[Supernatural Movies]

Franchise végigjátszás #4 - A kukorica gyermekei

2020. június 19. - REMY

Gyerekszekta, felnőttek lemészárlása, egy kihalt kisváros, és aki a sorok mögött jár. Stephen King az Éjszakai műszak novellásgyűjteményében írta meg a Kukorica gyermekei sztoriját még 1978-ban, amiből 2020-ra már egy egész filmes franchise kerekedett ki. Talán sosem volt ennyi a történetben, de az 1984-ben megjelenő, mára már a klasszikus horrorfilmek táborát erősítő film megannyi folytatást, újrafeldolgozást és továbbgondolást élt meg. A széria 10 egészestés epizódot tudhat magáénak, amivel olyan kultikus sorozatokat előz meg, mint a Rémálom az Elm utcában vagy a Texasi láncfűrészes. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a Kukorica gyermekei nem minden idők egyik, ha nem a legrosszabb horrorfilmes szériája.

step.jpg

A kukorica gyermekei – Bár a mai napig értetlenül állok az előtt, hogy a Kukorica gyermekei miért kapott ennyi folytatást, illetve feldolgozást, azonban egy biztos; Az első rész egy klasszikus horrorfilm. Tök jó sztorival ellátva, néhol igencsak remek atmoszférával, valamint kiváló horrorisztikus aláfestő zenével megfűszerezve. Az Iscaac-et és Malachi-t alakító színészek pedig tökéletesen passzoltak az egészhez, kellő félelmet keltve a megjelenésükkel. A baj igazából annyi az első filmmel, hogy mindezek ellenére nem tudott több lenni egy B-kategóriás horrornál. Míg az egyik pillanatban összeállt a kép, addig a következőben már teljesen szét volt esve.

1_35.jpg

A kukorica gyermekei 2: A végső áldozat – A kukorica gyermekei legnagyobb problémája, hogy a vallási szekta mögé egy természetfeletti sztorit húztak. Noha a folytatás bár sokkal gyengébb, mint az első felvonás, mégis vannak pillanatai, mikor jobban muzsikál, mint a klasszikus első rész. A készítők ugyanis képesek voltak továbbgondolni a szektát, intelligensebbé, leleményesebbé tették a gyerekeket, illetve vezetőjüket. Való igaz, hogy a színészi játékot tekintve messze nem sikerült olyan horrorisztikussá varázsolni az egészet, de ezt részben a cselekedeteikkel tudták korrigálni. Viszont hangulatilag, zeneileg és történetileg is elmaradt az előzőtől, sőt… még egy dögunalmas szerelmi szállal is képesek voltak felturbózni az üresjáratokat.

2_23.jpg

A kukorica gyermekei 3: Terjeszkedő gyökerek – Csakúgy, mint a Péntek 13. vagy a Rémálom az Elm utcában esetében, úgy a Kukorica gyermekei szériában is a 3. epizód hozott el egy olyasfajta változást, ami igencsak jól sült el. Noha Gatlin városa itt nem igazán volt jelen, de a továbbgondolás, miszerint egy törzsgyökeres gyerek elkerül a városból, hogy tovább terjeszkedjen, és új szektát alapítson, teljesen jó elképzelésnek bizonyult. Eli karaktere kellően félelmetes, a készítők kreatív elemekkel tarkították a játékidőt és a horrorisztikus atmoszféra fénye is újra pislákolni kezdett. Lényegében egy több, mint korrekt folytatása a klasszikus első résznek, amit egyedül az utolsó néhány perc totális agyfasza cseszett szét valamennyire.
Fun fact: Charlize Theron itt szerepelt először a képernyőn.

3_17.jpg

A kukorica gyermekei 4: Az aratás – Teljes identitásválságba ért a széria. Olyan lett, mint ami nem is egy Kukorica gyermekei film. Se történetben, se zeneileg, se hangulatilag nem tudta még a gyengébb pillanatait se felidézni az eddigi felvonásoknak. Dögunalmas marhaság lett az egészből, ami lényegében csak címben emlékezteti a nézőt arra, hogy mit is néz igazán. Egyedül a fiatal Naomi Wattsot lehet kiemelni, mint a film egyetlen pozitívuma, de valószínűleg már ő is megbánta, hogy aláírt a szerepre.

4_13.jpg

A kukorica gyermekei 5: A sikolyok földje – A kukoricalopás BŰN! Ezt jól jegyezd meg, mert könnyen elhalálozhatsz. A készítők új recept alapján dolgoztak, mert a jól ismert tinihorror-féle útvonalat követték. Adott egy fiatalokból álló társaság, akik rosszkor vannak rossz helyen és jól rábasznak. Ezzel amúgy semmi probléma nem lett volna, sőt… egy tök jó frissítés lehetett volna a széria szempontjából, ráadásul szerepet kapott az Eva Mendes, Fred Williamson, David Carradine hármas is. De értelmes forgatókönyv híján, illetve nulla tisztelettel az eredeti szellemiségével szemben nem igazán fog jól elsülni az egész… nem is sült. Egy füstölgő szarkupac lett, ami tovább mélyítette a már így is iszonyat mély gödröt a széria számára.

5_10.jpg

A kukorica gyermekei 666: Isaac visszatér – Mint egy sokadik Hellraiser-film, ami annyit jelent, hogy totális zs-kategória, a klasszikus első felvonást csak hírből vagy még abból sem ismerő elemekkel tarkítva, totál leszarva és tiszteletlenül bánva az első rész örökségével. Low budget körítés, pislákoló atmoszférával körítve, néhány kukoricával és egy jó húzásnak tűnő, de lényegében teljesen felesleges John Franklin, alias Isaac visszatéréssel. A hajdani szekta nem létezik, a széria pedig kivérzett.

6_1.png

A kukorica gyermekei 7 – A széria ugyan kivérzett, de azért a tetemet még jól meg kell rugdosni. Guy Magar filmje nem csak szimplán rossz, hanem konkrétan bűntett az emberiség ellen, ami tökéletesen szemlélteti, hogy mindig van lejjebb. CGI kukoricáktól kezdve, a teljesen értelmetlen és érdektelen történeten át egészen Michael Ironside-ig eljutunk, aki valószínűleg a mai napig nem tudja, hogy mit is keresett ott a forgatáson. Rég nem Kukorica gyermekei filmről beszélünk, csak egy annak elnevezett szarkupacról.

7_9.jpg

A kukorica gyermekei (remake)  – Ha van film, ami többször is felkiáltott már, hogy jöjjön egy remake, akkor az a Kukorica gyermekei. Az eredeti felett egyrészt eljárt az idő, másrészt amúgy is többet érdemelne Stephen King sztorija. A 2009-es újrázás nyomokban tartalmazott is olyan elemeket, amikkel lehetett volna mit kezdeni. Gatlin kihalt városa egy kis történelemórával, illetve jóval több a szekta életéből. Ezek azok, amikből illett volna jobban építkezni. Azonban hiába a néhány jobb pillanat, a remake nem jó. Kis túlzással már a szövegkönyvnél elhalt a projekt, de a végső döfést végül a botrányos casting vitte be. Mindehhez pedig társult az olcsó és cseppet sem horrorisztikus kivitelezés, amit a nosztalgikus dallamok sem tudtak szebbé varázsolni.

8_9.jpg

A kukorica gyermekei: Genezis - Blikk mellé csatolva, esetleg 99 forintért az újságárusnál a kukából kiszedve, papírtokban forgalmazott DVD-film lehetett ez annakidején. A kukorica gyermekei fősztoriját és Gatlin városát már hírből sem ismeri, lényegében mintha nem is a széria egyik epizódja lenne. Ettől függetlenül az extrém low budget kivitelezés olykor-olykor meglepően hangulatos tudott lenni, sőt mi több nyomokban Resident Evil: Biohazard feelinget is tartalmazott. Ez persze nem jelenti azt, hogy a film jó, de legalább kevésbé okádék. A széria ezen szakaszát elnézve, ez bizony igencsak komoly pozitívum.

9_10.jpg

A kukorica gyermekei: Menekülés – 7 év telt el a legutóbbi felvonás óta, ami úgy tűnik, hogy igencsak jó hatással volt a szériára. Mert bár a Runaway sem egy jó film, de legalább látszódott rajta az akarás. Képileg meglepően nézhető, kevésbé olcsónak ható, sztoriban pedig noha lényegében inkább említhető egy Conjuring-filmnek, mint Kukorica gyermekeinek, de a múlt kísértése szál bátornak és frissnek hatott a franchise-t elnézve. Tény, a forgatókönyvre ráfért volna egy upgrade, hogy legalább a sok üresjárat élvezhető legyen, de így a 10. Kukorica gyermekei részre elmondható, hogy újból felfelé ível a széria minősége.

10_6.jpg

A Franchise végigjátszás rovat többi részei:

Franchise végigjátszás #1 - Hellraiser
Franchise végjátszás #2 - Mad Max
Franchise végigjátszás #3 - Rémálom az Elm utcában

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr8015808182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2020.08.01. 19:28:37

"törzsgyökeres gyerek": az milyen? elég félelmetesnek hangzik
süti beállítások módosítása