[Supernatural Movies]

Franchise végigjátszás #1 - Irány a pokol! - A Hellraiser-széria

2017. október 15. - REMY

Miután a Sawyer-család, Freddy Krueger, Jason Voorhees, Michael Myers és társaik már évek óta gyilkolták halomra az embereket, megjelent a láthatáron egy bizonyos Clive Barker, aki minden eddiginél véresebb és betegesebb gore-t rakott le az asztalra. Hiába voltak rémálmaid, hiába szartad össze magad a Kristály-tónál, hiába gyűlölted meg a dögszagos texasi világot, Barker univerzuma, a The Hellbound Heart című könyv filmváltozata egészen új élvezeteket nyújtott a horrorrajongóknak. Emiatt pedig a Hellraiser nyugodt szívvel került be a legnagyobb horrorklasszikusok táborába.

h1_2.jpg

Noha a széria, mára már rengeteg (9) epizódot tudhat magáénak, és a színvonal óriási hullámvölgyeket élt meg, de Pinhead és bandája a mai napig szívesen fogadott vendég az éjszaka folyamán a nappaliban. Épp ezért górcső alá is vesszük az egész Hellraiser-franchiset.

Hellraiser (1987)

h2_1.jpg

1987-ben kezdődött minden, mikor a kenobiták rideg és brutális világa először elevenedett meg a képernyőkön. Pinhead és bandája ekkor még alig mutatkoztak meg a világ előtt, többnyire inkább a háttérből figyelték az eseményeket, ám mégis örökre beleivódtak az emberek retináiba. Ugyanis az első Hellraiser mozi, mind atmoszférában, mind pedig vizuálisan - noha olyan sokat ekkor még nem mutatott mint a folytatások, de amikor kellett nem kegyelmezett - képes volt magával ragadni a nézőt. Frank halála és visszatérése magába foglalja mindazt, amit a Hellraiser-széria adni tud egy embernek; A nyers brutalitást, a tabuk nélküli erőszakot, a látványos, már-már művészi poklot, a kínt és örömöt.

Hellraiser 2 - A pokol mezsgyéje (1988)

h3_1.jpg

A készítők tudták, hogy a széria alapja, vagy legalábbis egyik, ha nem a legfontosabb eleme, a kenobiták megjelenésében rejlik. Épp ezért a folytatásra fel is turbózták Pinhead csapatát, akik jóval többet szerepeltek a képernyőn, mint az első felvonásban. Így pedig az erőszak új szintre emelkedett, a látvány erőteljesebb volt, de mindemellett a történetet is képesek voltak megfelelően folytatni. Bár itt-ott összecsapottnak tűnhetett a film, végeredményében Kirsty harca a kenobitákkal élvezetesre sikeredett, annak ellenére is, hogy kezdték új útra terelni a szériát a trancsírhorror kellékekkel.

Hellraiser 3 - Pokol a Földön (1992)

h4.jpg

1992-ben jött a fordulat, amire minden Hellraiser-rajongó várt. Sikerült Pinheadet végérvényesen leültetni a legnagyobb horrorfilmes gyilkosok kerekasztalához, ahonnan játszi könnyedséggel tudta levezényelni azt a gore fesztivált, amit a harmadik felvonásban elhozott nekünk. Bár a történetet folytatták, az igazi pozitívum abban rejlett, hogy a film felnőtt a feladathoz és megmutatta, hogy képes több lenni, mint egy alacsonyköltségvetésű b-kategóriás trancsír slasher. Mind vizuálisan, mind történetügyileg, mind pedig kreativitás terén jóra vizsgázott, ami annak tudatában is kiváló munka, hogy itt már inkább mészárszékről beszélünk, nem pedig egy lassan adagolt, félelmetes mozifilmről, mint amilyen filmmel indult az egész Pokolkeltő.

Hellraiser 4 - Vérvonal (1996)

h5.png

1996-ban viszont vakvágányra futott a Hellraiser. A készítők megalkották a sorozat Jason X-verzióját, ami az első nagyobb szög volt a széria koporsójában. Mindezek ellenére voltak bíztató jelek, kreatív megoldások a kenobiták terén, de maga a film éppen hogy csak nem lett totál érdektelen. A címben is feltűntetett vérvonal egy bődületesen nagy középső ujjat mutatott be az első három résznek. Túltolták az előzménysztorit. A történet szerint a jövőbe tévedtünk, és egy űrállomáson kellett nézegetni Pinheadék hentelését, ahol a hangulat a béka segge alá esett, így pedig dögunalomba fulladt az egész...

Hellraiser 5 - A pokol démonjai (2000)

h6.jpg

Scott Derrickson, a Sinister és a Doctor Strange rendezője, pályafutása elején Clive Barker világában is megpróbálta megváltani a világot. A felfogása, miszerint új ösvényre helyezi a szériát, hatalmas bukás lett. Nem csak, hogy önmagában nem állja meg a helyét a filmje, de sehogy, semmilyen úton-módon nem illeszkedik a franchise-ba. Derrickson lényegében létrehozott egy pszichothrillert, ami nem csak, hogy kiölt lényegében mindent, ami jellemző volt a Hellraiser-re, de még csak nem is működött igazán jól. Hol volt már az a pokoli hangulat, amit a kenobiták jelenléte csinált...

Hellraiser 6 - Pokolról pokolra (2002)

h7.jpg

Csakúgy, mint az 5. rész, Rick Bota filmje is azt a thriller vonalat próbálta meg végigjárni, amit Scott Derrickson filmje. Talán egy kicsivel jobban, több sikerrel össze is tudta hozni... Ugyanis egy régi ismerős visszahozatalával, legalább azt elérte, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit. Bár Pinheadék itt sem igazán voltak jelen, a nyers erőszak, a kenobiták, illetve a pokol jelenléte itt-ott már képes volt felütni a fejét annak ellenére is, hogy Rick Botáék is letértek a megfelelő útról. Így pedig, ha egy ízig-vérig Hellraiser mozit nem is kaptunk az időnkért, de legalább nem fulladt dögunalomba az alkotás.

Hellraiser 7 - Halálos (2005)

h9.png

Rick Bota ott folytatta, ahol abbahagyta. Pinheadéket a háttérbe szorította és egy thriller mozit rakott össze némi horror beütéssel. Noha a 7. rész sem váltotta meg a világot, és Bota inkább csak a felszínt kapargatta, mintsem mélyen beleásta volna magát Clive Barker világába, de most már legalább képes volt visszaadni olykor-olykor a Hellraiser-filmekre jellemző véres, mocskos beütést. Ehhez pluszban még rájött a bukaresti látványvilág és a helyszínek, a halottak megalkotása, valamint az ismét visszatérő rengeteg vér. Ha már nincs is ott a fény az alagút végén, erre a filmre még érdemes időt szakítani.

Hellraiser 8 - Pokolvilág (2005)

h10.png

Volt a Hellraiser már horror, thriller, ezen műfajok keveredése, de bosszútörténet még nem igazán. Rick Bota a harmadik rendezésével elérte, hogy a Hellraiser széria lényegében végleg kivérezzen és totál érdektelenné váljon már a rajongók számára. Noha az első két filmje még bőven a nézhető kategóriát súrolta, de azért az alapanyagot ismervén, bőven többet is elvárhatnánk az egyes filmektől. Így pedig hiába Lance Henriksen, hiába a fiatal Henry Cavill, a Hellworld egy bődületesen nagy moslék lett az összképet tekintve. Bota megpróbálta a kor fiataljait megfogni a filmjével, hiszen egy online felületre vezényelte fel a Hellraiser-t, de mindhiába. Nem csak, hogy rosszul közelítette meg az egészet, még csak nem is működött mindaz, amit kitervelt a stáb tagjaival. Ennek hatására pedig unalomba fulladt a karakterek macska egér harca a valósággal és a képzelt világgal. Pinheadék pedig már jó messze elkerülték a képernyőt...

Hellraiser 9 - Revelations

hellraiser-revelations-pseudo-pinhead-jay-gillespie-complete-hero-costume-4.jpg

Mikor már azt hiszed nincsen lejjebb, akkor megpillantod az IMDB-t és észreveszed, hogy a legutolsó Hellraiser-film, ami kikerült a nézők elé, az 2.8 ponton áll, valamint Doug Bradley sincs a stábtagok között. Ekkor már az ártatlan Hellraiser rajongó rádöbben, hogy itt már semmi jó nem fog kisülni. És pontosan így is lett. Víctor García filmje azon kívül, hogy legalább itt-ott ötletes gore-t mutatott, valamint szerepeltette Pinheadéket, semmi olyannal nem tudott szolgálni, ami miatt a Revelations-re valaki azt mondja, hogy érdemes leülni elé. Ugyanis nem csak történetben, de látvány és hangulat terén is elégtelenre vizsgázott, ami a zs-kategóriás megvalósításnak hála minden idők legrosszabb Hellraiser-filmje lett. Ezt még rajongóknak sem ajánlott megtekinteni...

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3912975846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.DnP. 2017.10.15. 18:19:33

Kik azok a kenobiták? Obivankenobi szekta? :)

dívamacska 2017.10.15. 21:44:57

Te komolyan végigolvastál egy hosszú posztot valamiről, aminek a legalapvetőbb kifejezését sem ismered? Elismerésem!:-)

parajos tank 2017.10.16. 15:03:11

Micsoda haszontalan poszt ez már? :D
Aki ismeri a cuccot, annak semmit nem mond, aki nem ismeri, annak se sokat, azon kívül, hogy melyik rész mennyire szar :)

Na jó...én például ebből a posztból tudtam meg, hogy van kilencedik rész. De annak már nekem kellett utána olvasnom (pedig mennyivel jobb lenne, ha a posztoló tette volna), hogy azért kaka, mert két hét alatt forgatták 300.000 dolcsiból, valszeg csak azért, hogy ne bukják a franchise jogokat. Ez persze nem mentség a kakaságra, de legalább magyarázat az értetlenül néző rajongónak.

Egyébként, az első kettőt még jó kis hangalámondásos, irdatlan szar minőségű VHS másolaton láttam, jól bevésődött a memóriámba, de csak évekkel később jutott eszembe és tök boldog voltam, hogy vannak még részek (no meg, hogy nem VHS-en kell néznem) Hullámzónak hullámzó a minőség minden téren, de szerintem annyira egyik sem volt szar, hogy ne lehessen egy unalmas estén elővenni.
süti beállítások módosítása