszizom megmozgató filmje olyan műveket vett alapul, mint a Star Wars, az Alien, illetve a Majmok bolygója. Miután ezeket összegyúrta, megszületett a 80-as évek egyik legjobb filmparódiája, az Űrgolyhók. KRITIKA

8 – Horrorra akadva (2000/2001)

v11.jpg

"Geráppáááá..."

Tény, hogy csak a 8. helyre fért fel (bár, mint már említettem a sorrend nem igazán lányeges) a Horrorra akadva, de annyi nagyszerű vígjáték van, hogy nagyon nehéz felállítani a tökéletes sorrendet, még akkor is, ha csak egy saját szubjektív listát akarunk elkészíteni. A Horrorra akadva szintén azon vígjátékok közé sorolandó, amelyek hatással voltak rám valamilyen szinten. Sok-sok szép élményt fűzhetek az első két részhez, és emiatt úgy gondolom, hogy helye van ezen a listán. Lehet szeretni, lehet utálni a filmet, de a horror rajongóknak kötelező!

7 – Kincs, ami nincs (1981)

v5.jpg

"Paquito nem lehet éhes, mert most zabált meg egy egész tál hagymásbabot"

Véleményem szerint Bud Spencer és Terence Hill legjobb közös filmje. A zenéjét, amikor meghallom, egyből jobb kedvre derít, ha még a filmet is megnézem mellé, akkor a napomat már biztos, hogy nem lehet elrontani. Végtelenül humoros, és rendkívül szerethető a Kincs, ami nincs.

6 – Csupasz pisztoly (1988)

v2.jpg

"Mellesleg minden orgazmust színleltem!"

Előre látom, hogy sokan az első helyre várták a Csupasz pisztolyt, vagy éppen az Airplane! című filmet, ám utóbbi sajnos nem fért fel a listára, míg előbb csak a 6. helyre jutott. Véleményem szerint itt közrejátszott, hogy nem a 80-as években láttam meg a napvilágot, mert bár zseniálisnak tartom minden percét a filmnek, de sose tudott akkora hatást elérni nálam, mint az előrébb helyezkedő alkotások. Ennek ellenére bátran merem kijelenteni, hogy kultikus mű a Csupasz pisztoly.

5 – Amerikai pite (1999)

v6.jpg

"Sz*pj le szépségem!"

Lehet azt mondani, hogy azért szerepel a listán, mert a 90-es években születtem, és szinte Stiflerékkel együtt nőttem fel, azonban én úgy gondolom, hogy az Amerikai pite a tini vígjátékok csúcsa, ami a színészi játékot, a zenét, és a hangulatot tekintve is magas szintet képvisel. A film több folytatást is megélt, de sose tudták már hozni azt a szintet, amit az elsővel. Viszont, akinek az első tetszett, annak ajánlott még megtekinteni az eredeti szereplőkkel készült további 3 epizódot.

4 – A Maszk (1994)

v7.jpg

"Ez volt ám a pepperoni!"

Ha a listára tekintetek, és azt mondom, hogy Jim Carrey a kedvenc vígjáték színészem, akkor valószínűleg nem árulok el nagy titkot. A 94-es évben egyszerűen szárnyalt, és az egészben az a legdurvább, hogy amelyik filmben ő szerepelt abban az esztendőben, az mára már klasszikussá vált. Stanley Ipkiss szerepében rendkívül otthonosan mozgott Jim, de igazán akkor tudott kiteljesedni, amikor felhúzta a zöld maszkot, és a sárga öltönyt.

3 – Ace Ventura (1994/1995)

v8.jpg

"Ha nem jönnék vissza 5 percen belül, várjatok tovább!"

Jim Carrey 2 év alatt annyi kiváló alkotást tudhat magáénak, amennyit sokan az egész karrierjük során sem képesek felmutatni. A gumiarcú humorbomba a vígjátékok Tarzanja, hiszen ért az állatok nyelvén. Azonban ő nem próbál meg indákkal repülni, hanem a lehető legtermészetesebben próbál meg hülyét csinálni magából, de persze úgy, hogy közben megold minden problémát. Zseniális!

2 – Reszkessetek betörők (1990/1992)

v9.jpg

"Tartsd meg az aprót, te mocskos állat"

Nincs se karácsony, se vígjáték lista a Reszkessetek betörők nélkül. Chris Columbus vígjátéka kiállta az idő próbáját, és mára már a legnagyobb klasszikusok között emlegetik, ami nem is csoda, hiszen a film minden elemében kitűnően teljesít, ráadásul, ha az év legfontosabb ünnepekor a Halászlével és a Töltött káposztával emlegetjük egy szinten, akkor bizony van benne valami… KRITIKA

1 – Dumb és Dumber (1994)

v10.jpg

"Csak semmi pánik! Limuzinsofőr vagyok!!!"

Nálam nem is lehet kérdés, hogy melyik a legjobb vígjáték, mert gondolkodás nélkül rávágom, hogy a Dumb és Dumber. A Farrelly borthers a Jim Carrey és Jeff Daniels duóval olyan szinten szállítja a poénokat, hogy nem lehet kibírni röhögés nélkül. Igazi rekeszizom erősítő film, amit sose lehet megunni. Egyszerűen hibátlan, a tökéletes vígjáték.

Felírhattam volna még: Oszkár, Zűr az űrben, Roger nyúl a pácban, Idétlen időkig, Pofa be!, Zimmer Feri Jöttünk láttunk visszamennénk, Taxi, (Illetve a legtöbb Bud Spencer - Terence Hill filmet)

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr515781346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2014.01.27. 09:40:23

A legjobb vígjátékok:

Meglógtam egy Ferrarival
Hóbortos hétvége
Idétlen időkig
Jim Carrey filmjei kevesek ide.
És hol van Blian?

Peetee 2014.01.27. 09:42:55

Az eléggé érdekes összeállítás lett, tekintve, hogy Jim Carrey és Monthy Python erősen megosztó. Az emberek 50%-a szereti és ő istenem azmilyenjó' míg a másik fele kifejezetten utálja.

Ha neked valóban ezek minden idők legjobb vígjátékai, az komoly baj. Ezek nagyjából egy 6 általánost végzett, alkoholista, vasipari betanított munkásnak felelnek meg... Nem véletlen, hogy a fele, soha nem ment a mozikban, mert egy szar!!!!

Bélabácsi 2014.01.27. 09:50:01

Aranyoskám ?
Idétlen időkig ?

Akinek a Dumb és Dumber egy kategóriába esik a Gyalog Galoppal, annak a lelkét én nem értem.

paráznabillegető 2014.01.27. 09:52:08

@Peetee: he? bazmeg, mind ment moziban!!! :D :D :D

csiri bá 2014.01.27. 09:53:59

A poszt toló jogát nem lehet elvitatni, hogy saját szubjektív véleményét írja le, de ha már "10 örökzöld vígjáték" a poszt címe (és itt az örökzöld szó a lényeg), akkor példának okáért megemlítenék egy igazi, örökzöld vígjátékot a sok-sok közül, egy igazi örökzöld nevettetőtől: Horgász a pácban Louis de Funes-vel...

kézműves étcsokimikulás 2014.01.27. 10:16:57

blaajen,top secret,airplane,nagy durranas,robin"fuszeklik"hood???

ellenben reszkessetek betorok,amerikai pite???
wtf...

@Veres Máté: koltai elvtars kb 1675ben volt utoljara humoros,viszont elcsepelt es unalmas...de rettenet modon...

commando 2014.01.27. 10:18:51

@csiri bá: Louis de Funes-től akár több is lehet. De! Számomra igazi csemege volt még: Botrány az operában, Üvegtigris2, A tizedes meg a többiek, Estély habfürdővel, Rózsaszínű párduc, Stan és Pan.....

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.01.27. 10:29:15

a party sellersel, a hal neve vanda hol vannak?

aki a reszkessetek betörők című kotyvaszt vígjátéknak tekinti, azt vajon hányan és mi módon bántalmazták gyerekkorában?

Bicikliző medve 2014.01.27. 10:29:17

@Michel Djerzinski: @doggfather: @paráznabillegető: Így van, mondjátok csak meg neki, hogy mi legyen a kedvenc filmje, nehogy legyen saját véleménye a kis szemétnek :D

Editor Bob 2014.01.27. 10:31:04

Szvsz ha már '90-es évek a favorit, akkor a Keresd a nőt kár volt lehagyni a listáról, szerintem messze szórakoztatóbb, mint a Dumb és dumber vagy a Maszk.

Bicikliző medve 2014.01.27. 10:31:53

@szekőcei: és a szextúra. Kevésbé ismert film, a Sztiflert alakító színész is játszik benne, de nagyon jó film.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.01.27. 10:35:09

@Bicikliző medve: jó, rennbe. node "tökéletes szórakozás"? maaóóórgitt!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.01.27. 10:39:03

Dumb és Dumber? Na ne már!
Kedvelem Carrey-t, de ez a film munkásságának annyira mélypontja, hogy plusszos skálán nem is értelmezhető.

Hasonló a helyzet a Culkin kölyök rettenetével.

A lista amúgy nem rossz, de ez megöli.
Aki ugyanis kedveli az lista alját, nem tudom hogy bírja ki a tetejét. (1-2)

A szintén említett Oscar (Stallone version!), vagy a Jöttünk láttunk (1!) ezerszer inkább a listára kívánkozik.

És akkor hol van vég a Trópusi Vihar, a Hóbortos hétvége, Ford Fairlane, vagy a mások által is említett Top Secret, Nagy durranás, Fuszeklik?

Ki a csuda idéz, és mit egy dilibogyókból?
Ellenben a "fullba nyomtad a kretént", vagy az "eszem-faszom megáll", össznépi szállóigének vehető.

Aztán picit más ugyan, de volna itt olyan hogy Kelly hősei, vagy az Utolsó akcióhős (Csak eredeti szinkronnal!).

És igen. Volna magyar vonal is:
Legényanya ("Béláim! Gondolkodjunk!"), Miniszter félrelép, Üvegtigris(szigorúan az 1!), és igen... Tizedesék, vagy akár a Mágnás Miska...
Bár utóbbiak esetében a szerző kora magyarázat lehet, de persze nem mentség. ;)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.01.27. 10:39:52

A horrorra akadva, dumb és dumber, valamint az Amerika pite iszonyatosan kilóg a listáról az igénytelenségével.

Nagy durranás, Top Secret, Airplane ?

Ezek hová lettek?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.01.27. 10:41:15

a furcsa pár, a brazil, meg a diktátor chaplintől, no ezek örökzöldek és tökéletesen szórakoztatóak, cumbájspíl.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.27. 10:42:37

@Bicikliző medve: azt írtam, hogy NÁLAM felse kerülne a listára. ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.27. 10:43:51

@enpera: Megmondom őszintén, nem tetszettek annyira, hogy szóba kerüljenek egy ilyen listánál.

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):

Ha magyar, akkor Zimmer Feri.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.01.27. 10:44:56

@REMY: Persze, szubjektív minden ilyen lista, csak olyan fura :)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.01.27. 10:45:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Óóóó igen! "Soha ne hátrálj, soha ne add fel!" :)

Hát lehetne vagy százas az a lista. Aztán mehet a szavazás/savazás...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.01.27. 10:47:20

@REMY: Hm. Pedig a Zimmer jó szar lett.
Mélyen a Csinibaba keltette elvárások alatt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.27. 10:48:42

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine): Akkor úgy látom a Zimmer Feri is megosztó. Pedig én szeretem, többször is láttam, viszont a folytatásra nem tudtam rávenni magamat, mert nem akartam lerombolni azt, amit az első felépített bennem.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.01.27. 10:54:45

@REMY: Ok. Árnyaljuk.
Nem volt nagyon rossz. Voltak benne jó poénok. De sokszor erőltetett volt. A Csinibabában már ellőtt fogatási mód pedig itt már nem hozott újat. Inkább a "sokadik bőr a rókáról" feelingje volt.
Az egész nem nagyon állt össze. Szerintem.

ledo76 2014.01.27. 11:24:14

Minden ilyen lista szubjektív (szerintem közzé se kéne tenni emiatt), de az nekem is furcsa, hogy egy Gyalog-galopp és mondjuk a Reszkessetek egy listán szerepeljen. Meg ha ott a Gyalog..., hol a Brian élete? Ha ott az Űrgolyhok, Csupasz Pisztoly, hol az Airplane vagy a Top Secret (esetleg mindkettő). Bud és Terence-nek is van jobb filmje. Mindegy tényleg kár ezen morfondírozni, hogy kinek mi tetszik.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.01.27. 11:34:01

@ledo76: Igaz.

Mondjuk a Bud - Terence-nek szerintem ez a legjobb filmje, itt nagyon sok hülye poén van, sziporkáznak. Na meg a zenéje :)

David Bowman 2014.01.27. 11:48:00

Na, itt se találtam semmi érdekeset.

David Bowman 2014.01.27. 11:51:02

Hagymát eszem hagymával, veréb is madár, ilyesmik?

qwertzu 2014.01.27. 11:51:48

Hát tinivígjátéknak az amerikai pite helyett inkább cooltúra vagy eurotrip.

talpi 2014.01.27. 12:10:13

M.A.S.H a mozifilm és nem TV sorozat

Lxxxx 2014.01.27. 12:21:06

Hajnalodik és már az is valami. Ismeri valaki? Spanyol film.

ledo76 2014.01.27. 12:26:18

@enpera: Szeretem én is, de a Megint dühbe jövünket szerintem semmi nem múlja fölül. A Bűnvadászok és a Különben dühbe jövünk is nagyobb kedvencem, de tényleg zseniális.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.01.27. 12:28:52

Ha Funes, akkor ajánlom a "felszarvazzák őfelségét"
Engem, mindig felderít.

2014.01.27. 12:34:40

Most mit húzzátok magatokat? Mindenki azt szereti, ami neki vicces, a poszternek ezek jönnek be, ráadásul a bő fele tényleg királyság. A magam részéről a Kidobóson tudok a legtöbbet röhögni, és a világ legjobb gegje az Üldözési mániában van, csak annyit mondok Klaus Barbie:))))))))))

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2014.01.27. 12:44:41

Brian Elete, Horgasz a pacban, Sain Tropez-i csendor, Furcsa par (de barmelyik Jack Lemmon es Walter Matthau film jobb az itt felsoroltaknal), Voros Pimpernel, Folytassa Kleo. A legtobb film ami itt fel van sorolva inkabb idetlen, vagy parodia filmek. Termeszetesen A bud spencer es a Monty Python filmeknek helyuk van a listan, a tobbi minden kreativitast nelkulozo, ocsmany szadba ragjuk a poent film.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2014.01.27. 12:47:20

Ha a filmszatirakat is belevesszuk, akkor johetne meg a Vereb is madar, Szexmisszio, Gyula vitez telen nyaron (ugyan ez csak TV film) etc

Phteven 2014.01.27. 12:47:47

Van aki forrón szereti?

cönde 2014.01.27. 13:15:12

Az elmúlt 15 évben adta valahol valami a horgász a pácbant? Mert minden egyébb vigjátékát adja orrba szájba a tévé, de ezt tutira nem. Elveszett a magyar hangja, jogdíja?

2014.01.27. 13:17:22

@cönde: valószínű lejártak a jogai.

Mighty 2014.01.27. 13:27:39

Ez a lista nem a legjobb. Olyan klasszikusok hiányoznak róla, mint pl:

Brian élete
Dutyi dili vagy a Vaklárma
A szomszéd nője mindig zöldebb (mindkét rész)
A Riviéra vadorzói
Chevy Chase vakációs filmjei
Clerks
Stallone vagy a de Funes féle Oscar
Maverick
Pierre Richard nagyon sok filmje
Woody Allen pár filmje is listára kívánkozik

Lehet ezeket még nem láttad? Sürgősen pótold :)

tejcsokoládé (törölt) 2014.01.27. 13:46:13

ha ezek alapján kell definiálni a vígjátékot, akkor én asszem nem szeretem... viszont mások említették a Maverick-et, vagy Stallone Oscar-ját, Idetlen időkig, Aranyoskám, Déltől háromig, Nekem 8, etc. nekem sem a monty python sem Carrey nem szórakoztató, akkor már inkább a másnaposok.

szamarhegy 2014.01.27. 13:52:22

Hal neve Vanda, Idétlen időkig és a frissebb filmek közül egy mélyebbre menő vígjáték az Életrevalók.

cönde 2014.01.27. 13:56:04

A 40-éves szűz szerintem tuti. A moziból már ki akartak vezetni, olyan minősíthetetlenül röhögtem. Lehet jó napom volt aznap, de én a poénok elmúltával még mindig az előző 5 percen röhögtem (gyantázás például). Szóval az nekem bejött. A Denis a komiszban is volt vcagy 6 olyan pillanat, hogy majd besz..tam (a kicsik dumája például)

Steve the Great 2014.01.27. 13:59:42

@REMY: Ha magyar, akkor a Tanú. Kétség sem férhet hozzá :)

Gazz 2014.01.27. 14:12:19

Magyarban az Egészséges Erotikát, az Indul a Bakterházat és a Macskafogót tenném a dobogóra. A jelenlegi trendeket látva nem mostanában fogja megközelíteni újabb alkotás.

alte trottel 2014.01.27. 14:12:51

És hol marad a Limonádoví Joe?

Circus 2014.01.27. 14:44:39

@Gazz: ez sajnos igaz, a magyar filmekkel kapcsolatban, az általad említett három mellé azért odaférne az Üvegtigris 1 és főleg A tanú, bőven...

@poszt
ugyan már írták, de ha ilyen mindenevő vagy, akkor külföldiek közül a Kelly hősei, a Brian élete, az Airplane, a Vaklárma, a Macskajaj, a Torrente 1, újabbak közül a Ravasz, az Agy... és nyilván a szubjektivitás miatt nálam az első 5 (JK...) a futottak még rovatba kerülne :)

Érdekes a Luis de Funes-féle munkásság - tele felejthetetlen karakterekkel, de a poénok és beszólások miatt nem tudom, az nem a magyar szinkront dicséri vajon.

Chaplin?
:)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.27. 14:48:38

@Circus: Chaplintől több filmet is láttam, de egyik se gyakorolt olyan hatást rám, ami miatt azt mondanám, hogy "Na, nézzük meg újra".

Ravasz az agy szintén inkább csak jó film, mintsem kiváló számomra. Airplane, Brian élete, is csak a jó kategória. Elismerem a nagyságukat, de SZÁMOMRA nem alkottak maradandó élményt. Torrente mondjuk a felírhattam volna még kategóriába beleesik.

Bérgyilkos Bohóc 2014.01.27. 14:49:56

Sajnálom, hogy európai, pl. francia vígjáték sem került fel a listára, csak ilyen kommersz filmek. Pierre Richard filmjei tényleg örökzöldek. A Balfácán egyenesen zseniális. De ott van még a francia filmek közül a Magas szőke, Pofa Be! Taxi, Amélie stb.
Vagy a magyarok közül a már említette Tanú, ami a világ egyik legjobb filmje és minden mondata klasszikus.
De ha már amerikai (Holy Grailt kivéve), akkor is nagy hiba volt kihagyni Woody Allent. Pl. az Annie Hallt.

Bérgyilkos Bohóc 2014.01.27. 14:51:56

@Bérgyilkos Bohóc: (Ok a Pofa be ott van lábjegyzetben)

Bérgyilkos Bohóc 2014.01.27. 14:57:27

Ja, és Dumb és Dumbert szvsz Jim Carrey játéka teszi valamennyire élvezhetővé, ettől elvonatkoztatva, a két vér primitív tökfilkó "legviccesebb a fosás, hugyozás, hányás" Farelly testvérek egyik vígjátéka sem ér egy lyukas garast sem.

andythehun 2014.01.27. 15:12:36

Eleg szubjektiv a lista bar vannak rajta jo filmek.Nalam:
1.Brian elete.
2.Kincs ami nincs.
3.Gyaloggalopp
4.Egezseges erotika
5.Csupasz pisztoly
6.Horgasz a pacban
7.Csapd le csacsi
8.Faulty towers sorozat.
9.Uvegtigris..

Ami felfert volna meg nalam:
Aranyeso Juccaban.
Jottunk lattunk visszamennenk
Jakob rabbi kalandjai
es a Felelem es reszketes Las Vegasban..::))

andythehun 2014.01.27. 15:15:19

Hupsz most latom hogy a 10.kimaradt..Tizedes meg a tobbiek..

Alaister Grand 2014.01.27. 15:17:34

Rémségek kicsiny boltja?
Idétlen időkig?

Circus 2014.01.27. 15:28:04

@REMY: Chaplin messze más korszak, mint mi vagyunk, csak a Jim Carrey-féle grimaszparédé-szereteted miatt gondoltam visszautalni a burlesz-korszakra, hogy azokkal mi a helyzet.

Mindegy, összeveszni biztos nem fogunk, ezért szép, hogy ennyien vagyunk, és nem egyformák (egyéniségek :D ).

@Alaister Grand: Idétlen időkig - tényleg.

Macropus Rufus 2014.01.27. 15:41:30

első helyre nem tettem volna a Dumb és Dumbert. A MASZK-ot meg fel sem tettem volna. Az egész egy nagyrakás CGI. Nem a szinén mimikáját, játékát látom, hanem a grafikusét. Amúgy jó film, meg is van, de ebbe a listába nem fér bele.
Az Airplane meg beleférne de az meg incs fent (olvastam az okokat) De ha a Gyalog Galopp fent van, hol a Brian élete? :o
Alap mű az is.

nyikk 2014.01.27. 15:42:30

A lényeget már elmondtátok felettem, én már csak a Bolondok vacsoráját tenném hozzá.A francia humor verhetetlen.

gerywood 2014.01.27. 15:48:59

Legalább a fele tényleg vacak az én szememben, de ettől még a poszt-tolónak tetszhetett. Nem vagyunk egyformák. Nekem a "Top secret" is nagyon nagyon.

Macropus Rufus 2014.01.27. 15:49:53

@Peetee:

"Ha neked valóban ezek minden idők legjobb vígjátékai, az komoly baj. Ezek nagyjából egy 6 általánost végzett, alkoholista, vasipari betanított munkásnak felelnek meg..."
hallottál már olyanról, hogy izlésről felesleges vitázni??? Neked a mélyenszántó gondolatokkal telebaszott film tetszik, neki meg nem. De ettől még nem leszel retardál alkoholista nemigaz?

"Nem véletlen, hogy a fele, soha nem ment a mozikban, mert egy szar!!!"
fussál neki még 1x... melyik nem ment?

88888888 2014.01.27. 16:02:56

végre valaki megemlítette a a Fawlty towerst, aminél nincs jobb sztem:)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.27. 16:03:00

@Macropus Rufus: Gyalog galopp szerintem jobb, mint a Brian élete. Tetszett az utóbbi is, de nem annyira, mint a Gyalog. :)

Nyílméregbéka 2014.01.27. 16:25:05

Ebben a listában számomra csak egy értékelhető vígjáték van, a Gyalog galopp. Ha össze kéne hirtelen állítanom egy ilyen listát akkor ezek a filmek lennének rajta, sorrend nélkül:
Gyalog galopp
Oscar
Idétlen időkig
Brian élete
MASH
Életrevalók
Shop stop
Üvegtigris 1-2
Hal neve Vanda
Nagy Lebowski
Macskajaj

Az éretlenek, picaso kalandjai, Top secret, Dutyidili, stb, csak azért nincs a listán, mert csak a maguk idejében voltak fergeteges vígjátékok, fetrengősen röhögősek, de az idő próbáját nem állják ki sajnos, mai fejjel mér nem annyira viccesek.

Bobby Newmark 2014.01.27. 16:26:54

Én a Kiss Kiss Bang Bang-et és az In Bruges-t nevezném a versenybe, bár viszonylag újak, mindkettő telitalálat volt nálam a maga fanyar és morbid humorával.

Macropus Rufus 2014.01.27. 16:45:31

@REMY: okés, a Brian inkább a politkai vonalat nyomatja (tudod, nincs méhe, hogy gyereket szüljön, de joga még lehet hozzá. Tipikus nesze semmi fogd meg jól. Vagy a mit adtak nekün a rómaiak. Szintén lehet aktuál politikai vonatkozása), a Gyalog galopp meg inkább a retardáltak gyülekezete.

Nem is vitázásból írtam, mert mint említettem az izlésnél szubiektívebb dolog nincs nagyon a világon.

Viszont a listád alapján elkezdem nézni a filmeket. 10-től visszafelé.

Tényleg: a Dumb és Dumbrből a listádra a vágott v. a vágatlan kerűlt. (ez utóbbi kissé durvább lett az eredetinél, egy-két dolgot jobban kifejtenek benne ;) )

vladimir964 2014.01.27. 16:50:10

Nagy valószínűséggel ifjabb posztíróról van szó, máskülönben feltette volna a listára a "Magas szőke férfi felemás cipőben"-t, szerintem überelhetetlen. Gyakorlatilag kívülről tudom, de a mai napig könnyesre röhögöm magam rajta. Aztán ott van még egy gyöngyszem, a nálunk "Bombasiker" (Silent movie) néven futó Mel Brooks film. És hát a klasszikus Chaplin féle "A Diktátor" is ide kívánkozik.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.27. 16:51:35

@Macropus Rufus: Mind a kettőt láttam, és különbség végeredményben nálam nem volt. Mindenhogy zseniális darab.

Dr_utcai_arcos 2014.01.27. 17:45:55

@REMY: Maradj a zs kategóriás vackoknál, ahhoz értesz :P!! (Tényleg, valaki ígért egy top10 Asylum listát tavaly.Hm, bár lehet azt én is megígértem :O! ). Egyébként az biztos igaz, hogy bármilyen égtájon szülessen a lista, a Top Secret az kötelező darab. A többin lehet vitatkozni, nálam egy jó vígjáték ismérve, hogy bármikor meg tudom nézni, még ha az előző héten láttam is. Ezek közül NEM: Dumb.., Ace.., Reszkessetek.., Pite, Horrorra...,de egy Jay és Néma Bob, Oscar (a Slyos vessetek meg),Az iskoláját, Idétlen időkig, Rendőrakadémia 2 és kicsit kakukktojásként ide sorolnám még a Nevem Senkit. A többiek elég sok mást is megemlítettek, azokat nem ismétlem.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.27. 17:53:34

@Dr_utcai_arcos: Jövő héten is egy vígjáték listával érkezem, de abban a 2000 vagy az után megjelent filmek lesznek benne. Az kissé leszűkíti a listát, és nem lesznek ekkora félreértések (remélhetőleg) :D

Dell78 2014.01.27. 18:07:28

- gyalog galopp
- amerikai pite
- a maszk
- reszkessetek betörők
- kincs, ami nincs
- űrgolyhók

+ Nagy durranás
+ Ted
+ Haláli fegyver
+ Torrente 2.
+ Buheramátrix
+ Top secret!

kézműves étcsokimikulás 2014.01.27. 18:19:10

brian elete
gyalog galopp
top secret
airplane
zoolander
robin hood,a fuszeklik fejedelme
csupasz pisztoly
nagy durranas
halali fegyver
buj-buj ordog vagy urgolyhok

ha filmvigjatek...

ford fairlane
ravasz,agy...
bloff
oscar(stallone)
utolso akciohos
in bruges
kelly hosei
mash
torrent

mint vigjatek/akcio keverek

macskafogo
tanu
tizedes

mint magyar...

Mertcsak 2014.01.27. 18:51:15

@Lxxxx:

Húú, az egy nagyon komoly film! Szenzációs!
Most jól meg is nézem.:)
Köszi!

redriot77 2014.01.27. 18:53:17

Torrente? Pierre Richard filmek? A balfácán? Vagy a Félénk vagyok, de hódítani akarok? Vagy egy újabb francia klasszikus, a Pofa be? Azért nem csak az amcsik készítettek jó vígjátékokat!

Borzasztó Károly 2014.01.27. 19:02:23

+1 erre:
Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood

Ne légy barom miközben iszod a dzsúszod a gettóban
Csak az első rész, természetesen.

Szabványok 2014.01.27. 19:27:46

@kamasoft50: Szerintem is. De fordítva:
#1: Top secret
#2: Picasso kalandjai
#3: Airplane
Aztán sorrend nélkül sok-sok kedvenc:
Különben dühbe jövünk,
Horgász a pácban,
Eltakarítónő,
Taxi,
Magas szőke férfi felemás (eredeti!),
Szórakozott professzor (eredeti!),
Csajok a csúcson,
Óvakodj a törpétől,
stb.
Sőt én a "Fawlty towers" és a "Csengetett Mylord?" stílust is nagyon szeretem. Meg még sokat...

Amit felsorolt, az az ő kedvenc tíze. Nekem nem.
Én például _nem_ szeretem a Torrente, Ford Fairlane, Dumb és Dumber, stb. stílusú hülyeségözönt. De ha valakinek az kell, csak tessék!
A Maszkot én az ezredik helyre tenném. A Reszkessetek betörők, Horrora akadva mellé.

RoFä 2014.01.27. 19:29:38

Egészséges erotika
Sose halunk meg
Madárfészek (Őrült nők ketrece amerikai változat)
Good bye Lenin (na jó nem vígjáték, legalábbis van akinek nehéz annak nézni)
Ivan Csonkin élete és különleges kalandjai
Brian élete
Sörgyári Capriccio
Agyament Harry
Idétlen időkig
Lost in translation (szintén véleményes hogy vígjáték-e, szerintem kőkemény dráma de azért vicces)

Ja és a mainstream
Trópusi vihar, yes
In bruges (fekete de komédia)

És a franciák
Horgász a pácban
Jákob rabbi kalandjai
Szárnyát vagy combját
Életrevalók, hogy legyen valami friss is

Szinte bármelyik Bud+Terence, a bájuk miatt...de igen, a Szentháromság a Bűnvadfászok, Kincs ami Nincs, És megint dühbe jövünk

És egy klasszik: valóban, Chaplin diktátora 70+ év után is friss és zseniális. Látni kell.

De még lehetne sorolni napestig :)

Amúgy nekem semmi bajom a kretén humorral, a valaki által említett Keresd a nőt! nagy kedvenc.
És a Dumb és dumber egyáltalán nem színvonaltalan, csak otromba és kretén, de néha ez kell

Jim Carey-t ki nem állhattam, de a makuláltan elme örök ragyogása megtérített

na pá

Nyílméregbéka 2014.01.27. 20:08:12

Tényleg, a Zoolander! Hogy hagyhattam ki, a top10- ben ott a helye. :D

bukszindeksz 2014.01.27. 20:42:04

Aki a 90-es évek szülötte, annak tényleg a sörbe kevert sperma meg a jégen hanyatteső Joe Pesci a humor netovábbja?
Baj van Houston...

kalandfereg 2014.01.27. 20:44:43

Van, aki forrón szereti
Airplane
Life of Brian
Borat
Félelem és reszketés Las Vegasban
Analyze This
Oscar
Zelig
Road Movie

MCMLIX 2014.01.27. 20:50:35

T. Uraim! Itt keveredik a vígjáték a szatírával és a drámával! Az nem vitás, a bárki által is felsorolt filmek mind, kivétel nélkül szórakoztatóak, de nem mind vígjáték. Kedves filmem, a Gyaloggalopp sem vígjáték, hanem szatíra, mégpedig a javából! Igen, olyan címek kellenek ide, amely filmek kizárólag az önfeledt nevetés végett készültek: Oscar, Tizedes, Chevy Chase filmek, Jim Carrey, Bud.S.+T.Hill, Funes, Kabos Gyula filmek, Folytassa filmek, P. Richard, ... és még a felénél sem tartok!

MCMLIX 2014.01.27. 20:56:45

csak példák még:
Van aki forrón szereti
Amerikába jöttünk
Fogd a pénzt és fuss
Fekete macska (TV játék, Dajka/Major)
Csapd le csacsi
...

Nyílméregbéka 2014.01.27. 22:49:23

@MCMLIX: A Gyalog galopp is vígjáték. A vígjáték filmes kategória (comedy), amibe beletartozik a szatíra, paródia, burleszk, sitcom, komédia, abszurd, stb.... és ezek keveréke, összes létező permutációja. Felesleges ezt túl elemezni.

hekhekhekhekkinen 2014.01.28. 09:16:30

Ezekkel az angol "vígjátékokkal" csak a sótlan faszcibáló buziköcsögök jönnek.
Értelmes felnőtt ember továbbkapcsol.

Lxxxx 2014.01.28. 14:20:11

@kézműves étcsokinyuszi: :))))) No, akkor valaki csak ismeri....

Bobby Newmark 2014.01.28. 19:31:43

@hekhekhekhekkinen: A sótlan faszcibáló köcsögökkel ellentétben legalább a primitív bunkóknak az az előnye megvan, hogy nem kell humorérzékből és filmpreferenciából tippelgetni, mert azonnal kiderül micsodák, amint kinyitják a szájukat.

Terror Dzsoni 2014.02.04. 16:24:12

Nem írok listát, mert szerintem szubjektív kinek mi a jó film, főleg ha egy vígjátékról van szó. Meg aztán nem is szeretem a vígjáték kifejezést, mert ezzel a ráaggatott jelzővel csak szar film lehet.
A Gyalog-galopp nagyon messze van a vígjátéktól, az Űrgolyhók paródia, ahogy a - szerintem ótvar - Horrorra akadva is. Az amerikai pite és a Reszkessetek betörők megfelel a vígjáték kifejezésnek, pont akkor szarok is...

Pálpusztai fiúk 2014.02.14. 17:38:46

Hal neve Wanda
az etalon nálam

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.02.23. 13:13:30

Top Shots (aka Nagy durranás) mindent visz. Majdnem kibasztak miatta a rendőriskolából. Lehet, jobb lett volna. :-)

Egy Hun Hunniából 2014.02.24. 21:20:24

Ruszki és csehszlovák filmeket úgy tűnik csak régen vetítettek, nem igen említődtek.pl. Olaszok hihetetlen kalandjai Leningrádban (ALAPMŰ!) esetleg Halló itt Iván cár
Kimaradtak továbbá:
Macskajaj
A Stadion őrültjei
(Bombasiker is megvolt! ;-D)

Továbbá jó gyerekfilm: Keménykalap és krumpliorr

Egy Hun Hunniából 2014.02.24. 21:24:42

kérdés: volt egy magyar film a 70-es években a TV-ben: oknyomozó riport(?), ahol az el nem vett menyasszony bosszút állt, és a teljes lakodalmi társaság befo*ott az ételbe (emlékeim szerint bográcsba) tett hashajtótól. Látta valaki rajtam kívül? A címe érdekelne.

Egy Hun Hunniából 2014.02.24. 21:44:13

ja és a nagykorúaknak film kategóriából: Csúfak és gonoszok ;-D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.03.19. 10:30:18

A nagy Lebowskit nem szabadna kihagyni egy ilyen listából, de persze ez csak az én véleményem.

Luighi 2015.08.24. 08:48:04

Férfiak póráz nélkül, Széplány ajándékba
süti beállítások módosítása